Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polis misstänks ha tafsat på kollega – på Gothia Towers

Det sexuella ofredandet ska ha skett på en polisbankett i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Polismannen riskerar att förlora jobbet om han döms.Foto: BILDBYRÅN

En polisman ska ha sexofredat en kvinnlig kollega genom att flera gånger nypa henne i rumpan under en bankett på Gothia Towers i Göteborg i fjol. 

Det framgår av ett åtal som en chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren väckt i fallet. Mannen nekar till brott.

Det sexuella ofredandet ska ha skett i samband med ett nationellt evenemang på Gothia Towers, där poliser från hela landet hade samlats. Detta enligt handlingar som Nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Under kvällen blev den åtalade polisen, en man i 30-årsåldern, kraftigt berusad. Det uppger flera vittnen i förhör. Ett av dem beskriver det som att mannen troligtvis hade blivit omhändertagen, om han hade befunnit sig ute på stan.

Vid banketten och under den efterföljande dansen, uppges polismannen sedan ha nypt en kvinnlig kollega i rumpan vid upprepade tillfällen. Kvinnan själv, liksom flera vittnen, beskriver hur hon flera gånger sa åt honom att sluta, men mannen ska trots detta ha fortsatt sina närmanden.

”Han skrattar”

Kvinnan ska även fysiskt ha knuffat bort polismannen, men utan resultat. ”Han skrattar och tar det inte på allvar”, berättar kvinnan i förhör. 

I förhör får kvinnan även frågan om detta är något man kan förväntas råka ut för som kvinna inom polisen.

– Det finns tyvärr både inom och utanför polisen, svarar hon. 

Polismannen själv nekar till brott. I förundersökningen säger mannen att han aldrig kände sig berusad, och de vittnesuppgifter som ger en motsatt bild beskriver han som ”extremt konstiga och felaktiga”.

Kan förlora jobbet

Om det skulle vara så att hans hand råkat komma emot den kvinnliga kollegan, fortsätter mannen, så beror det endast på att det vid det aktuella tillfället var trångt och mycket folk på dansgolvet.

Polisens personalansvarsnämnd ska inför rättegången yttra sig om polismannens fortsatta anställning vid en eventuellt fällande dom.