Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pojke under kommunens ansvar vid knivöverfallet

KNIVÖVERFALL. Kvinna i 55-årsåldern har avlidit efter knivöverfallet i Kungälv.
Foto: LINUS OLSSON
MORD. Polisen utreder nu knivöverfallet i Kungälv som mrod.
Foto: LOVISA WALDECK

Den misstänkte 13-åringen stod under socialtjänstens ansvar när han enligt misstankarna knivhögg en kvinna i 55-årsåldern tidigare i maj.

Offret har nu avlidit.

– Ärendet är omrubricerat till mord, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef.

Kvinnan överfölls den tionde maj med kniv vid ett misslyckat och våldsamt rån på en gångbro över E6 i Kungälv.

I måndags greps sedan en misstänkt, minderårig pojke misstänkt för försök till grovt rån och mordförsök.

Enligt tidigare uppgift till GT är pojken 13 år och var placerad och tvångsomhändertagen enligt LVU i ett boende på en annan ort. Han befann sig i Kungälv under en obevakad permission från boendet.

Under kommunens ansvar

På frågor om hur pojken släppts i väg utan övervakning, och kunde vistas ensam nattetid i Kungälv, hänvisar åklagaren Thomas Willén till att pojken står under socialtjänsten i Kungälvs kommuns ansvar. 

– Det är socialtjänsten i Kungälv som ansvarar för hans situation.

– Du får prata med dem. Jag vet inte hur de resonerat även om man kan ha permission även under LVU. Men det får du prata med socialtjänsten om, hur det såg ut innan och hur man bedömt och resonerat.

Det är oklart varför pojken var omhändertagen enligt LVU, lag med särskilda bestämmelser om vård av unga. Beslut om LVU kan tas exempelvis i samband med misstänkt brottslighet, missbruk eller bristande hemförhållanden.

Offret, en kvinna från Kungälv som är i 55-årsåldern, har vårdats på Kungälvs sjukhus efter knivöverfallet och under fredagen avled hon.

Teorin: Slumpvis valt offer

– Kvinnan avled under dagen. Anhöriga är underrättade, säger Christian Nylén, lokalpolisområdeschef.

GT har varit i kontakt med socialtjänsten i Kungälv som inte vill lämna några kommentarer kring händelsen.

Polisen har tidigare bekräftat att, enligt de uppgifter som finns i nuläget, det kvinnliga offret och den misstänkta gärningsmannen inte kände varandra sedan tidigare.

Enligt polisens teori var kvinnan ett slumpvis utvalt offer för ett rån. Kvinnan kunde trots skadorna slå larm efter överfallet och berättade då om hur gärningsmannen försökt att ta hennes mobiltelefon. 

13-åringen är misstänkt inom ramen för en så kallade LUL 31-utredning. Han är omhändertagen enligt lagen om unga lagöverträdare.  En utrednings görs men han kommer inte att åtalas eftersom han inte är straffmyndig.