Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livstidsdömde mördarens samtal: Jag styckade henne

Peter Jönzon har dömts till livstids fängelse sedan han mördat och styckat en kvinna.
Peter Jönzon har tidigare dömts för flera allvarliga våldsbrott och ska nu avtjäna ett livstidsstraff för mord.Foto: HENRIK JANSSON
Peter Jözon fångas på en övervakningsfilm i samband med att handlar sopsäckar i en matbutik efter styckmordet.Foto: Polisen
Dagen som kvinnan hittades död tvingades polisen avlossa varningsskott mot Peter Jönzon vid gripandet.Foto: LEOTRIM JUSUFI

Peter Jönzon hörde av sig till vittnet för att han hade någonting att berätta.

Att en kvinna låg död i hans badkar.

– Jag har styckat, sa Jönzon, enligt vittnet.

Nu är den 52-årige mannen – som kallas ”Peter Kniv” – dömd till livstids fängelse för styckmordet i Alingsås.

Fängelse på livstid.

Det blev straffet för Peter Jönzon, 52, som förra sommaren styckmördade en kvinna i sin lägenhet i Alingsås. Delar av kvinnan, som dödades med ett stort antal knivhugg, hittades i hans badkar och i plastpåsar i bostaden.

I polisens förundersökning framgår det att Peter Jönzon efter dådet berättade för två andra kvinnor om styckningen. En av dem är en bekants mamma, som av tingrätten bedöms som trovärdig.

”Han fortsatte säga att han inte kunde prata om det men att det var en grej som hänt men att han inte kunde prata om det. Han sa att det låg en styckad person i hans badkar. NN (kvinnan) säger att hon bara kände att det stämde när han sa detta. Hon blev helt iskall”, står det utskrivet att kvinnan berättat i förhör. 

Peter Jönzon greps av polisen i juni förra året och har sedan dess varit frihetsberövad.Foto: POLISEN

Erkände styckningen

Under samtalet påstod han flera gånger att det inte var han som dödat kvinnan, utan skyllde på en annan person som han menade varit på plats. 

Att det var han som utförde styckningen medgav han dock.

”Peter sa att ”det är inte jag som har dödat” och ”det är inte jag som har dödat men jag har styckat”. Han sa att den andra personen bad honom göra det”, står det i förhöret att kvinnan berättat för polisen.

En annan kvinna som förhörts i utredningen har berättat att hon tidigare hade ett förhållande Peter Jönzon. 

Efter mordet erbjöd han henne 1 000 kronor för att hjälpa till att städa, något som hon också skrivit om i ett meddelande till en annan vän.

”Peter frågar flera gånger om hon kan komma och hjälpa honom städa för 1000 kronor.” står det i förundersökningen.

Peter Jönzon ska ha erbjudit en kvinna 1 000 kronor om hon hjälpte till att städa.Foto: Polisen

”Hon ligger här och är död” 

När kvinnan i ett telefonsamtal frågar Jönzon om vad som hänt uppges han bland annat ha berättat om att offret fått halsen avskuren:

”Hon ligger här och är död.” 

Vittnet berättar vidare att Peter Jönzon tidigare uttryckt en önskan om att mörda.

NN (vittnet) berättar att för en lång tid sedan, när NN och Peter var ett par så har Peter uttryckt en önskan att innan han själv dör, mörda någon. Peter har sagt till NN att han vill sätta kniven i magen på någon och höra ljudet av det.

På fråga från förhörsledaren om Peter Jönzon bett henne ta med klorin till hans bostad efter dådet svarar hon:

– Japp. Peter sa att jag skulle ta med klorin när han bad mig att komma och städa. Det är jag helt säker på.

Kvinnan mördades på midsommardagen

Den muntliga domen, att Peter Jönzon ska avtjäna fängelse på livstid för mord, brott mot griftefriden och narkotikabrott meddelades under förra veckan.

I den skriftliga som nu blivit offentlig resonerar rätten kring tidpunkten för mordet. Då många av de som förhörts som vittnen har missbruksproblem och har inte kunnat redogöra för exakta datum och tider, men Alingsås tingsrätt anser det ändå bevisat att kvinnan mördades på midsommardagen.

”Enligt tingsrättens mening ger utredningen ett tillräckligt stöd för åklagarens påstående om att tidpunkten för NN:s död är någon gång på eftermiddagen den 22 juni 2019. Tingsrätten anser således i enlighet med ovanstående bedömning att det är bevisat i målet att NN har dödats i Peter Jönzons lägenhet den 22 juni 2019.”  

Det som får tingsrätten att slå fast tiden är bland annat inköp som gjorts av den nu mördade kvinnan, tidpunkten för när hennes mobiltelefon slutar avge signaler och att Jönzon dagen efter, den 23 juni, köpte plastsäckar som fanns i hans lägenhet och som några av kvinnans kroppsdelar hittades i.

Finns enbart försvårande omständigheter 

Att straffet blir lagens strängaste motiverar rätten med att det enbart finns försvårande omständigheter i målet och inga förmildrande. Ett av skälen är att förloppet inte varit kortvarigt.

”Hennes händer och armar har uppvisat djupa avvärjningsskador som tyder på att hon har kämpat för sitt liv.” står det i domen. 

– Livstidsstraff ska förbehållas de allvarligaste fallen. Här har offret som varit fysiskt underlägsen den tilltalade tillfogats ett mycket stort antal stickskador. Allt tyder på att angreppet har varit mycket plötsligt och oförberett för offret och hennes händer och armar har uppvisat djupa avvärjningsskador som tyder på att hon har kämpat för sitt liv och måste ha upplevt stark dödsångest, har rättens ordförande Märit Bergendahl tidigare förklarat.

– Till detta kommer att den tilltalade skymfligen behandlat offrets kropp genom att skilja huvud och armar från resten av kroppen. Detta gör, tillsammans med det faktum att det handlar om återfall i grova våldsbrott, att tingsrätten har landat i ett livstidsstraff.

Domen meddelades av Alingsås Tingsrätt under förra veckan.Foto: HENRIK JANSSON

Har varit fåordig i förhören 

Peter Jönzon har under årens lopp gjort sig skyldig till flera andra våldsbrott och kallas av vännerna för ”Peter Kniv”. Han har också lång tid bakom sig med psykisk ohälsa och missbruksproblematik, vilket framgår i Frivårdens personutredning.

En månad innan mordet avslutades hans övervakning efter en villkorlig frigivning från fängelse. Där går följande att läsa som slutanteckning: 

”I handläggarsamtalen har vi fått lägga tid på att prata problemlösning då J snabbt tolkar saker negativt och går i gång med ilska.”

Jönzon själv har genomgående under utredningen nekat till brott, men varit fåordig kring vad som faktiskt ägt rum i hans lägenhet. 

– Nä jag var full, var väl som vanligt, eller om det nu var i går. Jag är alkoholist, har varit det sen 20 år, fullfjädrad alkoholist. Och en ny hjärnskakning för jag är skadad i huvudet också. Så nu orkar jag inte mer. Jag måste vila upp mig, säger han i ett av förhören.

Efter att den skriftliga domen kommit säger Peter Jönzons advokat Thomas Håkansson:

– Han är naturligtvis inte nöjd med utgången och han avser att överklaga domen. Jag kan inte säga så mycket om vad han har sagt, men vi kan konstatera att vi inte delar tingsrättens bevisvärdering i målet.

Kvinnan styckmördad i badkar.