Nya DNA-metoden kan lösa mordet på Christinas dotter

Marie Johansson blev bara 36 år gammal.
Foto: PRIVAT / PROGRAMMET EFTERLYST
Hon hittades mördad i en tygaffär i Göteborg där hon arbetade.
Foto: Polisen

Det har snart gått 15 år sedan Marie Johansson hittades död på sin arbetsplats.

Trots att polisen säkrat mycket DNA från den misstänkta mördaren, så går hon fortfarande fri.

Men en helt ny metod ger nytt hopp om att lösa fallet.

Samma metod som i dagarna ledde till att Daniel Nyqvist, 37, häktats för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004. 

– Det verkar ju vara väldigt revolutionerande så man hoppas ju att man får ett svar, säger Maries mamma Christina Borén Johansson.

Den 13 oktober 2005 mördades Marie Johansson, 37, i tygaffären Stuvkällaren på Kyrkogatan i Göteborg. Hon överfölls vid stängningsdags och hittades först dagen därpå av butikens ägare. 

Förövaren är en kvinna och i samband med mordet länsades tygaffärens kassa. Kvinnan fastnade på en övervakningskamera samma kväll som mordet iförd svart jacka och rosa byxor. Och även om den misstänkta gärningspersonens blod fanns på brottsplatsen – har hon lyckats hålla sig undan i snart 15 år. 

Men polisen har inte gett upp hoppet om att hitta Maries mördare. 

– Vi har väldigt bra spår från gärningspersonen, väldigt starkt DNA, säger Peter Thylén, kriminalkommissarie vid Kalla fall-gruppen i Göteborg.

15 år har gått sedan mordet på Stuvkällaren
Foto: JAN WIRIDEN
Hon överfölls vid stängningsdags och hittades först dagen efter av butiksägaren.
Foto: Privat
I butiken låg vantarna som mördaren ska ha haft på sig, med både hennes och Maries DNA på.
Foto: POLISEN
Foto: POLISEN

Minst 650 kvinnor topsade

År 2017 tog polisens Kalla fall-grupp sig an mordet på Marie. De gick då igenom det gamla materialet på nytt och kartlade Maries umgänge i detalj. 

– Vi tar kontakt med egentligen alla kvinnor som haft någon som helst kontakt med mordoffret. Vi kontaktar alla klasskamrater från högstadiet, gymnasiet och yrkesutbildningar. Alla som haft någon kontakt med henne som väninna eller som annan bekant. Vi pratar med dem och topsar dem, berättade kriminalkommissarie Thylén i en tidigare intervju. 

Polisen har genom åren mottagit massvis med tips och man har topsat minst 650 personer – men utan att det lett framåt i utredningen.

Här har polisen tagit hjälp av ett amerikanskt företag. Fantombilden ska föreställa gärningspersonen dagen hon begick brottet.
Foto: Polisen / Polisen
Så här ska samma kvinna se ut 13 år senare.
Foto: Polisen / Polisen

2018 tog Kalla fall-gruppen fram en fantombild på den misstänkta kvinnan. De vände sig till ett amerikanskt företag som tog fram en genetisk profil och bild från det DNA som säkrats från gärningspersonen. 

Den ena bilden visar hur den misstänkta kvinnan kan ha sett ut på morddagen den 13 oktober 2005 – och den andra visar hur hon kunde se ut 2018, när fantombilderna släpptes.

När bilderna släpptes till allmänheten så strömmade en stor mängd tips in till polisen om vem den misstänkta kvinnan kunde vara. Men inte heller dessa ledde polisen vidare i utredningen.

Dubbelmördaren är häktad

Men i tisdags kom en nyhet som innebär helt nytt hopp i Stuvkällarutredningen. Då greps Daniel Nykvist, 37, misstänkt för det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004.

Den tidigare ostraffade 37-åringen greps i sin bostad och erkände sedan att det var han som dödade Anna-Lena Svensson, 56, och Mohamad Ammouri, 8, sexton år tidigare.

Bakom gripandet ligger en metod som är helt ny i Sverige där polisen tagit hjälp av kommersiella DNA-register och anlitat släktforskare för att nå fram till en misstänkt gärningsperson. 

DNA-profilen som säkrats från dubbelmördaren skickades till databasen ”Family tree dna”. Det resulterade i ungefär 900 matchningar att jobba med ända bak till 1700-talet och framåt.

Det ledde till slut till att polisen slog till på två olika adresser, både hos Daniel Nyqvist och hans bror som båda matchade DNA:t från brottsplatsen 2004. Efter att man topsat de båda bröderna kunde man gripa Daniel Nyqvist. Han har nu erkänt morden och häktats på sannolika skäl.

Daniel Nyqvist har erkänt mordet på Anna-Lena och Mohamad.
Foto: Privat

Maries mamma hoppas på svar

Nu hoppas Kalla fall-gruppen i Göteborg på att få använda samma verktyg för att hitta Maria Johanssons mördare. 

– Vi försökte få chansen att göra detta när de presenterade projektet men då valde man i stället dubbelmordet i Linköping. Det blev ju ett lyckat resultat. Nu ska pilotprojektet utvärderas och sen ska det väljas ut ett antal ärenden och då ligger vi väldigt bra till, säger Peter Thylén. 

När kommer ni i så fall sätta igång? 

– Det vet vi inte ännu. Men varje gång det uppmärksammas i medierna kommer det in tips. Bara vi topsar rätt person så vet vi svaret. 

Förbipasserade uppmärksammade att lamporna var tända i butiken på natten.
Foto: Polisen.
Foto: PRIVAT

Även Maries mamma Christina Borén Johansson från Lerum hoppas att hon någon gång ska få veta vet det var som mördade hennes dotter. 

– Det verkar ju vara väldigt revolutionerande så man hoppas ju att man får ett svar, säger mamma Christina.