Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wilmas pojkväns egna ord – om sitt förflutna

Nekar till brott – men åklagaren menar att misstankarna mot honom stärkts.
Polisen misstänker att Wilma Andersson, 17, har mördats.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Sedan Wilma Andersson anmälts försvunnen var det ett stort sökpådrag i Uddevalla.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Polisen sökte efter Wilma Andersson i Uddevalla.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Det var ett stort sökpådrag efter Wilma Andersson efter att hon anmäldes försvunnen.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Pojkvännen är på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat Wilma Andersson, 17.

Själv nekar han till brott – men åklagaren menar att misstankarna mot honom stärkts.

I en undersökning som Rättsmedicinalverket gjort berättar den 22-årige mannen nu om sitt förflutna.

En och en halv månad har gått sedan Wilma Andersson anmäldes försvunnen i Uddevalla. Efter en massiv sökinsats hittade polisen en kroppsdel som grusade allt hopp om att hon fortfarande är vid liv.

Polisen arbetar efter teorin att Wilma mördats och att det är hennes 22-årige pojkvän som är gärningsmannen. Han sitter häktad, på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Som en del av utredningen har mannen genomgått en så kallad mindre sinnesundersökning, och i utlåtandet slår en läkare på Rättsmedicinalverket fast att 22-åringen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för det misstänkta mordet. 

Enligt samma läkare kan det även misstänkas att mannen hade en en allvarlig psykisk störning när undersökningen genomfördes.

Wilma Anderssons pojkvän är på sannolika skäl misstänkt för mord. Foto: Privat

Pojkvännens ord om sitt förflutna

Skälen bakom utlåtandet är, i likhet med mycket av utredningen, omgärdade av sekretess. GT har dock tagit del av den misstänkte gärningsmannens kortfattade beskrivning av sin sociala bakgrund.

För den utredande läkaren säger mannen att ”hans liv varit perfekt”. Han uppger att han har växt upp tillsammans med sina föräldrar och syskon, och att han har genomgått grundskola och senare läst ekonomisk linje.

”På senare tid har NN arbetat i hemtjänsten”, står att läsa i utredningen.

Pojkvännen är förtegen om sina drog- och alkoholvanor, men medger att han tagit cannabis.

Såväl Wilmas familj som en vän till den misstänkte mannen har tidigare berättat att han hade en svartsjuk sida.

– Han har framstått som väldigt fin och snäll, varit så ordentlig, han har pratat med oss, han har utbildat sig. Men sen förra veckan har han visat oss en helt annan sida. En svart sida som han aldrig visat tidigare och vi är helt chockade av det, sa en kvinna i Wilmas familj några dagar efter att hon anmälts försvunnen.

Polisens teori är att mordet skedde i den misstänkte 22-åringens bostad.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Intensiv utredning

Mannen har konsekvent nekat till brott, men enligt åklagare Jim Westerberg har misstankarna mot honom stärkts under utredningens gång. Utredningen är fortfarande inne i ett intensivt skede, och den 27 december begärde åklagaren förlängd åtalstid. 

I sin framställan till tingsrätten skriver Westerberg: 

”Det återstår en stor mängd förundersökningsåtgärder dels förhör och omförhör med såväl misstänkta som vittnen [...] och NFC håller på att genomföra en stor mängd analyser på spår och föremål och endast en bråkdel har redovisats i detta utredningsskede.”

Polis och åklagare håller det som mest sannolikt att det misstänkta mordet begåtts i pojkvännens lägenhet. Att man har fler bevis än den misstänkte gärningsmannen känner till, har Jim Westerberg tidigare redogjort för:

– Vi släpper mer och mer av utredningen när vi anser att det är dags att höra honom om vissa saker. Vi lägger inte fram allting direkt, utan det är ju han som ska prata och berätta i första hand om vad som har hänt.

Åklagare Jim Westerberg har begärt förlängd åtalstid.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Wilma-fallet: Detta har hänt

14 november. Det sista datumet Wilma Andersson ses i livet. Polisen misstänker att hon mördades samma dag. 

 

17 november. Wilma Anderssons anhöriga kontaktar polisen och anmäler henne försvunnen.

 

19 november. Wilma Anderssons pojkvän grips, misstänkt för mord. Han häktas senare. Wilma Andersson är alltjämt försvunnen. 

 

28 november. Polisen hittar en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

 

1 december. Pojkvännens pappa anhålls, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samma dag släpps han på fri fot.

 

6 december. Pappan anhålls på nytt, enligt hans advokat är misstankarna desamma. Ytterligare en person, en kvinna i 40-årsåldern, anhålls. 

 

6 december. Den mordmisstänkte pojkvännen omhäktas. Han har konsekvent nekat till brott.

 

8 december. Åklagaren begär de två anhållna personerna häktade. Brottsmisstankarna är grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De båda nekar till brott. 

 

9 december. Häktningsförhandlingen mot pojkvännens pappa och kvinnan i 40-årsåldern hålls i Uddevalla tingsrätt. Rätten beslutar att det inte finns tillräckliga skäl att häkta personerna, varför de släpps på fri fot. Enligt åklagaren är personerna fortsatt misstänkta.

 

23 december. En läkare från Rättsmedicinalverket slår i ett utlåtande fast att det kan misstänkas att pojkvännen kan ha haft en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för det misstänkta mordet.

Sorgen på minnesceremonin för Wilma Andersson:

Sorgen stor på minnesceremonin för Wilma Andersson.