Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Operation Rimfrost tar in västsvensk modell

Emelie Kullmyr är polisens kommenderingschef i region Väst. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Polishuset i Göteborg. Foto: JAN WIRIDEN

Polisen i region Väst arbetar sedan ett par år tillbaka på ett nytt sätt för att sätta stopp för gängkriminells framfart.

Nu arbetar också operation Rimfrost i Sydsverige delvis efter samma metod, vilket innebär att ta in personer för mindre allvarliga brott, skriver P4 Göteborg.

– Men om vi får bort den här personen två månader, sex månader, ett år så äter vi oss in och tar mark, säger Emelie Kullmyr, polisens kommenderingschef i region Väst, till P4. 

Metoden som polisen i region Väst, vilket är Västra Götaland och Hallands län, använder sig av innebär att de inte enbart siktar på att lagföra för grova brott som ger långa straff. 

Istället är det snarare tvärtom, att målet att försöka få bort personen från gatan, på också kortare fängelsestraff, skriver P4 Göteborg. 

– Idag mer och mer så tittar vi i stället på att få bort den här personen. Det kanske innebär att den här personen har gjort ett antal grova olovliga körningar, stölder med mera som inte ger de här jättelånga fängelsestraffen. Men om vi får bort den här personen två månader, sex månader, ett år så äter vi oss in och tar mark, säger Emelie Kullmyr, polisens kommenderingschef i region Väst, till P4.

”Detta gör livet jobbigt” 

Inom den nationella insatsen operation Rimfrost, har polisen i region Syd nu börjat applicera modellen från Väst vilket lett till att under en period på två månader, 12 november till 12 januari, har 451 personer frihetsberövats.

Främst handlar det om mindre allvarlig brottslighet, rapporterar P4 Göteborg. 

Arbetssättet i region Väst går inte enbart ut på att lagföra de som begått brott, utan också förebygga via socialt arbete med socialtjänsten för att se till att ta bort unga personer som riskerar att rekryteras in i den kriminella miljön. 

– Detta gör livet jobbigt att vara kriminell, säger Emelie Kullmyr, polisens kommenderingschef i region Väst, till P4 Göteborg.