Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mördade kvinnans larm till polisen: ”Psykopat”

Följ senaste nytt i Expressen TV.
På onsdagen dömdes mannen till ett långt fängelsestraff för att ha strypmördat sin sambo.
Kvinnan hittades livlös i tvättstugan i sitt hem i Göteborg.
Foto: Polisen / Polisen

Morgonen den 4 april gör en kvinna sig redo för att lämna sitt långa och destruktiva samboförhållande bakom sig. Väskan är packad och hon ska snart sätta sig i bilen och köra från Göteborg till sin nya man i en stad i Mellansverige.

”Snart kommer jag hem”, skriver hon i ett sms till honom.

Men resan blir aldrig av.

Innan hon kommer i väg blir kvinnan attackerad och strypt av sin sambo, en man som hon tidigare har beskrivit som ”manipulativ” och ”obehaglig” i samtal med polis.

På onsdagen dömdes han till 18 års fängelse för mord.

Den 2 mars rycker polisen ut till en villa på västra Hisingen där en kvinna i 65-årsåldern bor tillsammans med sin sambo sedan 30 år tillbaka.

Mannen, som är i 70-årsåldern, omhändertas och på väg ut ur bostaden ger han kvinnan en blick som gör poliserna illa till mods. 

Samtalet som de sedan har med kvinnan registreras av patrullens kroppskameror.

– Det var ingen trevlig blick han gav dig där, va, det var därför vi ville kolla också hur du mår av det, om du känner dig rädd, säger en av poliserna.

Kvinnan berättar att mannen har utsatt henne för psykisk misshandel i tiotals år, och för att beskriva honom använder hon ord som ”psykopat”, ”manipulativ” och ”obehaglig”. Men hon säger samtidigt att hon inte är rädd för att han ska skada henne fysiskt, det är hon ”hundra procent säker på”

– Jag är inte rädd för honom på det sättet. Jag tycker bara det är fruktansvärt obehagligt att han är som han är, säger kvinnan.

Att mannen har fått ett utbrott den här kvällen, förklarar hon för poliserna, beror på att hon berättat för honom att hon har träffat en ny man och att hon vill separera.

”Världens underbaraste”

I senare förhör med polis berättar kvinnans vänner hur glad hon var över den nya relationen.

– Hon var så förälskad. Hon var så lycklig, hon strålade, säger en väninna.

Men kvinnans sambo vägrade acceptera separationen. Det framgår av de mängder av sms som han skickat till kvinnan och som finns registrerade i polisen förundersökning. Han bönar och ber henne att komma tillbaka, och varvar kärleksförklaringar med hot om att skada sig själv.

I ett av de få sms som kvinnan skickar tillbaka försöker hon förklara att hon inte kommer att ändra sig:

”Du har aldrig velat vara en del av mitt liv, du har bara velat bestämma hur jag ska leva efter hur det passar dig.”

Kvinnans nya man förhörs också i polisens utredning, och ombeds att beskriva hur hon var som person.

– Världens underbaraste. Snäll och omtänksam. Fördomsfri och lugn, svarar mannen, och fortsätter med att berätta om deras gemensamma drömmar och framtidsplaner:

– Det var liksom vi. Helt underbart.

Ströps till döds

Påskafton den 3 april träffas kvinnan, hennes sambo och deras gemensamma dotter i huset på västra Hisingen. Kvinnan syfte med mötet är att komma vidare med separationen, men det urartar i bråk.

När dottern lämnar villan är det med en ”ruskig känsla i kroppen”, berättar hon i senare polisförhör. 

Nästkommande dag har kvinnan packat sin väska och gör sig redo för att köra till sin nye man. Men resan blir aldrig av. 

Strax före klockan 10 ringer sambon 112.

– Jag och min sambo har fightats med varandra, jag vet i fan hon ramla här nu, får inte liv i henne, säger mannen till larmoperatören. 

När polis och ambulans kommer fram till adressen hittar de kvinnan livlös i tvättstugan. Hon förs med ambulans till sjukhus där läkarna lyckas få i gång hennes hjärta. Men en undersökning med magnetkamera visar också att kvinnan har fått svåra och oåterkalleliga hjärnskador orsakade av syrebrist.

Dagen efter avlider hon.

Kvinnans hade packat sin väska och gjorde sig redo för att köra till sin nye man. Men resan blev aldrig av.
Foto: Polisen / Polisen

”Särskilt hänsynslöst”

I den efterföljande rättsmedicinska obduktionen konstaterar den undersökande läkaren att kvinnans skador tyder på att hon strypts.

Kvinnans sambo greps och åtalades, misstänkt för mord. Under utredningens gång har han konsekvent nekat till brott och framhärdat i att det hela ska rört sig om en olycka. 

Han har även uppgett att han och kvinnan, dagen innan dödsfallet, blivit sams och bestämt sig för att fortsätta leva tillsammans.

Inget av bevisningen talar dock för att mannen talar sanning, menar tingsrätten, som på onsdagen dömde honom till 18 år i fängelse för mord. Brottet beskriver domstolen som ”särskilt hänsynslöst”


SE OCKSÅ:

Brå:s statistik över anmälda brott ger en överblick av inflödet av ärenden till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Det är alltså inte samma sak som faktiskt begångna brott.