Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny DNA-teknik kan lösa Helena-fallet

Helena Andersson försvann för 28 år sedan.
Foto: PRIVAT / OKÄND

Sommaren 1992 försvann Helena Andersson efter en utekväll i Mariestad.

I 28 år har frågan om vad som hände henne förblivit olöst.

Nu lämnas mordutredningen över till polisens kalla fall-grupp, där man ska ta ett omtag med hjälp av den senaste DNA-tekniken.

– Det ska vara proffs på den här typen av utredningar. Min förhoppning är att de går igenom allt igen, säger Helenas syster Gabriella.

22-åriga Helena Andersson försvann den 14 juni 1992. Hon hade varit på dans på Stadshotellet i Mariestad, men kom aldrig hem.

Ett vittne som rastade sin hund sent på kvällen har i polisförhör berättat att hon hörde ”förtvivlade och hjärtskärande” skrik från en kvinna.

Dagen därpå hittade en polisman en av Helenas skor på en upptrampad stig, ett hundratal meter från föräldrahemmet. I närheten hittades kort därpå den andra skon, samt Helenas ringar.

Brottsutredningen har lämnats över till kalla fall-gruppen i Göteborg.
Foto: Privat

Helenas kropp hittades aldrig, men fallet har från början bedrivits som en mordutredning.

Kriminalfallet är ett av de mest omskrivna i Sverige – 28 år senare är det fortfarande oklart vad som hände den där kvällen. Hennes kropp har aldrig hittats. Men polisen är övertygad om att hon mördats.

Nu går utredningen in i en annan fas. Den flyttas från den lokala polisen till polisens kalla fall-grupp i Göteborg, något som P4 Skaraborg tidigare uppmärksammat. Där jobbar sex personer med att lösa ouppklarade, äldre mord.

Får hjälp av pensionerad utredare

Nu är tanken att man ska ta in en sjunde polis, med god insyn i Helena-fallet, för att bistå i arbetet.

– Tanken är att en av utredarna som jobbat med ärendet från början och som nyligen gått i pension, ska komma in och jobba med hos oss, förklarar Anders Eriksson, chef för kalla fall-gruppen.

Helenas storasyster Gabriella är positiv till att kalla fall-gruppen tar över.
Foto: Privat

Helenas storasyster Gabriella ser positivt på att utredningen nu granskas av gruppen.

– Det ska vara proffs på den här typen av utredningar. Min förhoppning är att de går igenom allt igen, säger Gabriella och fortsätter:

– Det känns väl som att det var lite på tiden. Vi har velat det en längre tid. Det handlar inte om att vi underkänner polisen här, men de hinner inte med på grund av sina resurser. Det kommer ju nya fall som måste lösas.

Drar i gång i höst

Arbetet med fallet ska dra i gång i höst, om allt går som planerat.

– Det är inte bestämt riktigt än, men vi sätter i gång i september om jag får som jag vill, säger Anders Eriksson.

Anders Eriksson, chef för kalla fall-gruppen i Göteborg.
Foto: MARIA DAHLIN

Till sin hjälp har kalla fall-gruppen den senaste DNA-tekniken på Nationellt forensiskt centrum, NFC.

– När jag var i kontakt med NFC nyligen, så har de berättat för mig att de undersökningar som skett innan 2012 är värda att göras om, med anledning av den nya tekniken.

Skorna ett nyckelfynd i utredningen

I fallet med Helena finns få fynd från brottsplatsen. Allt man egentligen har att gå på är ett par skor.

Man har hittat DNA-spår på Helenas skor.
Foto: MATS ÖFWERSTRÖM / SVERIGES RADIO

Förra året säkrade NFC tre DNA-spår på skorna.

Ett av spåren kommer från Helena själv eller hennes familjemedlemmar, ett annat var en blandning mellan två personer och det tredje var från en oidentifierad man som inte gick att hitta i några register.

Ny DNA-teknik kan vara avgörande

Det sista skulle dock kunna komma från en polisman, eftersom DNA-spårning inte fanns 1992.

Men med den nya DNA-tekniken kan man komma närmare en lösning, menar Eriksson.

– Det handlar om ny teknik för att undersöka samma föremål och sen har man bättre möjligheter, med både så kallad familjesökning och kanske också så kallad släktskapssökning. Nu har man också en möjlighet att separera blandbilder, med DNA från två personer. För bara något år sedan gick inte det, säger han.


DNA-tekniker

Familjesökning: Från och med den 1 januari 2019 är det enligt svensk lag tillåtet att göra så kallade familjesökningar av DNA-profiler från brottsplatsspår mot utrednings- och DNA-registren. I en familjesökning eftersöks nära släktingar – föräldrar, barn och helsyskon – till den person som avsatt ett DNA-spår. Familjesökningar mot DNA-registren baseras på att nära släktingar generellt sett har en mer likartad uppsättning DNA än personer som inte är nära släkt med varandra.


Släktskapssökning: En ny metod, där polisen använder sig av kommersiella DNA-register och släktforskning för att nå fram till en misstänkt gärningsman. I Sverige användes det för första gången i år, för att lösa dubbelmordet i Linköping 2004. Efter att DNA analyserats erkände Daniel Nyqvist i det fallet att det var han som låg bakom morden på Anna-Lena Svensson, 56, och Mohamad Ammouri, 8.


Anders Eriksson hoppas att släktskapssökningen kan komma att användas även i deras utredningar framöver.

– Efter användandet för att lösa dubbelmordet i Linköping ska tekniken utvärderas. Förhoppningsvis resulterar det i att den blir en framkomlig väg, säger han.

Helenas syster: ”Fortfarande ett sår”

För Helenas syster Gabriella är det omöjligt att släppa tanken på vad som hände den där kvällen och hon påminns ofta, då folk undrar hur det egentligen går med utredningen.

– Jag är säker på att folk i Mariestad vill hjälpa, min systers försvinnande är fortfarande ett sår här. Det är inte dagligen, men det händer ofta att folk pratar med en om hur det går, säger hon.

Gabriella vill uppmuntra folk att höra av sig till polisen om de har något som kan hjälpa polisen i deras utredning. Även fast man kanske redan lämnat in tips om fallet tidigare.

– Utredningen har ibland varit rörig, med mycket material. Det kan faktiskt vara så att det registrerats fel. Är det så att man tycker man lämnat något av värde, så kan man återkomma igen, säger hon.

SE MER: