Filmerna fick stor spridning i sociala medier under måndagen. Två personer syns på dem konfrontera män på olika platser i Göteborg, bland annat Nordstan, vilket i åtminstone ett fall sändes live på Instagram, vilket ETC tidigare skrivit om.
Männen som hängs ut ska ha åkt till platsen i tron att de ska träffa en 14-årig pojke som de pratat med på nätet. På plats konfronteras de med frågor om varför de vill ha sex med någon som är minderårig, samt meddelanden med grovt sexuellt innehåll som de skickat till vad de tror är 14-åringen.
När den filmade mannen lämnar platsen hörs i en av filmerna hur personen bakom kameran säger:
– Träffa inte 14-åringar igen, jävla peddo!
Mannens namn, arbetsplats och bostadsort nämns också flera gånger i filmen. I det andra klippet får den filmade mannen frågan varför han gjort detta. Han uppmanas av filmaren att söka hjälp – innan han senare frånsäger sig ”allt ansvar” för vad som nu kommer hända med mannen.
Kontot hade flera tusen följare
På tisdagen är kontot borttaget från Instagram men på måndagen hade det flera tusen följare och livesändningen hade mängder med kommentarer som lämnas av tittarna i realtid.
Fenomenet att hänga ut personer som är brottsliga på sociala medier har uppmärksammats stort den senaste tiden. Roddy Benjaminsson, känd som muskelknutten ”Hero” i TV4:s Gladiatorerna, hänger ut våldsmän och pedofiler på internet och kallar kritiker för ”pedofilkramare”.
Han utreds nu för förtal och sa så här i en intervju med GT tidigare i vår:
– Jag tycker inte att jag begår något brott. Det är offentliga uppgifter. Det finns att hämta. Det är bara att lyfta på luren eller du kan sätta dig vid datorn så hittar du den här informationen.
Han är också ett av ansiktena utåt för Patrik Sjöbergs kampanj ”Kill your local pedophile”.
Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera rättsexpert, är kritisk mot tillvägagångssättet. Han tycker inte att privatpersoner ska ta lagen i egna händer och agera domstol.
Även om han säger att det är till viss del förståeligt att man har barnens bästa för ögonen.

Uthängningarna kan utgöra förtal
Att hänga ut pedofiler är inte nytt menar Sven-Erik Alhem och säger att det tidigare gjorts genom att till exempel sätta upp lappar på anslagstavlor i mataffärer för att varna att en dömd pedofil flyttat till området.
– Det är ett stort problem, det har förekommit i andra sammanhang tidigare. Men man avgör själv skuldfrågan på något sätt, det är jag väldigt skeptisk till. Om det finns misstanke om brott ska man anmäla det till polisen, säger han.
– Att konfrontera någon med ett domstolsliknande förfarande tycker jag är väldigt betänkligt.
Är sådana här uthängningar brottsliga på något sätt?
– Det kan alltid vara förtal, grovt förtal. Vem som helst kan göra sig skyldig till grovt förtal genom att sprida vidare uppgifter på sociala medier.
På sociala medier hade kontots ägare i går publicerat flera tidningsartiklar som tagit upp händelserna och kallat det för ”häxjakt”. Bland annat stod det att läsa: ”Systemet med media i spetsen börjar hugga mot oss. Syftet och agendan är glasklar. Pedofiler ska skyddas till varje pris. Vi kommer inte låta detta stoppa oss.”
Polisen: ”Medvetna om kontot”
World Childhood Foundation, menar att ”stigmatisering och social exkludering av pedofiler snarare ökar än minskar risken för att de ska begå övergrepp”.
Att uthängningar fungerar kontraproduktivt och kan stigmatisera den psykiatriska diagnosen pedofili som finns hos vissa människor – också de som kan kontrollera dragningen.

Polisen i region Väst känner också till kontot som publicerat filmerna.
– Vi har kännedom om kontot och polisen följer den utvecklingen. Har man misstänkta brott så vill vi att det anmäls till polisen. Genom att vi får in information borgar det för en rättssäkerhet som gör att det kan väckas åtal och människor blir lagförda, säger Birgitta Dellenhed, sektionschef för regionalt IT-brottscentrum.