”Pappas flicka” dödade sin far

Kvinnan i 50-årsåldern.
Kvinnan åtalades vid Skaraborgs tingsrätt.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Kvinnan säger att hon alltid har varit ”pappas flicka”.

I höstas högg hon ihjäl pappan genom att sticka honom med en kniv i buken, visar all bevisning enligt Skaraborgs tingsrätt.

– Farsan har ju alltid ställt upp för mig, alltid. Och det har jag gjort med honom också, har hon sagt i polisförhör.

Kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för mordet.

Händelsen inträffade i en lägenhet i Falköping en morgon den 2 augusti förra året.

– Hon är inte sig själv, hon är i en psykos, förklarade en man som bevittnade dådet i larmsamtalet till SOS.

Polis och ambulans kom till platsen och kvinnan i 50-årsåldern greps misstänkt för mordförsök. Rubriceringen ändrades senare till mord när pappan som var i 90-årsåldern dog av skadorna några dagar senare.

”Har ju alltid ställt upp för mig”

I förhören berättade kvinnan för polisen:

– Jag, då kan jag säga det att det här är jobbigt. Det är knepigt. Jag har alltid varit mammas eller pappas lilla tös liksom och så är det ju. Farsan har ju alltid ställt upp för mig, alltid. Och det har jag gjort med honom också, jag har ju varit hos honom i flera år.

Det misstänkta mordvapnet.

Även i den rättspsykiatriska undersökningen framgår att hon ska ha varit ”pappas flicka” och att det var honom hon vände sig till när hon var orolig eller ledsen under uppväxten.

Hon stod sin pappa känslomässigt mycket nära, står det i utlåtandet.

”Har aldrig velat min pappa något ont”

– Jag har aldrig velat min pappa något ont, aldrig någonsin. Och han vill inte mig något ont över huvudtaget utan vi har i stället ja, jag har ju kämpat för honom, säger kvinnan i polisförhör.

Hon medger att hon tillfogat pappan knivskadorna, men att hon ”absolut inte” ville döda honom.

– Hon minns inte det som har hänt i lägenheten i samband med att hennes far blev knivhuggen, hon kan varken erkänna eller förneka brottet, har hennes advokat Peter Stierna tidigare sagt.

Kvinnan har haft psykiska problem sedan barndomen och har i omkring 20 år missbrukat lugnande och smärtstillande tabletter.

Psykotisk när hon knivskar pappan

Rättsmedicinalverket bedömer att kvinnan hade ett psykostillstånd och nedsatt verklighetsförankring när hon knivskar pappan. Hon var också under stress på grund av att pappan var svårt sjuk och hon led av ”påtaglig sömnbrist” eftersom hon tog hand om pappan på nätterna.

I december åtalades kvinnan. Sedan dess har Skaraborgs tingsrätt kommit fram till att den samlade bevisningen tyder på att kvinnan är skyldig till mord.

Rättsmedicinalverket är klar med sin undersökning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Den rättspsykiatriska undersökningen som därefter gjordes slog alltså fast att hon hade en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dådet, men att det inte var fallet vid det tillfälle när undersökningen gjordes. 

Därför anser Rättsmedicinalverket att hon inte kan överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

– Det innebär att hon kan dömas till fängelse, och att tingsrätten kommer att göra en vanlig uppsåtsprövning, har kammaråklagare Mathias Johansson tidigare sagt.

Förhandlingarna i tingsrätten fortsätter den 19 februari.