Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade HA-mannens anhöriga nekas ersättning

Runar Spjötvold, prospect till Hells Angels i Karlstad, dömdes för mord.Foto: Polisen / Polisen
Casper van Doorn Kristiansen, som har en högt uppsatt position inom Hells Angels i Karlstad, dömdes för mord.Foto: Polisen / Polisen
Samtliga inblandade hade starka kopplingar till Hells Angels. Obs, bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: JANNE ÅKESSON/SWEPIX

Den högt uppsatte Hells Angels-medlemmen Casper van Doorn Kristiansen, 35, och provmedlemmen Runar ”Brore” Spjötvold, 36, dömdes för att ha mördat en klubbkamrat vintern 2017.

Nu nekas den mördade mannens anhöriga ersättning från Brottsoffermyndigheten med hänvisning till den döde mannens egen inblandning i kriminell verksamhet.  

”Genom sin inblandning i kriminell verksamhet har NN (den mördade) utsatt sig för en ökad risk att skadas” skriver myndigheten.

Mordet vid Hells Angels-gården i Karlstad begicks i slutet av november 2017, men det var först i år som fallet avgjordes i hovrätten. 

Två personer, den högt uppsatte medlemmen Casper van Doorn Kristiansen, 35, och provmedlemmen Runar ”Brore” Spjötvold, 36, dömdes till livstids fängelse efter att ha friats i den lägre instansen, tingsrätten.

Åklagare Stefan Wessberg, hade yrkat på 16 års fängelse för Spjötvold och van Doorn Kristiansen, men hovrätten ansåg att omständigheterna var ”synnerligen försvårande”.

Mordet inträffade vid Hells Angels lokal i Karlstad. Foto: JONATHAN BERNTSSON

Sex personer nekas 

Mannen de båda är dömda för att ha mördat var också medlem i den kriminella mc-klubben och hade varit så i många år.

De båda mördarna dömdes, mot sitt nekande, för mordet. I domen från i våras skrev hovrätten för Västra Sverige att banden till Hells Angels är mycket starka. 

”Det kan inte ha varit några andra än personer med anknytning till HA som har begått gärningen”, skrev hovrätten i sin dom.

Den mördade mannens familjemedlemmar har vänt sig till Brottsoffermyndigheten för att få statlig ersättning i stället för skadeståndet som de båda dömda ska betala. 

Sammanlagt sex personer nekas nu ersättning.

Menar att den döde utsatte sig för risk

Brottsoffermyndigheten menar från sitt håll att det är för att den nu mördade mannen var medlem i Hells Angels och därför utsatt sig för ökad risk. 

”Brottsoffermyndigheten ifrågasätter inte att det inträffade har inneburit ett stort lidande för dig. Genom sin inblandning i kriminell verksamhet har NN (den mördade) utsatt sig för en ökad risk att skadas. Med hänsyn till att bestämmelsen om jämkning är densamma även i de fall där skadan har lett till döden ska ersättningen jämkas. Enligt myndighetens praxis jämkas ersättningen till noll” skriver myndigheten i samtliga sex beslut.