Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nova, 14: ”Såg blod på golvet”

En misstänkt gärningsperson har gripits vid Resecentrum
Nova Aronius går i åttan på Brinells högstadium.
Foto: Privat
Polis och räddningstjänst på plats vid Brinells gymnasium efter knivskärningen i matsalen.
Foto: Kristin Renulf / SVT Jönköping

Nova Aronius, 14, var precis på väg att sätta sig för att ta lunch när hon förstod att en elev blivit knivskuren på Brinellgymnasiet.

– Folk började springa och jag såg att någon var skadad, det var blod på golvet, berättar hon.

Nu undrar både hon och hennes kompisar om de kommer vilja gå in i skolmatsalen igen. 

Klockan 11.46 kom larmet till SOS om ett våldsbrott på Brinellgymnasiet i Nässjö.

Då hade Nova Aronius, som går i åttonde klass på Brinells högstadium, precis kommit in i skolmatsalen – där det rådde panik.

– När vi gick in i matsalen såg jag jättemånga personer springa omkring, några gick nedför trappen, andra sprang ut. Jag såg att någon var skadad, det var blod på golvet, berättar hon.

Nova trodde först att någon ramlat och på så vis skadat sig. Men i matkön fick hon höra att det varit en knivattack.

– Jag blev väldigt rädd. Jag gick direkt och slängde maten, jag kunde inte äta. Jag gick tillbaka in i skolan för att kunna ringa mamma, och märkte att folk trängdes på väg därifrån. Jag varnade folk som var på väg in till matsalen: ”Gå inte dit, någon har blivit knivhuggen där”. 

”Är väldigt rädd”

Hon berättar att hon trots rädslan försökte behålla lugnet, för att inte sprida skräcken till andra. Samtidigt fanns vetskapen om att personen som utförde dådet kunde vara kvar på skolan.

– Det var många som gick ut ur matsalen, det kan säkert ha varit en av dem.

Senare meddelade polisen att en 17-årig pojke gripits vid Resecentrum i Nässjö, misstänkt för mord- alternativt dråpförsök.

Lärarna kallade eleverna till klassrummen, för att berätta att skoldagen skulle avslutas. Samtidigt märkte Nova av en panikartad känsla även i lärarkåren.

Nu, några timmar senare, finns ängslan kvar hos henne.

– Jag har väldigt ont i magen och är väldigt rädd, jag har hört om saker som hänt innan men trodde inte det skulle hända på vår skola. Jag har känt mig trygg där, men nu vet jag inte om man kommer få tillbaka den känslan, säger Nova och fortsätter:

– Det har varit lite bråk innan, men det har alltid löst sig. Nu verkar det ha varit ett väldigt allvarligt bråk, och man vet inte om man kommer vilja vara i matsalen igen. Jag har hört kompisar säga att de kommer ta ut maten och äta någon annanstans.

Mamman om otryggheten

I ett sms-utskick från en lärare har Nova Aronius fått veta att eleverna kommer få mer information om händelsen på måndag.

Samtidigt är hennes mamma, Maria Aronius, orolig för hur händelsen ska påverka både hennes barn som går på högstadiet och gymnasiet, och andra elever och föräldrar.

– Man vill ju att barnen ska känna sig trygga i skolan, kommer de vilja gå dit igen? Ska man inte ens kunna sitta och äta i en matsal utan att vara rädd för att nåt ska hända? Jag tänker på alla elever och föräldrar.

SE MER:

Händelsen utreds som försök till mord, alternativt försök till dråp.