Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

OG-ledaren Denho Acars vän mördad

Västsverige 2018: Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Denho Acar och den mördade krögaren hade varit vänner sedan 2011. Foto: Privat

Krögaren sköts i huvudet framför flera vittnen.

Men nu, två månader senare, har mordet hamnat i Stockholmspolisens växande hög av ouppklarade mord i kriminella miljöer.

Mordoffrets vän, OG-ledaren Denho Acar med bakgrund i Göteborg, är kritisk.

– Generellt när det gäller personer med hans bakgrund så tror jag inte att polis och åklagare lägger så mycket resurser på det.

Mannen i 50-årsåldern hade nyligen blivit pappa.

Vänner och tidigare personutredningar beskriver hur han försökte vända sitt tidigare kriminella liv. Han lade all sin tid på renoveringen av en restaurang som skulle öppna inom kort. 

Men något hann ikapp honom.

Vid 20-tiden den 19 augusti larmades polisen till Stocksund i Danderyd, där mannen hittades allvarligt skottskadad nära en Ica-butik. Enligt Expressens uppgifter var mannen på väg hem när han sköts i huvudet framför ögonen på flera vittnen, däribland ett barn.

Ingen lösning i sikte

Mordet såg först ut att gå mot en snabb lösning.

Tre personer anhölls kort efter händelsen, på sannolika skäl misstänkta för mord.

Männen har dock senare avfärdats som gärningsmän och enligt uppgift var de i stället vänner till mordoffret.

Två månader efter mordet finns nu inget som talar för en lösning av mordet inom den närmaste tiden.

– Vi har ingen ny information, säger åklagaren Peter Claesson.

Polisens tekniker på plats efter mordet i Danderyd.Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

– Vi jobbar vidare med det som ett spaningsmord men det finns ingen misstänkt i nuläget, säger Jessika Nilsson, chef på polisens utredningssektion.

Den mördade mannen, krögaren, har tidigare dömts för bland annat vapenbrott och narkotikabrott. 

Tidigare personutredningar ger en splittrad bild. I perioder har han varit framgångsrik som företagare och krögare, men han har också ett ”tidigare samröre med välkända kriminella organisationer”. I början av 2000-talet kopplades han till ett stort polisbeslag av amfetamin värt 65 miljoner kronor. Några av hans vänner dömdes till långa fängelsestraff men förundersökningen mot krögaren lades slutligen ner sedan han i flera år varit efterlyst och häktad i sin frånvaro. 

Skulle öppna restaurang

På senare tid, som nybliven pappa, var han engagerad i ett nytt restaurangprojekt som skulle slå upp dörrarna inom kort.

Det vet en av hans närmaste vänner, Original Gangsters-grundaren Denho Acar, numera bosatt i Turkiet sedan han 2006 flydde Sverige för att undkomma ett åtal. 

– Det sista han sa till mig var: ”jag ska fixa restaurangen, sen kommer jag och hälsar på dig”. Han hade hållit på med det i flera månader och renoverat och fixat. 

– Det kändes tragiskt när detta hände. Han hade precis blivit far och jag fick känslan att han ville lugna ner sig lite. Alla pusselbitar hade fallit på plats.

Original Gangsters bildades i Göteborg

Original Gangsters, OG, bildades 1993 i Bergsjön, Göteborg. Grundare var Denho Acar och gänget kopplas till bland annat grova våldsbrott, rån, utpressning och narkotikabrott.

Gänget blev uppmärksammat i början av 2000-talet i samband med konflikter med andra kriminella grupperingar.

En av de mest kända händelserna är sammandrabbningen 2001 med den så kallade Naserligan. På Näsets badplats i Göteborg, mitt i sommaren bland badgäster, drabbade gängen samman i en vild skottlossning.

Ytterligare en konflikt - som inkluderade mord, bomber och handgranater - utspelade sig under stora delar av 2000-talet mellan OG och Bandidos undergrupp X-Team.

Ledaren Denho Acar, tidigare dömd för bland annat grovt rån, flydde Sverige 2006 för att undkomma ett åtal om bland annat anstiftan till grov mordbrand.

Enligt polisuppgifter var gänget under en period i princip utraderat, men gänget har trots det fortsatt att dyka upp i kriminella sammanhang på flera håll i landet.

Mordoffret var bland annat bestman på Acars bröllop 2012 och han har flera gånger besökt Acar i hans hem i turkiska turistorten Marmaris.

– Vi träffades för många år sen genom gemensamma bekanta. Jag kände honom som en ödmjuk, respektfull och snäll person.

Kriminella kretsar

Denho Acar känner inte till några aktuella konflikter som kan kopplas till mordet. Han hymlar dock inte heller med att mordoffret rörde sig i kriminella kretsar där han enligt OG-ledaren var ”ett namn”. 

2015 dömdes krögaren bland annat för innehav av en revolver och förklarade då för polisen att han stod under hot sedan en nära bekant skjutits. 

– Om man lever i en sådan värld så kan det finnas gamla saker som dyker upp. Saker som han själv kanske tycker är historia, men som andra inte glömt. Men det är bara spekulationer.

Denho Acar menar att polisen troligen inte lägger några resurser på att lösa mordet eftersom det skett i kriminella kretsar. Foto: DAN NORRÅ/TT NYHETSBYRÅN

Denho Acar, tidigare dömd för flera brott, är kritisk till att polisen inte kommit närmare en lösning av fallet och säger att han överväger åtgärder för att själv få fram sanningen. 

– Ska man behöva gå ut med en egen tipsbelöning för att få fram sanningen? Generellt när det gäller personer med hans bakgrund så tror jag inte att polis och åklagare lägger så mycket resurser på det. Så ska det inte vara. Lagen ska gälla alla. 

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, Stockholmspolisens gängexpert, avfärdar den kritiken.

– Vi gör vad vi kan när det gäller alla mord och mordförsök. 

Appelgren medger samtidigt stora brister i pågående gängmordutredningar på grund av bristande resurser.

– När vi som nu har väldigt många utredningar samtidigt kan vi inte lägga tillräckligt med resurser på alla mord och mordförsök. Så är det. Då minskar samtidigt också uppklaringen. 

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren säger att polisen gör allt de kan i alla mordutredningar. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

Gunnar Appelgren har tillsammans med forskarna Joakim Sturup och Amir Rostami studerat det dödliga skjutvapenvåldet i kriminella miljöer Stockholm. Ett färsk PM från denna vecka, en uppföljning på den rapporten, visar att bara 18 procent av dessa mord klarades upp mellan 2015 och 2018. 

I Göteborg var samma siffra något bättre, 33 procent under samma period, samtidigt som stadens polischefer rapporterar om en ”lugn” gängsituation med få skottlossningar. 

Läget i Stockholm, enligt en sammanställning den 6 oktober i Svenska Dagbladet om årets skjutningar, är en helt annan.

14 döda och 18 skadade i totalt 65 skottlossningar.