Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkte polismördarens tillvaro i häktet: Välmående

17-åringen har dömts för ett mordförsök på en spårvagn 2019.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Den 17-årige pojke som misstänks för polismordet i Göteborg bedöms inte vara allvarligt psykisk sjuk, framgår av ett läkarintyg.

Där står följande om pojkens sinnesstämning i häktet:

”Grundstämningen föreföll neutral och han beskrev sig som välmående”.

Polisen Andreas Danman, 33, sköts den 30 juni i år ihjäl i Biskopsgården i Göteborg.

Nu sitter en 17-årig pojke häktad misstänkt för mord och försök till mord.

Enligt en så kallad paragraf 7-utredning från Rättsmedicinalverket bedöms 17-åringen inte ha varit allvarligt psykiskt sjuk varken vid tiden för brottet han misstänks för eller vid tiden för undersökningen.

”Det som skulle kunna tala för att ändå genomföra en rättspsykiatrisk undersökning är brottets höga straffvärde och karaktär, liksom (17-åringens) ringa ålder”, står att läsa.

Åklagare Linda Wiking säger:

– Som det är utformat, och som det ser ut nu, kommer vi inte att begära en stor undersökning.

Polismannen Andreas Danman, 33, sköts den 30 juni i år ihjäl i Biskopsgården i Göteborg.
Foto: Hilda Frankki / SMÅLANDSPOSTEN

17-åringen: ”Välmående”

I läkarintyget framkommer vidare att 17-åringen beskrivit sig själv som välmående, både vid tiden för brottet han misstänks för samt i samband med utredningen.

”NN var frihetsberövad vid aktuell undersökning och var klädd i anstaltskläder. Han var orienterad till tid, rum, plats och situation. Grundstämningen föreföll neutral och han beskrev sig som välmående”, står det i läkarintyget.

Det framförs också att 17-åringen varit aktuell inom socialtjänsten och varit placerad på SiS- och HVB-hem.

GT har tidigare rapporterat om hur 17-åringen i samband med att han LVU-placerades under 2019 uttryckte en önskan om att komma bort från det kriminella umgänget i Göteborg, men han stannade sedan bara några månader.

Han anlände till hemmet i våras, efter att ha avtjänat ett år inom den slutna ungdomsvården för mordförsök, och försvann i slutet av maj.

Gick med attack med kniv

Mordförsöket begick han i november 2019, då han som 15-åring attackerade och knivskar en några år äldre man på en spårvagn i Göteborg. Kniven gick in sex centimeter i offrets hals och enligt tingsrätten fanns det stor fara för hans liv.

Enligt polisens misstankar var det samma man som han 2019 knivskar i halsen som han var ute efter den 30 juni, då polismannen Andreas Danman sköts till döds. De båda männen tillhör olika sidor av gängkonflikten.Se också: