Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Myndigheternas razzia: Tolv omhändertagna

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: TT NYHETSBYRÅN / VILHELM STOKSTAD

I förra veckan genomförde gränspolisen en razzia mot företag i Halland tillsammans med flera andra myndigheter som Kronofogden och Skatteverket.

De omhändertog tolv personer som utnyttjats som illegal arbetskraft, varav ett barn. En av de omhändertagna personerna uppgav att hen tjänade sex kronor i timmen.

Det var under onsdagen och torsdagen förra veckan som insatsen genomfördes. 

Det var gränspolisen som tillsammans med Skatteverket, Kronofogden, Arbetsmiljöverket, Försäkringskassan, Migrationsverket och kommunernas tillståndsenheter genomförde kontrollerna på 120 olika arbetsplatser i Halland, i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. 

– Det är viktigt att betona att merparten av landets företag sköter sig och vill göra rätt. Syftet med kontrollerna är att lagföra arbetsgivare som använder sig av illegal arbetskraft och att upptäcka personer som uppehåller sig i landet utan att ha rätt att vistas här, säger Magnus Karlsson, som var insatsledare i ett pressmeddelande.

Tolv personer omhändertogs 

Under kontrollen omhändertogs tolv personer, en av dem ett barn. Samtliga misstänks ha utnyttjats som illegal arbetskraft.

– En person uppgav att hen hade en lön på sex kronor i timmen och ett barn som arbetade överlämnades till sociala myndigheter eftersom vi befarar att barnet utnyttjats för människohandel eller människoexploatering, säger Magnus Karlsson, i pressmeddelandet.

Anledningen till att kontrollerna genomförs är att se till att företag konkurrerar på samma villkor och för att motverka brottslighet och andra regelbrott. 

”Finns ett stort behov” 

Den här typen av kontroller görs då och då och är oanmälda för att få se hur det faktiskt ser ut.

– Framgångsfaktorn vid dessa kontroller är samarbetet med kommunerna och övriga myndigheter. När vi är flera myndigheter ute på en kontroll kan vi kraftsamla och på så sätt nå bättre effekt, säger Magnus Karlsson, i pressmeddelandet och tillägger:

– Resultatet av insatsen i Halland visar att det finns ett stort behov av den här typen av insatser och kontroller av arbetsplatser.