Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade utvisning – döms

Plan kunde inte lyfta på Landvetter • Straffet: Dagsböter
Elin Ersson i tingsrätten under den första rättegången. Foto: ADAM IHSE/TT NYHETSBYRÅN
Elin Ersson vill bli helt frikänd. Foto: TT NYHETSBYRÅN/TT NYHETSBYRÅN

Tingsrätten dömde aktivisten Elin Ersson, 22, till böter för att ha hindrat utvisningen av en man på Landvetter.

Men en nämndeman ansågs jävig – och domen revs upp.

Rättegången behövde därför tas om och på onsdagen föll den nya domen i Göteborgs tingsrätt – hon döms återigen till dagsböter.

Hon ska betala 4 200 kronor.  

Det var i juli i fjol som aktivisten Elin Ersson, 22, hindrade ett plan från att lyfta från Landvetter flygplats, med syfte att stoppa utvisningen av en pojke. Men han fanns inte med på planet.

I stället fanns en man i 50-årsåldern som skulle utvisas till Afghanistan ombord, och Ersson bestämde sig för att ändå genomföra sin aktion. 

Hon vägrade att sätta sig ner, trots flera tillsägningar från kabinpersonalen, och krävde att kaptenen skulle beordra mannen att kliva av. Senare fick både hon och mannen lämna planet.

Elin Ersson har uppgett att hon inte uppfattat att lamporna har varit tända och hon menar att befälhavaren alltså kaptenen inte sagt till henne. 

Om det skriver tingsrätten: 

”Befälhavaren ombord är också pilot och den eller i vart fall en av dem som kör flygplanet. För att kunna utdöma ansvar för att inte ha åtlytt vad befälhavaren bestämt om ordningen ombord kan det inte krävas att det är befälhavaren personligen som gör klart vad som gäller. Att inte åtlyda vad övriga medlemmar av besättningen förmedlar till passagerarna om vad befälhavaren har bestämt om ordningen ombord måste även det omfattas av kriminaliseringen. Att det förhåller sig på det viset måste Elin Ersson ha insett”

Sände live på Facebook

Hon sände också aktionen live på Facebook.

Det var senare som Elin Ersson fick reda på att mannen på flygplanet dömts för våldsbrott och avtjänat ett fängelsestraff. Även om hon hade vetat det – och trots den kritik hon fått efteråt – hade hon inte agerat annorlunda, har hon förklarat.

– Många har sagt till mig att jag gjorde något bra, särskilt många afghaner som jag har varit i kontakt med. Sedan vill jag inte framställa mig själv som någon hjälte utan vill snarare förmedla att alla kan göra något, har Elin Ersson sagt i en intervju med Jönköpings-Posten.

Händelsen polisanmäldes och senare åtalades hon för brott mot luftfartslagen – ett brott som hon också dömdes för i tingsrätten. Straffet blev dagsböter.

Elin Ersson sände live på Facebook samtidigt som hon genomförde aktionen.Foto: Privat

Nämndeman ansågs jävig 

Efter att domen fallit framkom uppgifter om att en av nämndemännen som dömde varit jävig. Hovrätten rev upp domen och rättegången i tingsrätten behövde tas om.

Elin Ersson har hela tiden själv ansett att hon är oskyldig.

– Elin kommer att vara på plats. Vi, som förlorade förra gången, får ännu en chans att tydliggöra vår sak och att övertyga rätten. Vi yrkar förstås på ett totalt frikännande, sa advokaten Tomas Fridh till GP under den andra rättegången.

Åklagaren James von Reis hade också samma inställning i den andra rättegången, att Elin Ersson ska dömas för brott mot luftfartslagen.

Han yrkade på samma straff – 14 dagars fängelse.

På onsdagsförmiddagen föll den nya domen i Göteborgs tingsrätt – Elin Ersson döms återigen till dagsböter, 60 stycken på 70 kronor – sammanlagt 4 200 kronor.

”Elin Erssons gärning har skett när planet stod på marken och även om det stört och lett till oro bland övriga passagerare har omständigheterna inte varit sådana att det finns skäl att frångå vad som är normalstraffet för denna typ av gärning. Elin Ersson ska därför dömas till ett måttligt bötesstraff” skriver tingsrätten i domen. 

Tingsrätten menar också att det Ersson själv uppgett om att hon saknade uppsåt inte spelar någon roll i ansvarsdelen. 

”Vad Elin Ersson uppgett om att hon saknat uppsåt kan således inte frita henne från ansvar.”

Åklagaren James von Reis är nöjd med domen.

– Jag kan konstatera att tingsrätten också den här gången har bifallit åtalet för brott mot luftfartslagen, så jag är nöjd med domen. Jag är särskilt nöjd att tingsrätten hittade ytterligare stöd för en fällande dom. 

GT söker Elin Erssons försvarsadvokat för en kommentar

Göteborg: Aktivisten Elin Ersson, 22, förhindrade utvisning av en man på Landvetter flygplats. Hon döms till dagsböter för brott mot luftfartslagen.