Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen: Pojke skyldig – knivdödade 17-åring

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”
Dådet ägde rum den 20 augusti förra året.
Foto: MATTIAS LANDSTRÖM TT NYHETSBYRÅN
Fem personer befann sig på platsen när det dödliga knivvåldet skedde.
Foto: POLISEN

En minderårig pojke har stått misstänkt för att ha knivdödat en 17-åring i en park i Huskvarna i fjol.

Tingsrätten konstaterar nu att han gjort sig skyldig till grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Eftersom pojken vid tidpunkten var minderårig kan han inte straffas.

Händelsen inträffade den 20 augusti förra året.

En 17-årig pojke knivskars så svårt att han avled av sina skador. En pojke som vid tillfället var 14 år har varit misstänkt för dråp efter att ha utdelat hugget, en handling han erkänt.

Det dödliga våldet föregicks av ett bråk mellan duon och flera andra ungdomar.

Åklagare har väckt en så kallad bevistalan, som kan jämföras med en rättegång och som syftar till att utreda och fastställa om pojken är skyldig till brott eller inte.

Konstateras skyldig

– Socialnämnden i Jönköpings kommun har inkommit med begäran om bevistalan. Eftersom brottet är mycket allvarligt är bevistalan påkallad ur allmän synpunkt, sa åklagaren Adam Rullman i ett uttalande när bevistalan väcktes.

– Min bedömning är att pojken har befunnit sig i en trängande situation. Han har uppfattat handgemänget mellan 17-åringen och den andra personen, som att han själv och andra varit utsatta för fara. Pojken har då valt att agera med en medhavd kniv. Eftersom pojken inte varit direkt involverad i det inledande bråket vill jag att domstolen prövar om pojkens agerande kan omfattas av nödvärnsrätten, sa Rullman vidare.

På torsdagen föll domen.

Pojken är skyldig till grov misshandel och grovt vållande till annans död, konstaterar Jönköpings tingsrätt. Eftersom han inte var straffmyndig vid tiden för gärningen riskerar han ingen påföljd.

I domen skriver de bland annat:

”Eftersom det våld som NN utövat mot XX (offret) haft en dödlig utgång anser tingsrätten att det varit fråga om ett medvetet risktagande av allvarligt slag. Brottet vållande till annans död ska därför anses som grovt.”

Pojkens juridiska biträde Elisabeth Nygren säger att hon inte hunnit analysera domen något närmare, men att hennes klient underrättats om domen.

– Vi ska noggrant analysera, och så får vi se vad som händer. Man kan överklaga, men jag har ingen uppfattning kring om vi ska göra det, säger hon.

”Syftet var inte att döda”

I polisförhören med pojken säger han bland annat att det inte var meningen att 17-åringen skulle dö.

– Alltså syftet var inte att döda han. Syftet var ju bara att skada han... Fattar du?

Enligt polisens utredning kan bråket ha utlösts av en påstådd skuld på runt 200 kronor.

Två andra personer, varav den ena var inblandad i bråket i parken, har varit misstänkta i ärendet men misstankarna har avskrivits under utredningens gång. 


Se också:

Hit kan du vända dig om du behöver slå larm.