Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offrets sista timmar i livet – rökte med sin mördare

Mördade 75-årig kvinna i Uddevalla på lucia
Tomas Axelsson har dömts till livstids fängelse för mordet på sin granne.
Foto: Polisen / Polisen

Lastbilschauffören Tomas Axelsson, 52, mördade sin kvinnliga granne med en kniv – något hans vänner inte förvånades över, framkommer i förhör.

Dagen innan kvinnan hittades död i sitt hem har hon och Tomas Axelsson rökt tillsammans vid hennes köksbord.

Under kvällen ringer hon ett sista samtal till en anhörig, som får ”en dålig känsla” när hon förstår att kvinnan har manligt sällskap.

Nu har Axelsson dömts till livstids fängelse för det brutala mordet. 

På luciaafton i fjol fick larmcentralen in ett samtal från hemtjänsten i Uddevalla.

De hade hittat en kvinna i 75-årsåldern död i sin lägenhet och omständigheterna var sådana att polisen direkt påbörjade en mordutredning.

Bland annat började man då knacka på hos kvinnans grannar. En av dem var Tomas Axelsson, 52, som vid tiden för mordet var sjukskriven. 

Han kallades till förhör men hade ingenting att säga men topsades ändå av polisen som en säkerhetsåtgärd. Det gav utslag och polisen började kalla närstående till Tomas Axelsson till förhör.

Dagen innan mordet köpte Tomas Axelsson cigaretter.
Foto: POLISEN

Sista samtalet: Var ”väldigt glad”

En av dem beskrev honom som en våldsam man. 

– När han blir arg så svartnar det och då kommer han inte ihåg saker och ting, säger en person i polisförhör.

Under utredningens gång kunde man genom betalningskvitton och andra observationer följa både offrets och mördarens dagar innan det brutala dådet.

Bland annat köpte Tomas Axelsson cigaretter av märket Winston på Coop dagen innan det brutala dådet. Två dagar innan fångades offret på kamera när hon tog ut pengar från en bankomat.

En anhörig till kvinnan berättar i polisförhör att de två brukar prata med varandra varje dag, och att de talat med varandra så sent som dagen innan kvinnan hittades död:

”... och hon hade också sagt till (den anhöriga) att hon hade manligt besök. (Den anhöriga) uppger att detta inte var vanligt för (kvinnan) och att (den anhöriga) fick en dålig känsla när hon hörde detta”.

I polisförhöret berättar den anhöriga att kvinnan var ”väldigt glad” under samtalet, som skulle bli deras sista.

Dagen efter, på luciaafton, försöker den anhöriga ringa kvinnan igen. Då får hon inget svar.

Mördaren och offret satt och rökte vid köksbordet innan dådet.
Foto: POLISEN

Satt vid köksbordet och rökte

I domen mot Tomas Axelsson konstaterar rätten att han befunnit sig hemma hos kvinnan, och att de suttit i köket och rökt cigaretter tillsammans den 12 december förra året. Samma dag som det anhöriga vittnet talar med kvinnan för sista gången.

På de översta fimparna fanns dna från offret själv och Axelsson. På köksbordet påvisades inget blod. Sammantaget ger dessa iakttagelser stöd för att offret och Axelsson har suttit vid köksbordet och rökt tillsammans, före det att våldet mot offret startar”, skriver polisen i en analys från platsen.

Det är oklart vad som sedan får Axelsson – en sjukskriven lastbilschaufför i 50-årsåldern – att utdela det dödliga våld som gör att han senare ska dömas för mord. Något motiv har inte hittats.

Det misstänkta mordvapnet hittades i soporna.
Foto: Polisen / Polisen

Mördaren minns ingenting

Men han får tag i en kniv, och hugger sin granne i munnen och halsen, och lämnar henne i köket när han försvinner från platsen. 

Enligt Axelssons advokat kan han varken erkänna eller neka till brott då han inte minns händelsen, hävdar han.

– Han har inga minnesbilder av att ha varit på den här adressen enligt gärningspåståendet. Han har inga minnesbilder att han varit på platserna där hans DNA hittats och kan varken erkänna eller förneka, säger Adis Beharic, försvarsadvokat.

Trots det dömdes han i måndags till livstids fängelse för mordet, och även misshandel, vid Uddevalla tingsrätt. 

SE FLER NYHETER: Kritik mot HVB-hemmet efter 5-åringens död 

Boende i Hagfors sörjer: ”Jag dömer ingen”