Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mördarens flickvän stoppas – ses som en säkerhetsrisk

Henrik Holmdahl, 26, är dömd för att ha mördat en släkting med minst tolv knivhugg. Foto: Privat
Holmdahl får inte träffa sin fickvän på Tidaholmsanstalten där han avtjänar sitt straff. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Henrik Holmdahl, 26, mördade sin 20-årige släkting med minst tolv knivhugg och tog en bild på kroppen.

Nu vill mördaren att hans flickvän – som han träffade i fängelset – ska få besöka honom obevakat.

Men paret nekas:

"Det föreligger för stora säkerhetsrisker", menar Kriminalvården.

Den 10 september 2013 hittades en 20-årig man död i en skogsdunge i Lidköping. Då hade han varit borta i drygt en månad. Snart greps den dödes kusinbarn, Henrik Holmdahl, som misstänkt för mord.

I februari 2014 dömdes Henrik Holmdahl till 14 år och sex månader i fängelse. I april samma år skärptes straffet till 17 års fängelse.

Henrik Holmdahl fotograferade sin släkting under det pågående mordet, efter vilket han brände upp sina kläder.

Mördaren träffade ny flickvän på anstalten

Holmdahl sa vid rättegången att han tog mordbilden "för att han, sedan hans då gravida flickvän hunnit föda, skulle ange sig själv". Han var orolig för att missa förlossningen, sa han.

Men nu har Henrik Holmdahl en ny flickvän. Mördaren avtjänar sitt straff på anstalten Tidaholm, men satt tidigare i Kumla. Det var där han träffade sin nuvarande flickvän.

Kvinnan jobbade som sommarvikarie på anstalten sommaren 2016. Av handlingar från Kriminalvården framgår att:

"... Henrik Holmdahl och NN träffades på anstalten Kumla när NN var anställd där och att de därefter har inlett ett förhållande."

"Det är svårt att ha en relation"

Hösten förra året ansökte Henrik Holmdahl om att flickvännen skulle få besöka honom på anstalten obevakat. Men han nekades. Kriminalvården ansåg att det var en säkerhetsrisk att flickvännen jobbat på anstalt.

Henrik Holmdahl överklagade beslutet.

"Att han nu träffat en tjej som ser honom för den han är ser han som något positivt men det är svårt att ha en relation när bara kontrollerade besök godkänns", framgår i mördarens överklagan.

Men stoppet står fast för paret. Förvaltningsrätten menar att risken för att de båda anstalterna har samma eller liknande rutiner är för hög.

Rätten: Flickvännen är en säkerhetsrisk

"Förvaltningsrätten ifrågasätter inte att NN betyder mycket för Henrik Holmdahl och att besök från henne har en positiv effekt på hans rehabilitering", skriver Förvaltningsrätten i sin dom från den 30 oktober.

"Även om det rör sig om två olika anstalter finner förvaltningsrätten dock inte skäl att ifrågasätta att rutiner och säkerhetsarbete vid anstalter med samma säkerhetsklass är liknande och att detta medför att besök av NN, som inte kan kontrolleras, kan ha en påverkan på säkerheten i anstalten Tidaholm."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!