Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens våldsutbrott i fängelset – skadade flera

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019.
Mördaren Farhang Ezzati, 29, sitter fängslad på livstid för mord och mordförsök.
Foto: POLISEN
Genom att i plötsliga utbrott skalla, slå och sparka så har mördaren skadat flera kriminalvårdare så illa att de tvingats uppsöka sjukhus.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Mördaren Farhang Ezzati, 29, sitter fängslad på livstid för mord och mordförsök.

Och bakom murarna fortsätter han sin våldsamma bana.

Genom att i plötsliga utbrott skalla, slå och sparka så har han skadat flera kriminalvårdare så illa att de tvingats uppsöka sjukhus.

Farhang Ezzati avtjänar ett livstidsstraff för att ha huggit ihjäl en man och skadat två andra i ett trapphus i Borås 2018. Och hans våldstendenser ser inte ut att ha upphört bara för att han sitter bakom lås och bom.

Dokumentation från Kriminalvården visar att Farhang Ezzati i två våldsutbrott under en och samma dag skadade flera vårdare så illa att de fick uppsöka sjukhus.

Det var i maj i år som händelserna, som han senare skulle komma att tilldelas två varningar för, inträffade.

Följande framgår av Kriminalvårdens handlingar:

Ezzati ombads hämta en innehavslista för sin medicin, vilket var en förutsättning för att han skulle kunna få ut ny medicin.

I samband med detta uppfattade personalen den dömde mördaren som ”förvirrad”, han uppträdde irriterat och pratade osammanhängande.

Gick till attack

Ezzati ville då att någon ur personalen skulle hämta innehavslistan, som fanns i mördarens cell. Därför skickades två kriminalvårdare dit. Farhang Ezzati ifrågasatte då om det krävdes två personer för att hämta ”ett papper”.

Där blev Ezzati hotfull och frågade kriminalvårdarna ”om de var rädda” och ”om de skulle larma”. När han därefter närmade sig vårdarna så slog de larm.

Då exploderade mördaren i ett våldsutbrott.

Han armbågade den ena personalen flera gånger över revben och bröstkorg, den andra försökte han skalla och utdelade upprepade knytnävsslag över både tinning, panna och huvud. 

En tredje kriminalvårdare kom till undsättning och angrep Ezzati med pepparspray. Mördaren fortsatte göra våldsamt motstånd, men med gemensamma krafter lyckades personalen kontrollera honom.

Direkt efter incidenten placerades Farhang Ezzati i isolering.

Dödshotade personalen

Lite senare skulle han flyttas från en cell till en annan, då inträffade nästa våldsdåd.

Ezzati vägrade låta sig flyttas samtidigt som han uttalade okvädesord mot personalen. Ett ”gripande team” som skulle gå in med hjälp av en sköld kallades då in för att genomföra flytten.

Men så fort dörren till Ezzatis cell öppnades så rusade han mot personalen och sparkade i skölden och ”försökte skada personalen”, enligt Kriminalvårdens dokumentation. Han fick tag i fingret på en ur personalen och vred om så att det skadades. Samtidigt dödshotade han vårdarna genom att säga att ”han skulle döda personalen om han inte suttit i fängelse”. Han sparkade också en personal i magen och i handen.

Flera ur personalen tvingades uppsöka sjukhus efter de två incidenterna. Kriminalvården slår fast att det rör sig om en ”allvarlig beskaffenhet”.

”Blev paranoid”

Farhang Ezzati uppgav själv senare att han mått psykiskt dåligt den aktuella dagen och att han hade en skev verklighetsuppfattning.

”Han menar at det inte var riktat mot någon specifik person utan att han fick för sig saker och blev paranoid”, står det i dokumenten.

Det framgår också att Ezzati även vid andra tillfällen placerats i isolering på grund av våldsincidenter med andra interner på fängelset.

GT har sökt Farhang Ezzatis advokat.

Se också:

Svartsjuka kvinnorna som dömts för mord.