Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polischefens varning: Kan eskalera snabbt

Erik Nord om vägspärrarna i nordöstra Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Flera polisenheter befann sig utanför Posthotellet där de kriminella gängen möttes för att förhandla.Foto: Viktor Nordblad
Bildbrand i Frihamnen som kopplats samman med den pågående gängkonflikten.Foto: Jens Adamik

Den upptrappade gängkonflikten i Angered är spektakulär och kan eskalera fort – men den har också blivit uppblåst i media.

Det säger polischefen Erik Nord, som menar att det bara finns ett sätt att lösa situationen.

– Vi behöver fler poliser.

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, säger att veckans upptrappade gängkonflikter har innehållit ”spektakulära moment”, som har skrämt många. Samtidigt menar han att den täta medierapporteringen har bidragit till att spä på otryggheten.

”Djupt bekymmersamt”

– När man rapporterar mycket om någonting så väcker det stark oro. Men vi som arbetar med de här konflikterna vet att det ser ut så här. Ibland lyckas vi ingripa i konflikter som kan vara lika allvarliga, men det får inte samma rubriker, säger han och fortsätter:

– Men jag vill inte förringa det. Att kriminella öppet visar i en maktdemonstration att de äger gatan, i vart fall när vi inte är där, det skapar oro och är djupt bekymmersamt.

Han beskriver det som att det trygghetsarbete som genomförts i Angered de senaste åren har tagit ”stora kliv tillbaka” under veckan.

TT: Ser du det som ett misslyckande?

– Nej, det gör jag inte. Det hänger på så sköra trådar och kan eskalera till abnorma våldsamheter väldigt snabbt i de här nätverken. Att varje sådant utfall skulle vara ett misslyckande, det går inte att resonera så när man ska jobba i det här. Vi får ta de situationerna när de dyker upp.

Behövs fler poliser

För att lösa problemet efterlyser han mer resurser till polismyndigheten. De satsningar som utlovats är efterlängtade och välkomna – men inte tillräckliga. Dessutom behöver de ske fortare än vad som nu utlovats, enligt polischefen.

– Vi behöver fler poliser. Boots on the ground, det är det som behövs.

Konflikterna som blossade upp i början på veckan har nu lugnat sig. Situationen i nordöstra Göteborg är under söndagen tillbaka i normalläge, berättar Erik Nord.

– Men det är lite tidigt att säga, så det gäller att vara med.