Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stoppar vårdbesök efter gängkonflikten

Polis på plats i Hisings Backa efter en skottlossning den 20 augusti.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Hammarkullen i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON

Närhälsan i nordöstra Göteborg stoppar nu sina hembesök på grund av den gängkonflikt som pågår i området, skriver GP. 

– Vi måste alltid tänka på våra medarbetare och det klart att vi inte vill utsätta dem för onödiga risker, säger områdeschef Åsa Lind till tidningen.

Beslutet, som de anställda fick kännedom om på fredagen, grundar sig i den pågående gängkonflikten i området.

Det innebär att vårdcentraler i Hjällbo, Lövgärdet och Angered centrum stoppar sina hembesök.

En anställd som GP pratat med uppger att det nu finns en oro för de äldre.

– Klart detta skapar oro. Man blir bekymrad över att inte kunna ge den goda vård vi är vana vid att ge, säger personen till tidningen.

”Ska absolut sköta vårt jobb”

Åsa Lind, Närhälsans områdeschef, uppger dock att nödvändiga hembesök fortsatt kommer att göras.

– Finns det en medicinsk indikation om att vi ska göra ett hembesök så gör vi det, men man kanske inte åker ensam utan två i stället. Vi ska ju absolut sköta vårt jobb, säger hon till GP.

Hur länge detta beslut gäller är oklart.

– Vi måste alltid tänka på våra medarbetare och det klart att vi inte vill utsätta dem för onödiga risker, säger Åsa Lind till GP.

Den eskalerande konflikten mellan två kriminella nätverk började på en bensinstation i Göteborg för några veckor sedan då flera skott avlossades mot en grupp människor.

Bara dagar senare kom hämnden då en man i 20-årsåldern skottskadades, och därefter har ytterligare en skottlossning ägt rum.

Till följd av detta satte personer, som enligt polisuppgifter har kopplingar till Ali Khan-nätverket, upp vägspärrar i nordöstra Göteborg.

Uppmanades hålla sig inomhus

Ett dokument från stadsledningskontoret som GT tagit del av visar hur stark påverkan konflikten fått på invånare över hela Göteborg.

I Hammarkullen i nordöstra Göteborg vittnas i dokumentet om att gator under perioder varit folktomma och öde sedan invånare i området uttryckligen uppmanats av kriminella att hålla sig inomhus. 

Även i detta dokument finns alarmerande uppgifter om beväpnade och maskerade män med skyddsväst som bevakat infarter till Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten.