Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördarens drag för att slippa livstids fängelse

Jesper Forsberg dömdes i början av juni till livstids fängelse för mordet på sin vän Kari Ylioja.
Jesper Forsberg döms för mordet på vännen Kari i november förra året.
Foto: Polisen / Polisen
Kari Ylioja som mördades i Lesjöfors och brorsdottern Desirée som barn (även hon är avliden). Bilden är tagen för 25 år sedan.
Foto: Privat

Jesper Forsberg, 28, har dömts till livstids fängelse för mordet på sin vän Kari Ylioja, 58.

I en överklagan som skickats in till hovrätten hävdar Jesper Forsberg dock att han försökte rädda sin väns liv – och när han insåg att det var för sent så satt han intill kroppen och grät.

Forsberg vädjar till hovrätten om att riva upp morddomen.

– Vi menar att det finns en möjlighet att en tredje person varit inblandad, säger hans försvarare Kerstin Samuelsson.

Kamraterna Jesper Forsberg och den trettio år äldre Kari Ylioja satt hemma hos den sistnämnde i Filipstad och skålade och drack hemmagjort vin.

Bara timmar senare skulle en av de två männen ligga död i ett ödehus – brutalt ihjälslagen av den andre.

Och det skulle dröja flera dagar innan kroppen hittades.

Den tidigare skogsarbetaren Kari Ylioja, 58, anmäldes försvunnen av sin mamma, som anade oråd när sonen inte besökt henne på tre dagar. Vanligtvis hälsade han på dagligen och senast han varit där så var det i sällskap med vännen Jesper Forsberg.

Kari hade lovat att han skulle handla åt sin mamma senare den veckan, men besöket blev sista gången hon såg sin son i livet.

Hittades över en vecka senare

Det skulle dröja till den sista november innan Karis kropp hittades av polisen. Han låg på golvet i vad som beskrivits som ett ödehus i Lesjöfors, övertäckt av lakan och kläder.

Det var uppenbart för polisen att den döde hade bragts om livet, och deras misstankar riktades tidigt mot den yngre vännen Jesper Forsberg. Han greps tolv dagar senare.

Kari Ylioja dödades, enligt åtalet, genom ”ett stort antal knytnävsslag, sparkar, slag med armbåge, stampningar och/eller slag med okänt föremål mot huvudet och bålen.”

Jesper Forsberg fastnade på en övervakningskamera på en buss kort efter mordet.
Foto: Polisen

I förhör har Jesper Forsberg nekat till mordet, men medgett att han och offret hamnat i handgemäng.

– Jag slog honom och han ströp mig och, ja. Då var det bråk helt enkelt bara, har han berättat.

Det sista livstecknet från Kari hittades i en övervakningskamera som fångade honom på bild den 22 november, det var efter att vännerna druckit vin tillsammans hemma kos Kari. Filmen visade honom och Jesper Forsberg passera på väg mot ödehuset där Karis livlösa kropp senare skulle hittas.

Samma övervakningskamera fångade även när Forsberg senare lämnade huset, ensam.

”Helt besinningslöst” våld

Jesper Forsberg dömdes den 1 juni i år till livstids fängelse för dådet. I sin dom beskriver tingsrätten det våld som Kari Ylioja utsatts för som ”helt besinningslöst.” 

Domstolen skrev:

”Förloppet måste ha varit förenat med ett oerhört stort lidande för Kari Ylioja. Gärningen har varit särskilt hänsynslös. Vid en samlad bedömning av omständigheterna anser tingsrätten att någon annan påföljd än livstids fängelse inte kan komma i fråga.”

Jesper Forsberg har nu överklagat domen. I sin överklagan vädjar han om att hovrätten ska ogilla mordåtalet. I andra hand vill han bli dömd för misshandel och vållande till annans död, i stället för mord. 

I sista hand ber han om att få fängelsestraffet tidsbestämt.

I sin överklagan medger Jesper Forsberg, precis som han gjort tidigare, att han och vännen hamnat i bråk den aktuella kvällen. Han menar att han själv befunnit sig i en nödvärnssituation. Exakt vad vännerna bråkat om är höljt i dunkel.

Överklagan: Försökte rädda vännen

Forsberg menar även att han inte var närvarande vid själva dödsögonblicket. Han säger att han lämnade bostaden för att slippa bråket – och när han senare återvände omkring en halvtimma senare så låg vännen livlös på golvet.

Forsberg ska då ha försökt ge Kari hjärt- och lungräddning, uppges i överklagan. När det inte gav effekt ska han ha försökt hitta sin mobiltelefon för att slå larm, men telefonen låg kvarglömd i offrets hem.

När han senare insåg att Kari Yliojas liv inte kunde räddas så ska han ha lämnat huset på nytt, och promenerat i ”många timmar”.  När han återvände på nytt så beskriver han att han suttit bredvid sin döde vän och gråtit.

”Forsberg har berättat han, när han kom tillbaka, satt och grät bredvid Yliojas kropp, täckte över den med kläder och sedan duschade”, står det i överklagan.

Hovrätten för Västra Sverige ska nu ta ställning till Jesper Forsbergs överklagan.
Foto: SVEN LINDWALL

Försvaret: En tredje person kan vara inblandad

Försvar menar att det inte går att utesluta att en tredje person tog sig in i huset och dödade Kari när Forsberg hade lämnat platsen den första gången.

– Vi menar att det finns en möjlighet att en tredje person varit inblandad, men det är ju inget som varken jag eller Jesper Forsberg vet. Men det finns en möjlighet, säger Forsbergs försvarare Kerstin Samuelsson och fortsätter:

– Min klient har medgett att han har utövat våld, men han har inte utövat ett sådant våld som motsvarar de skador som offret hade.

I andra hand yrkar din klient på att bli dömd för misshandel och vållande till annans död. Betyder det att han till viss del inser att det kan ha varit han som orsakade målsägandens död?

– Det är vårt andrahandsyrkande. Min klient hade inte något uppsåt att döda, men om rätten skulle komma fram till att han av oaktsamhet har orsakat målsägandens död så accepterar han det, säger Kerstin Samuelsson.

Att en tredje person skulle ha varit inbladad avfärdades i tingsrättens dom.

”Att en tredje person skulle ha varit inne i huset och tillfogat Kari Ylioja ytterligare skador under denna tid anser dock tingsrätten vara helt uteslutet. Det finns inget som tyder på att så skulle vara fallet”, skrev rätten då.

Hovrätten har ännu inte beslutat när förhandlingar i målet kommer att äga rum.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020:

Så många brott anmäldes i Sverige 2020