Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördaren om dådet: Jag hade vanföreställningar

Foto: JOAKIM ERIKSSON / JOAKIM ERIKSSON

Mannen i 20-årsåldern som erkänt knivmordet på en pensionär i Borås upplevde vanföreställningar i samband med dådet, enligt ett frivårdsyttrande.

”Han minns den aktuella händelsen men inte varför han hade en kniv med sig”, går att läsa i yttrandet.

Offret dödades med ett tiotal knivhugg i ryggen.

Tisdagsmorgonen den 18 februari skulle flera högstadieungdomar bli vittne till ett brutalt knivmord.

Offret, en man i 70-årsåldern, hittades i närheten av Erikslundskolan i Borås med omkring tio knivhugg i ryggen. Mannen fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. Innan polis och ambulans anlände ska gärningsmannen, en ung man i 20-årsåldern, ha promenerat lugnt ifrån brottsplatsen.

– Jag hörde ambulansen och kollade ut genom fönstret och då såg jag flera polisbilar och ambulanser. Han som var skadad låg på marken och de försökte rädda honom och så, har en granne i området berättat.

Mannen åkte sedan till sjukhuset, där han sökte hjälp på en psykiatrisk akutmottagning och erkände mordet.

Häktad för mord

Den misstänkte anhölls två dagar efter dådet och sitter nu häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 

– Han har erkänt och händelseförloppet verkar överensstämma med vittnesiakttagelser som gjorts. De stämmer väl överens med hur den misstänkte ser ut och det han beskrivit att han haft på sig, har åklagaren Martin Svensson tidigare sagt till GT.

Mannen har tidigare vårdats för svåra psykiska problem, framgår av domstolshandlingar som GT tagit del av.

Han har vårdats inom den slutna psykiatrin efter att en läkare gjort bedömningen att mannen led av en allvarlig psykisk störning. Han har också en historia av drogmissbruk och har tidigare dömts för knarkbrott.

I ett yttrande från frivården som blev offentligt i veckan och som GT tagit del av framgår nu att mannen levt under ”relativt oordnade sociala förhållanden” under en längre tid och ”har omfattande psykisk ohälsa samt missbruksproblematik”.

Minns inte varför han bar kniv

För frivården har mannen i 20-årsåldern, hemmahörande i Borås, berättat att han mådde mycket dåligt och hade vanföreställningar under dagen för mordet. 

Han har osammanhängande minnesbilder och säger själv att han inte hade tagit sina mediciner.

Han minns dock den aktuella händelsen men inte varför han hade en kniv med sig”, går att läsa i yttrandet.

Mannen uppger att han hört röster och sett syner under en längre tid, att han vårdats för psykiska problem tidigare och att han brukat narkotika i flera år.

Offret en ”tillfällighet”

Mannen har i förhör med polisen berättat att han använt en kniv som han sedan gjort sig av med i närheten av brottsplatsen.

På söndagen hittades den av polis och åklagare Martin Svensson berättade då:

– Med största sannolikhet är det mordvapnet.

Enligt åklagaren finns det ingen känd relation mellan mannen och offret.

– Det verkar vara en ren tillfällighet att det blev den här mannen (offret). Det finns inga uppgifter om att de känner varandra sedan tidigare. Det är min bedömning, har Martin Svensson tidigare berättat för GT.