Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördaren Jennie Olssons drag efter advokatbytet

Jennie Olsson mördade sin kollega – sen handlade hon på Ikea • Är dömd till livstid
Efter dådet handlade Jennie Olsson bland annat på Ikea.
Foto: Polisen
Jennie Olsson har överklagat till Högsta domstolen.
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

Jennie Olsson, 43, är dömd till lagens strängaste straff.

Hon dömdes till livstids fängelse för att ha mördat sin kollega hemma hos en brukare som då försattes i livsfara.

Motivet till mordet var ekonomiskt, slog hovrätten fast i sin dom.

Olsson har genomgående förnekat brott och har nu överklagat till den högsta instansen, Högsta domstolen.

På morgonen den 4 september förra året inkom ett samtal till SOS Alarm från en adress i Trollhättan.

En man hade hittats död i en lägenhet, hemma hos en brukare som han var personlig assistent åt. Mannen hade dödats med en kniv eller något annat vasst föremål och polisen inledde omedelbart en mordutredning.

Snart riktades misstankarna mot Jennie Olsson, 43, som var mannens kollega. Under 2018 kandiderade hon i valet till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon har bland annat haft uppdrag som ersättare i en kommunal nämnd.

Hon dömdes av hovrätten för mord, framkallande av fara för annan då brukaren lämnades utan tillsyn, grov stöld samt två fall av bedrägeri. 

Jennie Olsson fastnade på bankomatens övervakningskamera efter mordet, hon tog ut pengar från brukarens kontokort.
Foto: Polisen

Mordet var instrumentellt

Motivet till brotten hon är dömd för är ekonomiska och hon dömdes till lagens strängaste straff. 

”Att Jennie Olsson handlade med direkt avsikt att döda (offret) gör att brottet är mer straffvärt än om hon hade handlat med likgiltighetsuppsåt. Dessutom dödade hon (offret) för att komma åt (brukarens) pengar. Mordet var således instrumentellt. Det är en i hög grad försvårande omständighet som talar för att påföljden bör bestämmas till livstids fängelse”, skrev hovrätten. 

Jennie Olsson har hela tiden nekat till brott och hennes berättelse är att hon tvingades till platsen av två män som utförde mordet och tvingade henne att ta ut pengar från brukarens kontokort.

Har överklagat till HD 

Det är ingen förklaring som vare sig hovrätten eller tingsrätten trodde på, den sistnämnda kallade i sin dom i stället berättelsen ”osannolik”.

Nu har hon efter ett advokatbyte som gick i genom i början av förra veckan överklagat hovrättens dom till Högsta domstolen.

Jennie Olsson yrkar via sin försvarare i första hand att HD ska undanröja domen och återvisa målet till hovrätten, i andra hand vill hon att HD ska ogilla åtalspunkterna hon är dömd för och i tredje hand vill hon att straffet sänks från livstid till ett tidsbestämt.

Eftersom hennes nya försvarare nyligen förordnats önskar han att få mer tid att utveckla sin överklagan bland annat för materialet är omfattande.

– Jag har inga kommentarer i nuläget, men jag kan bekräfta att vi överklagat domen, säger Pontus Sundback, försvarsadvokat.

Se också: 

Så många brott anmäldes i region Väst under 2020