Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördarens våld och förödelse i fängelset

Erik Ridderstråle dömdes till 11,5 års fängelse för mord.
Efter mordet bytte Erik Ridderstråle namn till Teodor Arnberg.
Foto: POLISEN
Ridderstråle har fått flera varningar i fängelse för sin misskötsamhet.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Slagsmål, strupgrepp och ett sönderslaget handfat.

Våldet har fortsatt innanför fängelsemurarna där Erik Ridderstråle avtjänar ett 11,5 år långt straff för mord. 

Han slog ihjäl 25-åriga Anna i Karlstad sommaren 2017.

Handlingar från Kriminalvården visar att Erik Ridderstråle, som han hette vid tiden för mordet, flera gånger misskött sig och också varnats för sitt beteende i fängelse bara de senaste månaderna.

23-årige Ridderstråle, numera Teodor Arnberg, sattes i isolering och varnades senaste i september efter att ha tagit ett strupgrepp på en medintagen. Personalen hörde ett skrik från det aktuella rummet där han vistades med två medintagna. När personalen kom in i rummet höll han sin hand om en annan mans hals. Enligt Kriminalvården släppte han inte strupgreppet förrän personalen handgripligen lossade på det. Kriminalvården uppger att han ”i stort avböjt att kommentera händelsen”.

Slog sönder handfatet

Vid ett annat tillfälle, i somras, upptäckte personalen att han slagit sönder handfatet på sitt rum. Skadegörelsen skedde efter att han blivit ombedd att lämna ett urinprov. Också den gången sattes han i isolering. Han menade att han blivit frustrerad och kastat en stol som av misstag träffade handfatet. Det slutade med att han ska ersätta Kriminalvården med 1 688 kronor för handfatet. Också den gången tilldelades han en varning.

Våldet i fängelset började redan 2018, samma år som han dömdes för mordet. Då hamnade Ridderstråle i ett blodigt slagsmål med en annan medintagen. Också vid det tillfället uppgavs han ha tagit ett strupgrepp på den medintagne.

Erik Ridderstråle flydde till Tyskland efter mordet, där han greps ombord på ett tåg.
Foto: POLISEN

Mordet på 25-åriga Anna i Karlstad skedde i juli 2017. 

Den då 20-årige Erik Ridderstråle flydde landet efter gärningen men kunde gripas på ett tåg i Tyskland och föras tillbaka till Sverige. Han nekade till brottet, men tingsrätten dömde honom till 11,5 års fängelse för mord. En dom som hovrätten fastställde.

Fick stor straffrabatt

På grund av sin låga ålder fick han en rejäl straffrabatt – enligt rätten motsvarade straffvärdet 17 års fängelse.

GT har varit i kontakt med Leif Silbersky som var Erik Ridderstråles försvarsadvokat under rättegångarna. Silbersky uppger att han inte längre har någon kontakt med Ridderstråle varför han inte kan uttala sig.

Åklagaren ville se ett längre straff än de 11,5 år som Ridderstråle dömdes för – men fick inte gehör.