Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte rånmördaren ska lånas ut till Sverige

Mannen hittade död när räddningstjänsten släckt branden.
Foto: MIKAEL BERGLUND / NYHETERSTO.SE

2013 hittades en man död i en utbränd lastbilshytt på Tjörn.

En 27-årig man, som just nu avtjänar ett fängelsestraff i Rumänien, har häktats i sin frånvaro för brottet.

Nu står det klart att mannen kommer att lånas ut till Sverige, skriver Lokaltidningen STO. 

I november utfärdades en internationell arresteringsorder, men då var det oklart om Rumänien skulle lämna ut 27-åringen till Sverige.

Nu står det klart att så blir fallet, skriver Lokaltidningen STO.

– Det blev klart alldeles nu i veckan. Den 7 december beslutade en rumänsk domstol att de godkänner att han lånas ut tillfälligt för att utredas här i Sverige. Det är ett steg på vägen, säger chefsåklagare Daniel Edsbagge till tidningen.

Han tillägger att papprena mellan domstolarna står klara och att mannen, som häktats i sin frånvaro, lånas ut till Sverige under sex månader från mitten av januari.

Hittad död i lastbil

Det var i februari 2013 som en man hittades död i en utbränd lastbilshytt på Tjörn.

Sedan dess har en mordutredning bedrivits då polisen misstänkt att någon dödat chauffören, stulit lasten och satt eld på lastbilen.

Med hjälp av internationell rättshjälp kunde polisens kalla fall-grupp nyligen koppla avtryck från det över sju år gamla mordet och den nu misstänkte mannen, som hunnit bli 27 år.

– Polisens kalla fall-grupp har gjort ett enormt utredningsarbete och till slut kommit fram till att en person kan misstänkas för de här brotten, sa chefsåklagare Daniel Edsbagge till P4 i november. 

Mannens inställning oklar

27-åringen misstänks för att, tillsammans med en eller flera personer, ha överfallit chauffören som ströps till döds och för att ha stulit lasten som då var värd 200 000 kronor.

Och nu står det alltså klart att mannen, som just nu avtjänar ett fängelsestraff i Rumänien, kommer lånas ut till Sverige.

Skulle mannen dömas i Sverige får han först åka tillbaka och avtjäna sitt nuvarande straff i Rumänien, enligt Daniel Edsbagge.

Hur mannen ställer sig till anklagelserna är oklart.

Se också: