Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Knivmördarens krav – efter flykten i Nordstan

Mahad Ibrahim Ali högg ihjäl man – filmades.
Här syns Mahad Ibrahim Ali, 22, fly efter dådet med kniven i handen. Foto: Polisen
Mordet hände inne i Nordstan natten mot den 20 juli förra året Foto: HENRIK JANSSON

Mahad Ibrahim Ali, 22, högg ihjäl en man i Nordstan i Göteborg – sedan flydde han genom köpcentret med kniven i hand.

Han dömdes för mord.

Nu kräver han att straffet sänks.

”Yrkar att hovrätten, med ändring av tingsrättens dom, rubricerar gärningen som dråp”, skriver advokaten i överklagandet till hovrätten.

Vid midnatt natten mot den 20 juli förra året larmade flera personer om ett större bråk i köpcentret Nordstan i centrala Göteborg. På platsen fann polisen en svårt skadad 19-årig man liggande på golvet inne i köpcentrat.

Mannens liv gick inte att rädda.

Gärningsmannen, Mahad Ibrahim Ali, 22, hade då redan flytt platsen, men han kunde senare gripas på en spårvagn.

– Det har hänt, det här att jag högg nån och att nån högg mig. Allt det där. Men att han dog är väl synd, har han sagt i polisförhör.

Mahad Ibrahim Ali, 22, dömdes till 16 års fängelse för mordet Foto: Polisen

Påstod att han angreps först

Den dömde mördaren har i förhör hävdat att det var han själv som blev angripen först och att han tidigare också angripits av mordoffret.

– Och grejen är, alltså det är sorgligt att han dog förstår du, jag tycker verkligen det är synd att han dog, men, jag svär på min mamma, jag hade gjort om det där, om jag fick nu, för jag försvarade mig och mitt liv.

Åklagaren yrkade i rätten på livstids fängelse för mordet, men Mahad Ibrahim Ali dömdes till sist till 16 års fängelse. 

”Det var ett intensivt händelseförlopp som varade ungefär 30 sekunder och började med att 22-åringen högg målsäganden i ansiktet med kniv. Målsäganden gick till motangrepp med en egen kniv och 22-åringen fick en skada i armen. 22-åringen gjorde därefter ett nytt utfall med kniven vilket träffade målsäganden i hjärtat. Målsäganden ramlade då till marken och ställde sig aldrig upp igen”, skrev Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande då domen föll.

Vill dömas för dråp 

Domen har han nu överklagat: 

”Omständigheterna kring den händelse som ledde till NN:s död är sådan att gärningen inte ska betraktas som mord utan som dråp. Därtill är den utdömda påföljden, om även hovrätten skulle anse att tingsrättens rubricering är korrekt, utifrån händelseförloppet allt för sträng”, skriver hans advokat.

Mahad Ibrahim Ali vill heller inte betala skadestånd till offrets anhöriga med hänvisning till att de inte haft en nära relation. 

22-åringens vän dömdes för medhjälp till mord då han höll fast offrets vän och fick åtta års fängelse – en dom som också överklagats till hovrätten. 

Vännen vill bli helt frikänd från anklagelserna. 

SE MER: Här avtjänar Sveriges mest ökända kriminella sina straff

Kumla störst med 420 platser.