Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappa med basebollträ räddade kidnappad son

Videon på Tik Tok fick stor spridning: ”Det värsta man kan anklagas för”.
Enligt åtalet bands offret fast på en stol med silvertejp och misshandlades.
Foto: Polisen
Kniven som misstänks använts för att hota offret.
Foto: Polisen

Den unge mannen satt i sin bil när fyra personer drog ut honom och kidnappade honom, enligt åtalet.

Offret fördes till en lägenhet i Borås där han ska ha bundits fast med tejp, misshandlats med en stekpanna och hotats med kniv.

– Jag var jävligt rädd för vad som skulle hända, säger han i förhör.

Nu åtalas fyra personer, alla i 20-årsåldern, misstänka för kidnappningen.

Det var strax innan jul som polis larmades till Fristad, strax utanför Borås, där en ung man misstänktes ha blivit kidnappad.

Den unga mannen satt i sin bil när fyra personer dök upp. Två av personerna ”hoppade” på den unga mannen och drog ut honom ur bilen och tog in mannen i bagaget på deras bil, enligt förundersökningen.

De misstänks sedan ha fört den unga mannen till en lägenhet i Borås där han bands fast med silvertejp på en stol. Han misshandlades med bland annat en stekpanna och fick även en kniv mot halsen, något Borås Tidning tidigare skrivit om.

Orsaken: Påstådd skuld

Enligt offret beror allt detta på en påstådd skuld, som offret inte säger sig känna till. Samtidigt påstår andra att skulden beror på olika narkotikaaffärer.

– Jag var tydligen skyldig han (en av gärningsmännen) 60 000 kronor, säger han.

Förhörsledaren: För vad då?

– Det vet jag inte själv.

Den unge mannen ska ha utsatts för våld i en timme. Under den timmen misstänks gärningsmännen ha skickat videoklipp på offret till en av hans vänner samt en av hans föräldrar.

– Det är så konstigt att han skickar dem till mig om han inte vill att någon ska få reda på det, säger föräldern i förhör.

Räddades av sin pappa

Till slut erbjöd offret kidnapparna sin motorcykel i utbyte mot att bli frisläppt.

Gärningsmännen tog då in den unga mannen i bagaget igen och åkte hem till offret för att hämta motorcykeln. Där dök offrets pappa upp med basebollträ och hund, och gärningsmännen fick då lämna tomhänta.

Bild från Snapchat.
Foto: POLISEN

Nu åtalas fyra personer misstänkta för människorov och övergrepp i rättssak, då de misstänks för att ha hotat offret att inte anmäla händelsen.

De åtalade är ett ungt par från Borås, samt ytterligare två unga män med kopplingar till Borås. Samtliga har tidigare dömts för brott.

Pojkvännen, som ses som huvudmannen bakom kidnappningen, har tidigare avtjänat ett fängelsestraff för bland annat grovt rån.

Alla tre männen nekar till brottet. Kvinnan vidgår delar av händelseförloppet, men nekar till brott.

Se mer:

Brottsstatistik 2019 från Brottsförebyggande rådet (Brå).