Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pengar och kvinnor – så lockas unga till HA

Polis på plats vid Hells Angels fest i Gunnilse i oktober, 2019. Foto: HENRIK JANSSON
Hells Angels klubblogo. Foto: VANCOUVER SUN / VANCOUVER SUN WEBPAGE SUN
Bevakningen av HA-festen i Gunnilse var massiv.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Drömmen om pengar och kvinnor lockar unga män till kriminalitet.Foto: ANN JONASSON

Polisen har meddelat att Hells Angels fortsätter växa i Västsverige – och rekryteringen är intensiv. 

Medlemmarna fortsätter samtidigt att begå brott i form av indrivning och utpressning. 

I en ny bok avslöjas nu vad det är som lockar unga män till den kriminella verksamheten: Bland annat drömmen om pengar – och kvinnor. 

I slutet av oktober firade Hells Angels Gothenburg, en av Hells Angels tre avdelningar i Göteborg, 20-årsjubileum. 

Avdelningen, som var den första att bildas i Göteborg, höll till i en klubblokal i Gunnilse – hårt bevakade av polis och Kronofogden. 

Samtliga som ville besöka festen kontrollerades, och enligt polisens siffror var det 500 personer på plats. Kvällen gick lugnt till. Medelåldern låg omkring 40 år. 

Men Sven Lindgren, poliskommissarie och expert på kriminella mc-gäng, berättade i samband med händelsen att rekryteringen är ständig – MC-klubbarna växer. 

– Det är ingen dramatisk ökning av numerären, men de plockar in personer de anser vara dugliga för deras verksamhet, sa Lindgren till GT då. 

Han berättade vidare att rekryteringen oftast sker hos klubbarna direkt – eller via supportergrupper som ligger under Hells Angels. Till exempel Red & White Crew eller Red Devils. 

– De spelar en roll som en naturlig rekryteringsbas för Hells Angels och har en roll i HA-miljön, menar Lindgren, som tillade: 

– Man tittar inte strikt på sådant som ålder utan man tittar på vad man vill ha för person. Det ska vara en så kallad ”god broder”. Därför är det ofta personer som man vet vilka det är, säger Sven Lindgren. 

Ekonomisk brottslighet

Rekryteringen sker trots att Hells Angels – enligt polisen – sysslar med bland annat ekonomisk brottslighet. 

– Beroende på vad man nu lägger i ekonomisk brottslighet. En gemensam nämnare över tid är utpressning och utdrivning. Där har vi absolut ett mörkertal. Det gäller inte bara HA utan annan mc-kriminalitet, har Sven Lindgren förklarat. 

Nu har en ny bok försökt ge svar på vad det är som lockar unga män in i den kriminella sfären hos MC-gäng. 

Boken, ”Rockere og bandemedlemmer i Danmark”, är skriven i Danmark av Anja Leavens och Stine Lukowski och ger en inblick i kriminella milljöer. Den visar hur unga lockas till mc-gäng som Hells Angels och Bandidos. 

Inte sällan är grunden en lockande föreställning om stora pengar och kvinnor. 

– De flesta förförs av sammanhållningen och tanken att få vara en del av ett broderskap som nästan är som en familj. Sen gör ju så klart drömmarna om stora pengar, fester och kvinnor inte det kriminella livet mindre lockande, säger Anja Leavens till Ekstrabladet. 

Hells Angels kortege för att hedra en död medlem. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Svårt att passa in

Anja Leavens har 19 års erfarenhet av arbete inom kriminalpsykologi och har i många år arbetat som certifierad medlare i kriminella miljöer. Stine Lukowski är socialrådgivare  som under 14 år har arbetat med att förebygga ungdomskriminalitet. 

Enligt Stine Lukowski har de då svårt att passa in och underordna sig sociala koder som de inte förstår sig på. Hon menar att man i en kriminell miljö blir bekräftad – och att benägenheten att begå brott ökar. 

– I en kriminell gruppering får till exempel en utåtagerande man beröm för att ställa till med bråk till skillnad från tidigare i livet då de bara fått skit av föräldrar och lärare, säger hon till Ekstrabladet och tillägger: 

– De flesta inleder inte sitt gängliv med att stampa någon på huvudet men för varje steg man tar desto mer normalt blir det. 

Men för nya medlemmar som gått med för rikedomen, spricker oftast illusionen. Då börjar en ny svår tid av oro, ångest – och sorg. 

– Man mister det som har varit kärnan i ens existens så länge, mister alla sina vänner och är samtidigt besviken över att man blev lovad något som inte fanns, säger Stine Lukowski.

Föräldrarnas roll

Boken behandlar också föräldrarollen. Vad spelar den för roll i rekryteringen av unga män till kriminella gäng? Kan man förhindra att ens barn går den vägen? 

Enligt Stine Lukowksi gäller det att vara bestämd från början: 

– Om man som förälder håller fast vid att man inte böjer sig för kriminella normer som hot och liknande är chanserna större att ens barn inte fortsätter sin väg in i gängen. 

Skulle det ändå ske att ens barn går med i en klubb ska man hålla kontakten och fortsätta visa kärlek – men vara tydlig med vad som är rätt och fel, menar hon. 

Detta eftersom de kriminella miljöerna kan vara obarmhärtigt hårda. 

GT har tidigare rapporterat om de hårda reglerna som råder inom sammanslutningarna. 

Uteslutning, böter, våld och död är inte sällan straff om man inte följer de interna reglerna. 

– Den yttersta bestraffningen är att du blir mördad, säger Sven Lindgren. 

Så sent som 2017 finns ett svenskt exempel på det. Det så kallade HA-mordet i Karlstad var när den fullvärdige medlemmen Casper van Doorn Kristiansen, och provmedlemmen Runar Spjötvold, dömdes till livstids fängelse för mordet på en klubbkamrat. 

Dömde mördaren Runar Spjötvold. Foto: Polisen / Polisen
Mördaren Casper van Doorn Kristiansen. Foto: Polisen / Polisen

Hemliga dödsregler

Hovrätten konstaterade den gången att banden till Hells Angels var tydliga och att mordet ”föregåtts av särskild planering inom ramen för ett kriminellt nätverk”. Även om de nu dömda mördarna förnekade all inblandning. 

Det finns också exempel på en utesluten medlem som fått sin HA-tatuering bortbränd efter att ha haft skulder till klubben. 

– Ekonomiska oegentligheter är ofta grunden till att du åker ut. Den springande punkten är att man har undanhållit pengar eller på annat sätt inte gjort rätt för sig gällande den ekonomiska biten, säger Lindgren. 

Ett medlemskap i HA är ofta ett livslångt åtagande och att ta sig ur är tufft. Men det finns hjälp, menar författarna till boken. Men ibland går det så långt att männen sjunker till botten innan de ber om hjälp att ta sig ut ur miljöerna. 

Om det inte redan är för sent. 

– Då får man helt enkelt hålla tummarna och hoppas på det bästa, säger Anja Lukowski. 

Hells Angels struktur

■ Presidenten

Klubbens högsta ledare som är vald av medlemmarna. För klubbens talan och sköter kontakterna inom och mellan andra klubbar både inrikes och utrikes.

 

■ Vice president

Ställföreträdande i de fall presidenten inte kan närvara.

 

■ Sergeant at arms 

Ansvarar för att de interna reglerna efterföljs och även för att eventuella bestraffningar utförs.

Är också säkerhetsansvarig och ansvar för vapen.

 

■ Sekreteraren (secretary)

Officersfunktion som finns i varje avdelning men även på nationell, europeisk och världsnivå. För bland annat mötesprotokoll.

 

■ Kassör (treasurer)

Klubbens kassör. Har bland annat kontroll över gemensamma bakkonton och sköter insamlingar. Finns på nationell och internationell nivå.

 

■ Road Captain

Klubbens reseansvarig. Håller i logistiken och besök hos andra avdelningar.

 

■ Fullvärdig medlem

Betalar regelbundet avgifter till klubben och deltar vid interna möten och omröstningar.

 

■ Provmedlem (prospect)

Provmedlemmen är knuten till en specifik prospect-klubb som går under så kallade prospect-regler. Har en prövotid och måste visa sig värdig innan han kan bli fullvärdig medlem. Kan enligt polisen ses som en springpojke som ska ställa upp jämt och ständigt. Får inte delta på interna möten.

 

■ Hangarounds

Inskolningsfasen, det första steget till att senare bli medlem i klubben. Lyder under både fullvärdiga medlemmar och provmedlemmar.

 

■ Supportrar

I begreppet ingår bland annat Red & White Crew och Red Devils som direktstyrs av Hells Angels. Det finns också fristående mc-klubbar som stöder Hells Angels på olika sätt, även om de inte är direktstyrda. 

Enligt polisen finns det exempel på när supporterklubbarna använts till att utföra våldsdåd å Hells Angels vägnar.

Källa: Rapport Hells Angels MC och Red and White Crew, Rikskriminalpolisen 2012

Hells Angels lagar och regler

I ett internt dokument har den amerikanska polisen listat de grundläggande lagarna inom Hells Angels.

 

■ Varje månad ska medlemmen betala en avgift, summan går dels upp i organisationen, dels in rakt in i den lokala kassan.

 

■ Delta i regelbundna möten i klubben.

 

■ Om en man ska bli invald krävs att alla i avdelningen röstar ja.

 

■ En medlem kan efter fem år få tillstånd att flytta. Om Hells Angels inte är representerade på orten blir medlemmen en Nomad.

 

■ Medlemmar som missbrukar knark genom att injicera med spruta utesluts.

 

Den som söker medlemskap måste uppfylla vissa krav:

■ Minst 21 år gammal och äga en Harley-Davidson på mins 1200 kubik.

 

■ Minst två medlemmar måste go i god för dig.

 

■ Innan man kan bli medlem måste man först ha varit en så kallad hangaround och haft en fullvärdig medlem som sponsor. I uppdraget som hangaround ingår att uträtta ärenden åt organisationen.

 

■ När den som söker medlemskap har avancerat från hangaround till prospect får kandidaten bära väst, men enbart med klubbens ortsnamn som märke.

 

■ Personen ska också ha genomgått en prövotid på sex till tolv månader.