Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren varnas efter slagsmål i fängelset

Elin Krantz mördades i Länsmansgården i Göteborg i september 2010. 27-åringen hade varit ute en kväll med sina kompisar men kom aldrig hem.
Ephrem Yohannes har misskött sig ett flertal gånger sin tid i fängelset.

I höst är det tio år sedan Elin Krantz mördades i Länsmansgården i Göteborg.

Gärningsmannen Ephrem Yohannes har haft svårt att sköta sig under sitt fängelsestraff och nu kan Kriminalvården komma att skjuta upp hans villkorliga frigivning.

Anledningen är att Yohannes hamnat i slagsmål med en medfånge på den anstalt han sitter på.

En tidig söndagsmorgon i september 2010 mördades Elin Krantz, 27, vid en skogsdunge i närheten av en spårvagnshållplats i Länsmansgården på Hisingen i Göteborg.

Innan Elin mördades åkte hon spårvagn för att ta sig hem efter en festkväll i stan – men där lämnades hon inte i fred. På spårvagnens övervakningskameror syns nämligen hur Ephrem Yohannes sökte kontakt med Elin och följde efter henne när hon klev av.

Enligt den dom som sedan föll i hovrätten försökte Ephrem Yohannes, efter att de båda gått av, våldta Elin och mördade henne sedan.

Själv menar Yohannes att han såg två män ge sig på Elin och att han flydde från platsen, men hans version köptes inte av rätten som dömde honom till 16 års fängelse och utvisning för mordet.

Elin Krantz blev 27 år gammal.Foto: POLISEN / POLISEN

Dömde mördaren Ephrem Yohannes har dock misskött sig flera gånger på anstalten och i december förra året hamnade Yohannes i slagsmål med en medintagen på Salberga där han avtjänar sitt straff. 

Enligt handlingar från Kriminalvården visar övervakningsfilmer hur de båda männen börjat bråka i anstaltens kök, ett bråk som sedan utvecklat sig till ett regelrätt handgemäng i Yohannes rum. Slagsmålet upptäcktes av personal på anstalten, som var tvungna att tillkalla förstärkning för att skilja de båda männen åt.

Frigivningen kan skjutas upp

”Utifrån samlad bedömning finner anstalten Salberga det styrkt att Yohannes har brutit mot de föreskrifter och villkor som gäller för verkställigheten. Detta genom att hamna i slagsmål med medintagen. Anstalten bedömer att Yohannes i och med detta kraftigt brustit i att visa medintagen hänsyn samt ej heller bidragit till att hålla god ordning”, står det i Kriminalvårdens handlingar.

Yohannes erkänner att han varit inblandad i slagsmålet:

”Yohannes uppger att de båda slog varandra och att han tar ansvar får sin del av det”, står det i handlingarna.

Händelsen har polisanmälts och nu kan Kriminalvården komma att skjuta på Ephrem Yohannes villkorliga frigivning.

Händelsen i december är den senaste i en rad incidenter rörande Yohannes beteende. 2011 flyttades han från Norrtäljeanstalten till Salberga efter att ha slagits med medintagna.

”Han är efter att ha varit inblandad i ett slagsmål placerad i avskildhet. Ephrem Yohannes kan inte åter placeras i gemensamhet på anstalten”, skrev Kriminalvården i beslutet om hans omplacering från fängelset i Norrtälje.

Spårvagnens övervakningskamera fångade mördaren Ephrem Yohannes på film.Foto: POLISEN / POLISEN

Men omplaceringen fick inte Yohannes att lugna ner sig, i stället fortsatte han att missköta sig, bland annat genom att verbalt attackera personalen. Under 2017 tilldelades han flera varningar och arbetsvägrade upprepade gånger, enligt beslut från Kriminalvården.

Ville avtjäna straffet i sitt hemland

I dessa handlingar framgick det också att Ephrem Yohannes inte längre ville vara kvar på Salbergaanstalten. Vid flera tillfällen har därför Yohannes, som är Etiopisk medborgare, begärt att förflyttas till sitt hemland så att han kunde avtjäna resten av sitt straff där. Det senaste tillfället var 2019, då GT tog del av ett brev med en sådan förfrågan. 

”Jag begär en omedelbar förflyttning”, skrev Ephrem Yohannes i brevet, där han också menade att han blivit utsatt för kränkande behandling och att hans mänskliga rättigheter kränkts på fängelset.

Förfrågan avböjdes av regeringen

Yohannes förfrågan avböjdes dock av regeringen, något som tidningen Metro rapporterade om vid tillfället. 

Anledningen var att det inte finns någon överenskommelse länderna emellan. 

Det finns ändå en liten möjlighet till överföring om det föreligger ”synnerliga skäl”. Men några sådana var det inte tal om här, enligt beslutet.

”Regeringen finner att omständigheterna i ärendet inte är sådana att det föreligger synnerliga skäl för att förordna att verkställigheten av påföljden ska anförtros åt myndigheten i Etiopien”, stod det i beslutet som Metro hänvisade till.

Innan incidenten i december kunde Yohannes, som i dag är 32 år gammal, villkorlig friges som tidigast år 2021. 

Villkorlig frigivning

När en intagen har avtjänat två tredjedelar av fängelsestraffet ska denne bli villkorligt frigiven, om det inte finns synnerliga skäl. Efter frigivningen har den dömda en prövotid som motsvarar det som återstår av straffet, minst ett år.

 

Källa: Kriminalvården