Förhören och bevisen: Wilmas pojkvän häktad

Hör vice chefsåklagare Caroline Fransson om häktningen av pojkvännen: "Positivt"
Wilma, 17, är försvunnen.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Wilma, 17.
Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Sökinsatsen.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sökinsatsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

När han träffade Wilma Andersson blev han blixtkär och pratade om henne oavbrutet.

Samtidigt pekas han ut som extremt svartsjuk – och nyligen upplevde Wilmas familj en förändring i hans beteende: En ”svart sida”.

Nu häktas han på sannolika skäl misstänkt för mord.

”Jag träffade honom på en fest när de precis blivit tillsammans. Han sa att han skaffat flickvän och att han älskade henne. Han pratade bara om henne.”

Så beskriver en klasskompis hur pojkvännen betedde sig när han nyss träffat Wilma Andersson.

Men polisen misstänker att kärleksrelationen nått ett våldsamt slut.

Utredningen av Wilmas försvinnande tog en tvärvändning på tisdagen då hennes pojkvän anhölls misstänkt för att ha mördat henne. Enligt polisens teori mördades Wilma redan i torsdags, samma dag som hon försvann.

Flera förhör med pojkvännen

En dryg vecka senare, under fredagseftermiddagen, häktades mannen misstänkt för mord.

– Efter förhör med den misstänkta och med personer som allteftersom är intressanta i utredningen samt utifrån omständigheter som framkommit i tekniska undersökningar har jag beslutat att begära mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord, sa Caroline Fransson i ett pressmeddelande inför häktningsförhandlingen.

GT har tagit del av delar av den bevisning som åklagaren lämnat in i samband med häktningsförhandlingen. Där framgår bland annat att pojkvännen förhördes över telefon i tre minuter den 17 november, två dagar innan han anhölls.

Sedan har han förhörts ytterligare två gånger. Förmiddagen den 19 november hölls ett 15 minuter långt förhör i Uddevalla polishus och samma kväll hölls ett längre förhör, drygt 40 minuter, i arresten. Pojkvännens adress anges som sista kända adress i den första anmälan om Wilmas försvinnande.

På fredagen hölls häktningsförhandlingen i Uddevalla tingsrätt.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Åklagaren Caroline Fransson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Häktningsförhandlingen genomförs i Uddevalla tingsrätt.
Foto: HENRIK JANSSON

Pojkvännen försvaras av advokat Beatrice Rämsell.

– Han nekar fortfarande, säger hon.

Åklagaren om utredningen

Det var klockan 13.51 på fredagen som beskedet kom att pojkvännen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Det är den starkare misstankegraden.

– Jag kan konstatera det som tingsrätten också konstaterat och håller med mig om: Att man på sannolika skäl misstänker honom för mord, säger åklagaren Caroline Fransson efter häktningsförhandlingen, och fortsätter:

– Jag kommer inte gå in på de närmare omständigheterna mer än att målsäganden varit försvunnen en viss tid. Det finns andra omständigheter som jag inte närmare redogör för.

Inledningsvis var misstankarna mot mannen skäliga, det vill säga på den lägre misstankegraden. Sedan har alltså misstankarna stärkts.

– Det var när jag hade tagit del av allt material inför mitt beslut i häktningsfrågan. Jag hade kontakt med polisen under gårdagen efter förhör med den misstänkte. Vi har gjort en sammanvägd bedömning av vad som hittills kommit fram i utredningen.

Åklagaren Caroline Fransson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Den misstänkte häktades misstänkt för mord på fredagen.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Åklagaren Caroline Fransson.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Åklagaren säger att man löpande analyserar tips och att utredningsläget ”kan ändras efter vad som framkommer”.

– Vi kommer fortsätta med de utredningsåtgärder som alltid vidtas i den här typen av ärenden. Normalt handlar det om tekniska undersökningar av både platser och gods, att hålla fortsatta förhör och analyser av telefoner och liknande, säger Caroline Fransson.

Detta har hänt

Försvann torsdagen den 14 november

Wilma Andersson är 17 år. Hon sågs senast torsdag den 14 november kring Walkesborg, Uddevalla. Hon är cirka 168 centimeter lång, har mörkt hår med ljusa slingor och var troligtvis klädd i en svart pälskappa.

I söndags kontaktade familjen polisen och i måndags gick Missing people ut med en efterlysning.


Fynden som gjorts

Polisen har gjort flera fynd under sökandet efter Wilma. Bland de första fynden var ett par skor som var brända. Senare har även glasögon och en jacka, som liknar den Wilma ska ha burit, hittats. Samt ytterligare saker. Enligt polisen måste alla fynd analyseras och det är för tidigt att säga om fynden har någon koppling till Wilma.


Gripandet

Under tisdagen meddelade polisen att en man – Wilmas pojkvän – gripits och senare anhållits, misstänkt för mord. Han förnekar all brottslighet.

Under onsdagen meddelade åklagaren att man hållit förhör med mannen, men att man inte vill gå in på vad som har sagts. På fredagsförmiddagen begärdes mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Senare häktades han.

Wilma är alltjämt försvunnen.


Sökinsatsen

Sökinsatsen har pågått sedan i måndags och har utförts såväl av polisen som frivilligorganisationerna Fikk och Missing people. I måndags var sökinsatsen inriktad på trakterna kring Uddevalla. Under tisdagen bytte polisen sökområde och sökte framför allt kring Ljungskile efter uppgifter som pojkvännen lämnat i förhör, enligt uppgift till GT, för att sedan återigen gå tillbaka till Uddevalla.

Sökinsatsen fortsätter på fredagen.

Radat upp anställningar

Pojkvännen har gått såväl grundskola som gymnasium i Västsverige. I grundskolan fick han godkänt i de flesta ämnen och i främst engelska hade han fina betyg.

Efter studenten har han haft lätt att få jobb, enligt sitt cv: Där finns en lång rad anställningar. Bland annat har han jobbat som säljare och inom restaurangbranschen.

På ett av jobben minns han hur han lärde sig ”hur man måste kämpa för att lämna motparten nöjd och tillfredsställd”. På ett annat säger han sig ha tilldelats en utmärkelse som årets medarbetare.

Det sista jobbet som finns med på hans cv sade han upp sig från med motiveringen: ”Jag vill studera vidare på högskolan”.

Senast någon såg Wilma Andersson var i torsdags förra veckan. När hennes familj blev orolig försökte de kontakta pojkvännen. Det var hos honom hon befunnit sig på sistone. 

Wilmas pojkvän sitter häktad.

”Extremt svartsjuk”

Först tänkte familjen att paret kanske försvunnit tillsammans – men när de inte fick tag i pojkvännen fattade de misstankar och kopplade in polis.

Pojkvännen anhölls, skäligen misstänkt för mord, på tisdagen. Samtidigt fortsätter sökandet efter Wilma, 17.

Flera vänner, klasskamrater och lärare beskriver honom som en fin person som alltid var glad, ”gjorde det han skulle” och var ”jätteduktig”.

En klasskompis säger dock:

– Han har alltid varit extremt svartsjuk.

”Jag lovar att jag inte gjort någonting”

Den sista tiden upplevde Wilmas familj en förändring i hans beteende, enligt en kvinnlig anhörig till Wilma. 

– En svart sida som han aldrig visat tidigare och vi är helt chockade av det. Ingen av oss vuxna i hennes närhet har ens sett små tecken av detta, har kvinnan sagt.

Mannens pappa är övertygad om sonens oskuld. Han har tidigare berättat:

– Det är min son och jag väntar på att få höra vad som har hänt. Han var hos mig i går. Han sa pappa, jag lovar jag har inte gjort någonting. Han sa att de hade tjafsat. 

– Ofta när de tjafsade brukade hon komma hem till mig och sitta här och prata. Efteråt körde jag henne till honom eller att hon var hos oss. Hon kunde äta här, vi satt här och pratade.

Detta har hänt i fallet Wilma

Wilma försvann torsdagen den 14 november.

Wilma Andersson, 17, har nu varit försvunnen i över en vecka:

Lovisa Waldeck rapporterar från Uddevalla om försvunna Wilma.