Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Omfattande sexbrott mot flickor på Snapchat

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Mannen åtalas vid Skaraborgs tingsrätt
Foto: ANDERS YLANDER

Polisanmälningar gjorda i Stockholmsområdet ledde polisen till en man i 30-årsåldern.

I november 2019 slog insatsstyrkan till i Skaraborg och kunde via en mobiltelefon binda honom till ett stort antal sexualbrott, begångna mot främst flickor mellan 10 och 17 år, vilka mannen nu åtalats för.

– Polisen har gjort ett jättegrundligt och tidskrävande jobb med att försöka hitta verkliga personer bakom alla bilder, säger åklagaren Ylva Lundgren. 

Polisen kunde gripa den misstänkte mannen i slutet på förra året efter internetspaning. Utredningen har vuxit efter att målsägande kunnat identifieras på materialet som hittades hos mannen.

Enligt åklagaren har mannen förmått de målsägande att skicka bilder via ett socialt medium.

– Det var anmälningar uppe i Stockholm med olika Snapchatnamn och då kunde polisen i Stockholm via spaning leda det till en ip-adress och en man som bodde här i Skaraborg och då flyttades utredningen, säger åklagaren Ylva Lundgren. 

Insatsstyrkan slog till mot mannen i november 2019 och beslagtog en mobiltelefon som innehöll bilder och filmer. 

Många brottsrubriceringar 

Polisutredningen har till en stor del bestått i att identifiera målsägarna från filmerna och bilderna som hittades. 

– Sammanlagt har 83 förhör hållits med målsägare, varav 51 med barn och 32 med ungdomar. Några av dem har inte velat medverka och i andra fall har det inte funnits tillräckligt med bevis, men ett 70-tal målsägare ingår i åtalet, säger Maria Gustafsson som varit barnförhörsledare i utredningen i ett pressmeddelande.

– Polisen har gjort ett jättegrundligt och tidskrävande jobb med att försöka hitta verkliga personer bakom alla bilder, säger åklagaren Ylva Lundgren. 

Mannen har nu åtalats vid Skaraborgs tingsrätt misstänkt för utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering samt försök till dessa brott, våldtäkt mot barn, sexuellt ofredande, barnpornografibrott, försök till grovt olaga tvång och kränkande fotografering samt anstiftan. 

Brotten har begåtts på Snapchat

Det äldsta brottet mannen åtalas för begicks vid årsskiftet mellan 2017 och 2018, men den stora merparten har skett under 2019.

– Det var vad vi hittade i hans mobiltelefon, det är också flera ärenden som varit polisanmälda tidigare men som lagts ner då man inte kunnat spåra gärningsmannen. Nu kan vi säga att det är den här mannen som ligger bakom även de brotten, säger Ylva Lundgren. 

Brotten har till stor del begåtts på Snapchat, framgår det i stämningsansökningarna. Enligt åklagaren har också mannen haft en annan app som gjort att han har kunnat spara ner materialet utan att offren vetat om det.

Men mannen ska också ha försökt att få andra att ta bilder åt honom inne i omklädningsrum. 

”Varit rädda och utsatta” 

Det finns ett 70-tal målsägande i ärendet, de flesta flickor som var mellan 10 och 17 år när de utsattes för brott.

Mannen har i förhör erkänt flera av brotten han står inför rätta för, i vissa av fallen kan han vare sig erkänna eller förneka och i andra går han med på omständigheterna men nekar till brott. 

Advokaten Therése Tsarouchas är målsägandebiträde för många av offren, hon berättar att några av barnen och ungdomarna tycker det är skönt att det blir följder med anledning vad som skett och andra tycker det är jobbigt att händelserna återigen tas upp och att de måste höras i rätten.

Hur mår de här barnen nu? 

– Tiden kan ju göra att man mår lite bättre, det är klart att det är jobbigt för många. De har känt sig pressade på olika sätt, varit rädda och utsatta. 

GT har sökt den misstänkte mannens försvarsadvokat.

Det är ett omfattande mål, så rättegången i Skaraborgs tingsrätt beräknas ta nio veckor och startar i slutet av september.