Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pojkar lurades in i ett falskt mc-gäng – fick finger kapat

Så många brott anmäldes i Västsverige förra året
Västen som den 27-åringen visat för tonåringarna är ett hemmabygge enligt åklagaren.
Foto: POLISEN
I bostaden där en av 15-åringarna fick fingret avskuret hittade polisen en fåtölj med en kniv, en såg, en tång och en soft airgun.
Barnskådespelaren är åtalad för rån och synnerligen grov misshandel.
Foto: Polisen

Under sensommaren i år inträffade flera händelser i en våldsspiral i Skaraborg som involverat fem misstänkta gärningsmän. 

Tre av de åtalade är 15 år, varav en medverkat som barnskådespelare i flera filmer, som misstänks för olika brott som människorov, synnerligen grov misshandel och rån.

Pojkarna lurades in i härvan – i tron att de gått med i ett mc-gäng. 

– Det är den teorin vi har, att det är uppfattningen och skyldigheter som man har i ett sådant gäng gör att det går så långt som det gör, säger åklagaren Hampus Sabel.  

Åtalet omfattar fem personer: två män, 26 och 27 år gamla, och tre tonåringar som var 15 år när brotten inträffade. En av tonåringarna har medverkat i flera familjefilmer som skådespelare. 

I augusti i år inträffade ett antal grova brott både inom gänget och mot en annan man som utsattes av gänget, menar åklagaren.

Vid den senaste händelsen, som rubriceras som synnerligen grov misshandel, misshandlades en av 15-åringarna på flera olika sätt. Han slogs bland annat med hammare, brändes med cigaretter, knivskars på flera ställen och fick ena fingret avskuret med en brödkniv.

Dessutom ska salt ha hällts i såren. 

Misshandeln startade hela utredningen 

Det var den svåra misshandeln som gjorde att de andra händelserna uppdagades, sjukhuset slog larm till polisen när pojken sökte vård. 

Han väntade med att åka till sjukhuset, framgår det i förundersökningen, just för att han inte ville att polisen skulle kopplas in. 

– I samband med att vi började utreda misshandeln fick vi uppgifter om att det skulle finnas en stor kontantöverföring till den äldste misstänkte och att det skett någon form av utpressning och vi spårade upp den målsägande, säger åklagaren Hampus Sabel.

Det är den äldsta av männen och barnskådespelaren som är åtalade för det brottet. 

Utpressade man på 700 000 

Under utredningen blev tre ur gänget, männen och en av 15-åringarna – han som senare fick fingret avskuret – misstänkta för människorov och grov utpressning.

De misstänks ha hållit en man fången, de har misshandlat honom och utpressat honom på runt 700 000 kronor. 

Inom gänget har förutom 15-åringen som misshandlades svårt också 26-åringen utsatts, han blev rånad och misshandlad av de fyra andra under en kväll i augusti. 

Motiven till dåden är inte helt klarlagda men åklagaren tror sig delvis veta vad som ligger bakom delar av händelserna.

27-åringen till vänster och 15-årige barnskådespelaren till höger.
Foto: POLISEN
Barnskådespelaren.
Foto: POLISEN

När det gäller kidnappningen och utpressningen, säger åklagaren: 

– Han är inte inblandad i gänget i övrigt, det verkar vara så enkelt som att man vet att han har pengar, säger Hampus Sabel och fortsätter:

– När det gäller misshandeln är det inte klarlagt vad motivet är, men det finns uppgifter på att det handlar om att han snackat skit om två andra i gänget och de ska straffa honom för det.

15-åringen: ”Ta mitt straff” 

Också den utsatta 15-åringen säger att det gick till så i förhör. Han skulle straffas.

– Jag bestämmer mig för att gå till NN:s (den äldsta av de misstänktas) lägenhet och där ta mitt straff. 

– Jag kommer ihåg att jag hörde frasen, ”ge mig ett finger”. Jaha, så tänkte jag inte på att jag var högerhänt. Det var ett misstag. Vad jag kommer ihåg så sa han ge mig ett finger, automatiskt sträckte jag fram högerhanden. Det var ju inte så att han sa ge mig höger pekfinger, så jag antar att jag kunde gett vilket finger som helst, säger 15-åringen också om händelsen. 

När det gäller rånet mot 26-åringen så ska det handla om smycken och klockor köpta tidigare samma dag och rånet skedde till följd av någon osämja gänget mellan. 

Pojken som medverkat i flera svenska filmer säger inga kommentarer på alla frågor som rör rånet och att han förnekar misstankarna. 

Lurades att de var med i mc-gäng 

De tre pojkarna tycks ha lurats in i gänget i tron om att de gått med i ett mc-gäng, samtliga har börjat umgås under sommaren, men polisen har inte grävt närmare i exakt hur de lärt känna varandra.

– Vi har fått uppgifter av flera inblandade personer att de ska bli medlemmar i mc-gänget, den äldste har haft en mc-väst hemma men den är ett hemmabygge, en förfalskning. Det är den teorin vi har, att det är uppfattningen och skyldigheter som man har i ett sådant gäng gör att det går så långt som det gör, säger åklagaren Hampus Sabel.  

Men några bevis för att det faktiskt funnits ett gäng finns inte.

– Nej, i alla fall inte något mc-gäng.  

Misstankarna mot gänget

27-åringen


Är åtalad för synnerligen grov misshandel mot 15-åringen, grov utpressning och människorov mot en man och rån mot 26-åringen.

Han erkänner alla brotten förutom rånet där han vare sig kan förneka eller erkänna. 

– Jag har ingen kommentar, säger försvarsadvokaten Helena Svärd.


26-åringen


Är åtalad för människorov och grov utpressning mot en man. 

Är också målsägande i utredningen då han ska ha rånats av resten av gänget.

Han vidgår händelseförloppet vid människorovet och utpressningen men förnekar brott.

– Min klient förnekar brott. Han har inte uppfattat att det som skedde skulle ske och han har kommit in i en situation som han inte kunnat komma ur, säger försvarsadvokat Christina Andrén.

15-åring

Är åtalad för människorov och grov utpressning mot en man samt rånet mot 26-åringen.

Han är också målsägande i utredningen då han utsattes för den synnerligen grova misshandeln.  

Han erkänner människorov, förnekar grov utpressning och erkänner våld vid rånet men inte själva brottsmisstanken. 

GT har sökt försvarsadvokat Åsa Stomberg.


15-årige barnskådespelaren

Är åtalad för rånet mot 26-åringen och den synnerligen grova misshandeln mot 15-åringen. 

Han nekar till båda misstankarna. 

– Han förnekar brott, säger försvarsadvokaten Felix Nelson.


15-åring 

Är åtalad för rånet mot 26-åringen.

Han förnekar brott. 

– Jag uttalar mig inte i ärendet, säger försvarsadvokaten Inger Rönnbäck.

Se också: 

Lagarna och reglerna i ökända mc-gänget Hells Angels.