Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

16-åringens hot före misstänkta mordet

Gica hittades död i en park i Huskvarna i augusti i år. Foto: Mikael Good
Två personer, 16 och 14 år gamla, är misstänkta för mord. Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

16-åringen är misstänkt för att ha mördat den hemlöse EU-migranten Gica i augusti. 

Förvaltningsrätten har nu beslutat, mot pojkens vilja, att han ska beredas vård med stöd enligt LVU, lagen om vård av unga. 

I domen framgår det bland annat att han varit aktuell för socialtjänsten under flera år och att ett antal utredningar gjorts. 

Den misstänkte 16-åringen omhändertogs enligt LVU den 30 augusti i år sedan han blivit misstänkt för mordet på den hemlöse EU-migranten Gica som hittades död i en park i Huskvarna i början av augusti i år. 

Ytterligare tre personer är misstänkta i ärendet, en 14-åring är också misstänkt för mord och de två andra för andra brott. 

16-åringen är på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, misstänkt för brottet. 

I förvaltningsrättens dom står det att han bestämt nekar till att ha begått något allvarligt brott. 

Haft svårt i skolan 

16-åringen har under en period suttit häktad men är nu omhändertagen av sociala myndigheter. 

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

I domen från förvaltningsrätten framgår det att han varit aktuell inom socialtjänsten under flera år och det har genomförts flera tidigare utredningar kring honom.

Båda föräldrarna medger att vård behövs under de rådande omständigheterna. 

”Utredningarna har visat på att NN:s föräldrar har haft svårt att samarbeta med upprepade konflikter och att NN haft svårt i skolan och med sitt eget mående.” framför sociala områdesnämnden. 

Båda föräldrarna menar att det har varit problem med skolgången. 

Mamman: Artig och skötsam 

16-åringens mamma säger i rätten att sonen alltid haft problem i skolan och att flera insatser satts in men att de inte fungerat. Hon har uppfattat honom som en artig, omtänksam och skötsam kille. 

Hans pappa säger att sonen haft stor frånvaro i skolan och att det varit kopplat till bland annat medicinska problem. Och att byte av skola med kortare dagar inte har hjälpt sonen utan snarare tvärtom.

16-åringen är omhändertagen enligt LVU, lagen om vård av unga. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Han berättar också att sonen hjälpt till hemma och att de varit på olika aktiviteter tillsammans. 

16-åringen själv motsatte sig nämndens krav och berättade att det stämmer att han har haft vissa problem i skolan tidigare men menar själv att det inte varit på någon omfattande nivå.

Bortser från 16-åringens krav 

I förvaltningsrätten har 16-åringen berättat att det var han själv som tog initiativ till att berätta om den aktuella händelsen men han förnekar bestämt att han har utfört något allvarligt brott. 

Rätten bortser dock från 16-åringens önskan och skriver i sitt domslut att han varit aktuell för insatser inom socialtjänsten tidigare vilket framför allt har varit på grund av den bristande skolgången. Han har också vid flera tillfällen varit hotfull verbalt. 

”Förvaltningsrätten delar därför nämndens uppfattning att NN behöver en stabil tillvaro på ett behandlingshem för att komma tillrätta med sin skolgång och sitt sociala liv i övrigt.”

Domen ska gälla med omedelbar verkan. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!