Tishko Ahmed döms – hovrätten sänker straffet

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom till tidsbestämt fängelsestraff på 18 år.
Tishko Ahmed är dömd till livstids fängelse i tingsrätten för mordet på sin exflickvän Wilma Andersson, 17.
På fredagen faller domen i hovrätten.
Foto: Polisen / Polisen
Wilma Andersson blev 17 år.
Foto: EFTERLYST / TV3

Tishko Ahmed, 23, dömdes i tingsrätten mot sitt nekande till livstids fängelse för mordet på 17-åriga Wilma Andersson i Uddevalla – och ville frias helt.

På fredagen föll hovrättens dom:

Hovrätten ändrar tingsrättens dom till tidsbestämt fängelsestraff på 18 år.

– Hovrätten har resonerat på sitt sätt och jag accepterar det, även om jag tycker att vi staplade upp försvårande moment, säger åklagare Jim Westerberg.

Det var i november i fjol som 17-åriga Wilma Andersson försvann. 

Ett stort sökpådrag inleddes och snabbt riktades misstankarna mot hennes expojkvän Tishko Ahmed.

I hans lägenhet fann man bland annat blodspår efter Wilma Andersson och man hittade även hennes huvud i en resväska i en garderob i lägenheten.

Tishko Ahmed åtalades sedermera och dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden – en dom han överklagat. 

Klockan 11.00 på fredagen föll hovrättens dom.
En enig hovrätt fastställer tingsrättens dom vad gäller skuldfrågan, men påföljden ändras till ett tidsbestämt straff.

Tishko Ahmed döms till 18 års fängelse för mordet. 

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande:

 ”Precis som tingsrätten dömer hovrätten mannen för mord och brott mot griftefrid. Hovrätten gör i stort sett samma bedömningar som tingsrätten i fråga om vad som är utrett om händelsen. Hovrätten anser dock att en del av gärningsbeskrivningen som rör arten av det våld som lett till hennes död inte är styrkt.”

Hovrätten: ”Inte skäl för livstid”

Hovrätten anser att det inte närmare kunnat utredas hur omfattande våldet har varit och inte heller händelsens förlopp.

”Vid en sammantagen bedömning har hovrätten, utifrån då gällande lagstiftning, kommit fram till att omständigheterna inte varit så synnerligen försvårande att det finns skäl för livstids fängelse.” skriver hovrätten i pressmeddelandet.

Åklagare Jim Westerberg säger att han accepterar domen, men han hade hoppats att tingsrättens livstidsdom hade fastslagits.

– Domen är inte ändrad i ansvarsfrågan, hovrätten delar vår bedömning av bevisningen. De bedömer straffvärdet som mycket högt, men anser inte att det når upp till synnerligen försvårande moment för att döma till livstid, säger han och fortsätter:

Åklagaren: ”Finns en del oklarheter”

– Vi tycker att vi staplade upp försvårande moment, men når ändå inte upp till ett synnerligen hänsynslöst förlopp eftersom det är oklarheter säger man. Det finns en del oklarheter. Det är ingen som vet vad som egentligen har hänt mer än att hon berövats livet med våld. Då säger man att man inte kan visa direkt uppsåt eller avsiktsuppsåt från gärningsmannens sida. Det beror på att vi inte hittat kroppen och kan se hur våldet har sett ut.

Jim Westerberg kommenterar hovrättens dom.

Jim Westerberg är kritiskt till att hovrätten inte tagit med i domen att offret är ett barn.

– De har inte tagit upp att det framför allt är ett barn det handlar om. En flicka som inte nått vuxen ålder. Det tycker jag att man kunde ha gjort, säger han.

Tishko Ahmed: Jag kommer att bli frikänd

Tishko Ahmed har varit konsekvent med att hävda att det inte är han som har begått mordet på Wilma Andersson. Det gjorde han även under hovrättförhandlingarna.

Under den sista förhandlingsdagen talade Tishko Ahmed för rätten:

– Det var inte jag och jag kommer bli frikänd. Jag vet inte om förklaringsbörda, men det enda jag kan erbjuda är möjligheter och tillfälligheter. Där jag sitter är detta det ultimata testet om rättssystemet funkar eller inte. Blir jag inte frikänd kommer detta vara vår tids största justitiemord av rättsväsendet – det finns inte en droppe blod på mina händer, sa Tishko Ahmed då.

Tishko Ahmed har konsekvent nekat till att ha mördat Wilma Andersson.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tishko Ahmeds försvarsadvokat, Beatrice Rämsell, ville att Ahmed helt skulle frikännas vad gäller samtliga delar, samt att skadeståndsanspråket skulle ogillas.

Efter att hovrättsdomen fallit på fredagen meddelar Beatrice Rämsell att hon inte kommer att lämna några kommentarer.

Minnesstund för Wilma

Sökinsatserna efter Wilma Anderssons kvarlevor har fortsatt under hela det år som kroppen varit försvunnen. Senast i söndags deltog omkring 100 frivilliga i en sökinsats som genomfördes på olika platser i Uddevalla. Hittills har sökningarna dock varit utan resultat.

En vecka innan förhandlingarna startade i hovrätten tog familjen farväl av Wilma Andersson i stillhet vid en begravning.

– Det var en fin, lugn och stillsam begravning med familjen och de närmaste. Familjen vill också att man inte ska sluta hjälpa dem att få begrava hela Wilma och att man ansluter sig till kommande sökinsatser, sa Wilmas familj via Daniel Brodin, tidigare verksamhetschef på Frivilliga insatser vid kris och katastrof (Fikk).

Det har också hållit minnesstunder för Wilma i Herrestads kyrka i Uddevalla för att hedra henne.


Se också:

Brå: ”Ligger något lägre än de andra storstadsregionerna”