Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkvännen skrattar när han pressas om mordet

Mordmissänkta pojkvännens egna ord under tingsrättsförhandlingen.
Wilma Anderssons 23-årige pojkvän står åtalad misstänkt för att ha mördat henne. Ett drygt halvår har gått sedan dådet och under den tiden har han förhörts 17 gånger.
Wilmas mordåtalade pojkvän hävdade för polisen att hon tagit med sig sitt bankkort när hon självmant lämnade lägenheten. Samma bankkort användes när 23-åringen senare betalade i en livsmedelsaffär.Foto: Polisen
När Wilma Andersson försvann tog ett stort sökpådrag vid i Uddevalla. Ett stort antal frivilliga hjälpte polisen.Foto: ALEX LJUNGDAHL
När Wilma Andersson var försvunnen spred pojkvännen efterlysningen av henne på sina sociala medier.Foto: ALEX LJUNGDAHL
De tre första förhandlingsdagarna är nu genomförda i mordrättegången i Uddevalla tingsrätt.Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Skitsnack”, svarade pojkvännen när han fick veta att han var misstänkt för att ha mördat Wilma Andersson.

När polisen pressar honom några dagar senare besvarar han frågorna med ett leende.

– Det känns som du är road. Du tycker det här är kul. Varför ler du? Vad är det som är roligt?, undrar förhörsledaren.

Här är alla berättelser som 23-åringen gett, i de 17 förhören under det senaste halvåret.

Förhöret i polishuset i Uddevalla pågår i en timme och 25 minuter, men det är inte något som hjälper polisen i det intensiva sökande som pågår efter försvunna Wilma Andersson, 17.

Förhörsledaren försöker få Wilmas nu 23-årige pojkvän att berätta någonting, vad som helst, om vad som hänt henne. Men hon bemöts av ingenting annat än tystnad.

– Vart är Wilma?

Inget svar.

– Vad är det som är intressant på utsidan eftersom du sitter och tittar rätt upp i himlen?

Han är tyst i över två och en halv minut.

– Vart är hon?

Två minuter och 29 sekunder går, inget svar.

”Vad är det som är roligt?”

Och så fortsätter det. Det egentligen enda som förhörsledaren kan konstatera när hon ska runda av är att 23-åringen verkar road av det hela.

– Vad är det som är roligt eftersom du skrattar, frågar hon, utan någon respons, innan hon fortsätter:

– Den goda smaken kunde du ha och visa respekt för vad som har hänt och inte sitta och tycka det är roligt.

Det ser ut som att pojkvännen ”sitter här och ler och njuter av någonting annat”, slår förhörsledaren fast:

– Ser det som en katt- och råtta-lek, jag vet inte. Men vi fortsätter att leta efter Wilma, det förstår du ju. Med eller utan din hjälp.

Wilma Andersson var försvunnen i två veckor innan polisen gjorde fynd som gjorde att man uteslöt att hon längre var i livet.Foto: Efterlyst/TV3

Pojkvännens svar: ”Skitsnack”

Det leende förhöret är det femte i ordningen med pojkvännen. Vid tidpunkten har Wilma varit försvunnen i nio dagar och han är, mot sitt nekande, häktad misstänkt för att ha mördat henne.

”Det är skitsnack”, var hans reaktion när han delgavs de misstankarna.

Förhöret där pojkvännen ler mot polisen är det näst sista som hålls med honom innan utredningen går in i en helt ny fas.

Veckan därpå görs nämligen fyndet som gör det uteslutet att Wilma fortfarande är i livet när polisen med hjälp av likhundar från Tyskland hittar en kroppsdel, 17-åringens huvud, i lägenheten som varit deras gemensamma. Det ligger invirat i folie i en väska i en garderob i sovrummet.

När samma förhörsledare den kvällen pressar honom om fyndet är han lika talför som tidigare.

– Något hemskt har hänt i din lägenhet och som du förstår går vi igenom den. Vad är det som ligger i den lilla svarta väskan i garderoben?

Inga kommentarer.

– Vad kommer det sig att du är så okänslig, det här med Wilma?

– Vad har hon gjort som förtjänar detta?

Inga kommentarer.

Likhundar från Tyskland hjälpte polisen att finna Wilmas kroppsdel i sovrummet.Foto: Polisen

16 förhör med 23-åringen

Under polisutredningens gång hålls totalt 16 förhör med pojkvännen, och därtill ett antal häktningsförhandlingar. Det allra första förhöret är kort och äger rum på söndagskvällen den 17 november ifjol, när Wilmas anhöriga anmält henne försvunnen.

Då ger han kortfattat den version som han kommer stå fast vid även under rättegången som äger rum nu i Uddevalla tingsrätt: Att de bråkat och gjort slut, att hon packat sin väska och gett sig av och att han inte vet vart hon tagit vägen.

Det är också en av de få gånger som han faktiskt pratar med polisen.

Annars är det korta svar om exempelvis nycklar och kläder, men mestadels är det inga svar alls.

Så ser det ut fram till den 15 april i år och den allra sista gången han hörs innan rättegången.

”Vi kan tjata lite”, säger han då till förhörsledaren – och sedan pratar han, och fortsätter hävda sin oskuld.

– Jag kan inte stycka en kropp, det är inte jag. Det verkar som att ni glömmer bort att det här är en tjej som jag har älskat och att jag levt mitt liv perfekt och att jag inte är kapabel till något sånt, säger han om misstankarna att han mördat Wilma och styckat kroppen.

När han ska kommentera kroppsdelen i väskan i garderoben menar han att det kan vara någon som försöker sätta dit honom.

– Om jag hade styckmördat min tjej så hade jag inte sparat hennes huvud, säger han.

De 17 förhören med Wilmas mordmisstänkte pojkvän

Söndag 17/11, 2019: Wilma är anmäld försvunnen. Pojkvännen, som ännu inte är misstänkt, säger att de bråkat och gjort slut den 14 november och att han sedan dess inte hört av henne. Han säger sig inte veta var hon befinner sig.

 

Tisdag 19/11, 2019: Pojkvännen delges misstanke om mord. ”Det är skitsnack”, säger han om anklagelserna.

 

Tisdag 19/11, 2019: Han säger att förhållandet varit stormigt och att det var han som ”kastade ut” Wilma. Han förklarar för polisen att han delat Wilmas systers efterlysning på sina sociala medier efter försvinnandet.

 

Torsdag 21/11, 2019: Pojkvännen inleder förhöret med orden ”jag har inget att säga”. Därefter svarar han inte på en enda av förhörsledarens frågor.

 

Lördag 23/11, 2019: Pojkvännen besvarar frågorna med tystnad och förhörsledaren beskriver hur han verkar road av situationen: ”Varför ler du? Vad är det som är roligt?”

 

Söndag 24/11, 2019: Pojkvännen väljer att inte svara på majoriteten av frågorna som förhörsledaren ställer.

 

Torsdag 28/8, 2019: Polisen har gjort ett avgörande fynd, när Wilmas huvud hittas i en resväska i garderoben i deras gemensamma bostad. Polisen frågar honom om väskan och om innehållet i den, men får inga svar.

 

Onsdag 4/12, 2019: Polisen har ännu inte berättat exakt vad för kroppsdel som hittats i väskan och advokaten vill att de ska säga det, vilket de inte gör. Pojkvännen svarar inte på förhörsledarens frågor, men kort på en fråga från advokaten om lägenhetsnycklarna.

 

Tisdag 17/12, 2019: Förhörsledaren visar upp en bild på fyndet i väskan, huvudet. Det får pojkvännen att reagera. ”Vad fasen visar ni det här för mig”, undrar han, och fortsätter: ”Det är brutalt”. ”Ärendet är brutalt”, säger förhörsledaren.

 

Torsdag 2/1, 2020: Förhörsledaren visar upp bilder på diverse nycklar och pojkvännen berättar vilka dörrar de låser upp. Advokaten säger att hon inte ”får mer information än det hon läser i tidningarna”.

 

Torsdag 16/1, 2020: Pojkvännen svarar inte på frågor om sms som han skickat till Wilma. Däremot berättar han kort om sitt jobb.

 

Onsdag 29/1, 2020: Förhörsledaren frågar om han vill säga något om de frågor som han tidigare svarat ”ingen kommentar” på. Svaret: ”Ingen kommentar”. Förhörsledaren frågar honom om DNA-fynd som polisen gjort, men får inga svar om det.

 

Måndag 10/2, 2020: Ett kort förhör där man går igenom det rättsmedicinska protokollet gällande Wilmas skador. Pojkvännen vill inte kommentera något.

 

Onsdag 19/2, 2020: Pojkvännen svarar kort på frågor om kläder han äger och har burit.

 

Torsdag 5/3, 2020: Pojkvännen har fått läsa förhör. ”Intressant läsning”, säger han, och fortsätter: ”Mycket som inte var sant”. Några exempel på det vill han däremot inte ge.

 

Tisdag 14/4, 2020: Slutförhöret och då pratar han plötsligt utförligt. Versionen är densamma som i det allra första förhöret: De gjorde slut, Wilma lämnade lägenheten och han vet inte var hon är. Pojkvännen menar att han älskade Wilma, inte är kapabel att mörda och det antyds att någon försökt sätta dit honom.

 

Fredag 29/5, 2020: Förhandlingsdag tre i Uddevalla tingsrätt, och pojkvännen förhörs. Han står fast vid sitt nekande och menar att han ”omöjligen kan ha gjort det”. Det blir stundtals hätsk stämning, och pojkvännen kritiserar polisens arbete: ”Ni baserar hela mordutredningen på en mobil”.

Hätsk stämning under rättegången

Av mordrättegången i Uddevalla tingsrätt är tre förhandlingsdagar avklarade och i fredags var det 23-åringens tur att också för rätten ge sin berättelse. Det blev den 17:e gången han förhördes om det som polis och åklagare tror han gjort, och precis som under slutförhöret pratade han.

Stämningen var stundtals hätsk, när åklagare Jim Westerberg tyckte att det kändes som att mannen hittat på en historia.

– Ni tror inte på vad jag säger, varför ska jag hjälpa dig, sa pojkvännen, som också kritiserade polisen för att de inte följt upp hans tips.

– Ni baserar hela mordutredningen på en mobil, det är pinsamt, sa han när han tillfrågades om hans mobiltelefons positionering.

När kammaråklagare Jim Westerberg pressade pojkvännen under rättegången blev det hätsk stämning.Foto: INGELA LANDSTRÖM/TT NYHETSBYRÅN
Kammaråklagare Jim Westerberg har varit förundersökningsledare i fallet.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Hur kan det ha skett om du inte gjort det, undrade åklagaren om mordet.

– Jag kan omöjligen ha gjort det, sa pojkvännen.

En annan gärningsman kan ha haft nycklar till lägenheten, förklarade han.

– Det blir bara spekulationer men jag vet vad jag har gjort, sa 23-åringen och kom med en förklaring om att han inte kunnat utföra mordet eftersom han har varit hemma varje dag.

Advokaten: ”Inte blivit lyssnad på”

Advokat Beatrice Rämsell säger att 23-åringen inte upplever att polisen lyssnat på honom.

– Han har pratat tidigare också, så är det. Han har lämnat uppgifter tidigare också. Han har också i dag i förhören lämnat besked om varför han i vissa förhör inte velat lämna några besked. Det är att han upplevt att han inte riktigt blivit lyssnad på, han tycker också att han blivit ganska illa hanterad. Det jag syftar på är delen när han blev presenterad bilden på kroppsdelen väldigt abrupt. Det är hans reaktion, sa Beatrice Rämsell i fredags.

Beatrice Rämsell är pojkvännens advokat.Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN

Rättegången om det misstänkta mordet på 17-åriga Wilma Andersson fortsätter kommande fredag med vittnesförhör. Förutom för mord står pojkvännen även åtalad för brott mot griftefriden.

 

Misstänkta pojkvännens advokat: ”Bra att han får ge sin bild”
Försvaret menar att man måste ha ett öppet sinne när det kommer till hur Wilma har dött.