Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ordbråk under Wilma-rättegången

Exklusiv ljudupptagning inifrån rätten – Lisah Silfwer har lyssnat igenom hela förhöret.
Mordrättegången mot 17-åriga Wilma Anderssons pojkvän fortsätter.
Foto: EFTERLYST / TV3
Rättegången pågår i Uddevalla tingsrätt.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

När Wilma-rättegångens sjunde dag inleddes tvingades domaren gå emellan när advokat Beatrice Rämsell och åklagare Jim Westerberg rök ihop i ett ordbråk, rapporterar P4 Väst.

Detta efter att advokaten ifrågasatt utredningens objektivitet, vilket GT rapporterade om under torsdagen.

– Det här är en diskussion som inte hör hemma i en rättegång, sa domaren, enligt P4. 

Under fredagen inleddes den sjunde dagen i mordrättegången mot mot 17-åriga Wilma Anderssons pojkvän, som står åtalad för att ha mördat henne.

Och förhandlingarna inleddes något oortodoxt – i form av ett gräl mellan advokat Beatrice Rämsell och åklagare Jim Westerberg.

Bråket handlade om att Rämsell kritiserat utredningens objektivitet sedan hon menar att hon hindrats från att ställa frågor till en av polisens tekniker, vilket hon berättade om i GT under torsdagen.

– Jag har varit försvarare i många år, men jag har aldrig varit med om något liknande. Att försvaret inte får ställa de frågor som det finns anledning att svara på och att försvaret motas bort från hela utredningsmaterialet... Det har jag aldrig upplevt tidigare. Jag var upprörd när detta hände och jag är fortfarande upprörd. Jag känner att detta är en del av ett större sammanhang, där jag är tveksam till objektiviteten i utredningen, sa Rämsell då.

Bemötte kritiken i rättssalen

Åklagare Jim Westerberg sa till GT att han inte ville bemöta kritiken förrän på plats i rättssalen under fredagen – och det var alltså det som ledde till ett bråk.

I P4 Väst kan man höra ljudupptagning från rättssalen:

– Men vad har det med saken att göra, det är bevisning i det här målet, säger åklagaren när försvararen Beatrice Rämsell befinner sig mitt i en mening.

– Jag tänkte fortsätta tills jag satte punkt, anmärkte Rämsell då.

Därefter bemötte åklagare Jim Westerberg, märkbart agiterad, anklagelserna så här:

– Anses det vara en icke objektivt bedriven förundersökning, då är det ju ett allvarligt tjänstefel och då kan jag till och med avträda om det påstås sådana saker. Det är i så fall sådant om ska anmälas och det förutsätter jag att advokat Rämsell, om hon menar allvar med detta, gör. 

Domaren avbröt

Beatrice Rämsell svarar att hon ännu inte tagit ställning till om en sådan anmälan ska göras.

Därefter avbröt domaren ordbråket och sa att den aktuella diskussionen inte hörde hemma i en rättegång, rapporterar P4 Väst.

Sedan återupptogs fredagens förhandlingar. I rätten hördes under dagen en blodbildsanalytiker och en tysk likhundsförare.

Hör pojkvännens version om när Wilma försvann

Förhörs i rätten – 23-åringens ord om vad som hände kvällen när Wilma försvann.