Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya kravet från Wilmas pojkvän: Att släppas fri

Polisen misstänker att Wilma Andersson har blivit mördad.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Under fredagen kommer en omhäktningshäktningsförhandling äga rum i Uddevalla tingsrätt.Foto: HENRIK JANSSON
Pojkvännens bostad är avspärrad och polisen har gjort tekniska undersökningar i den. Polisens senaste spår är att det är i den som Wilma Andersson mördats.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Wilma Anderssons pojkvän misstänks ha mördat 17-åringen i Uddevalla.

Men han fortsätter neka till brott och kräver nu att bli släppt på fri fot.

– Han menar att han inte har gjort sig skyldig till det som påstås, säger Beatrice Rämsell.

I två veckors tid har Wilma Anderssons pojkvän suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat den 17-åriga flickan. Mannen, som är i 20-årsåldern, har sedan han frihetsberövades förnekat alla typer av inblandning i brottet. 

Sedan ett par dagar tillbaka har han flyttats från häktet i Uddevalla till en rättspsykiatrisk klinik för att genomgå en sinnesundersökning.

Åklagaren Jim Westerberg har begärt att den misstänkte omhäktas – vilket pojkvännen och hans advokat Beatrice Rämsell nu bestrider.

– Han förnekar ju till alla anklagelserna och vill inte vara frihetsberövad, för han anser inte att det finns skäl till det. Han menar att han inte har gjort sig skyldig till det som påstås, säger Beatrice Rämsell.

Det innebär att det kommer bli en ny häktningsförhandling i Uddevalla tingsrätt under fredagen.

Wilma Anderssons pojkvän misstänks för mord.Foto: Privat

Åklagaren: Bevisläget har stärkts

Enligt Jim Westerberg har misstankarna mot pojkvännen stärkts.

– Misstankarna mot mannen har successivt förstärkts under utredningens gång och jag bedömer att bevisläget förbättrats, men det behövs mer tid för att fullfölja utredningen, sa åklagaren på onsdagen.

På vilket sätt misstankarna och bevisläget stärkts är ingenting som advokaten Beatrice Rämsell säger sig känna till.

– Jag har inget att säga om det. Det är vad som påstås men jag har inte fått ta del av det materialet, jag kan inte kommentera det. Det vet åklagaren, vad han grundar den slutsatsen på, säger hon.

Pojkvännen förhörs regelbundet

Åklagare Jim Westerberg ser bestridandet av den förlängda häktningstiden som väntad.

– Ibland anser man att det inte är nödvändigt men man har rätt att påkalla en förhandling och det gör man i de allra flesta fall. Eftersom brottet förnekas så medger man inte åtalsförlängning, det är ganska givet, säger han.

Jim Westerberg tror och förväntar sig att den misstänkte kommer bli fortsatt häktad i fyra veckor till. Han vill inte uttala sig specifikt om vad som föranlett det stärkta bevisläget, men menar att nya svar från den tekniska undersökningen kommer in hela tiden.

– Det kommer in analyser var och varannan dag beroende på vilken förtur man har på vissa föremål eller spår, vad de analyserna säger vill jag inte uttala mig om utan det förstör bara utredningen.

Jim Westerberg menar att förhör fortfarande sker kontinuerligt med den misstänkte pojkvännen.

– Han förhörs regelbundet och det är efter överenskommelser med försvararen. Han ska få möjlighet att uttala sig och höras om vissa spår och uttalanden som skett. 

Senaste spåret: Där kan Wilma ha mördats

Wilma Andersson från Lysekil sågs senast den 14 november i området kring Walkesborg i Uddevalla. Efter stora sökpådrag kunde polisen den 29 november meddela att man hittat en kroppsdel som utesluter att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

Tekniska undersökningar har utförts i den misstänktes bostad, men polisen anser sig fortfarande inte kunna säkerställa var mordet har ägt rum. Däremot sa åklagare Jim Westerberg på onsdagen:

– Det är ingen fastställd brottsplats, men man kan säga att det är mer sannolikt där (i pojkvännens lägenhet, reds. anm.) än på någon annan plats. Just nu har vi ingen annan plats i kommunen eller någon annanstans.