Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte mördaren greps efter shopping

GREPS EFTER SHOPPING. Mannen greps tillsammans med en vän efter att gått runt i flera butiker, bland annat Stadium och Systembolaget.Foto: POLISEN
MISSTÄNKS FÖR MORD. En man i 40-årsåldern är på sannolika skäl häktad för mordet på en småbarnsmamma i Majorna i Göteborg.Foto: POLISEN

Den misstänkte 36-årige mördaren greps efter en shoppingrunda på stan.

Han tros ha gömt sig i en kvinnlig väns lägenhet efter mordet på en småbarnsmamma i Majorna.

– Jag menar att det här beteendet inte stämmer med misstankarna, säger advokat Payam Hatami som försvarar den kvinnliga vännen. 

Hon misstänks för grovt skyddande av brottsling.

Den 5 mars hittades en flerbarnsmamma död i sin lägenhet i närheten av Mariaplan i Majorna i Göteborg.

Hon hittades av en vän, hade utsatts för kraftigt knivvåld och troligen varit död en tid, enligt tidigare uppgifter till GT.

Ett dygn senare greps en 36-årig misstänkt man, som nu är häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Ytterligare en person, en kvinna i 35-årsåldern som i tingsrättens handlingar angetts som både flickvän och vän till mannen, är häktad på sannolika skäl för grovt skyddande av brottsling.

Nya uppgifter i fallet

I kvinnans överklagande kring häktningen framkommer nya uppgifter om fallet.

Kvinnan, som enligt advokaten har en allvarlig missbruksproblematik, berättar där om dagarna kring mordet och gripandet. 

Hon uppger att de vistats i hennes lägenhet men att gripandet skedde sedan hon tillsammans med den misstänkte mördaren gått till en beroendeklinik för att ”lägga in sig”. Vårdinrättningen var dock fullbelagd. Istället hamnade de på Systembolaget där cider inhandlades.

DÖMD FLERA GÅNGET. Den misstänkte har en omfattande brottshistorik och har bedömts ha en stor risk för återfall i brott.Foto: POLISEN

Hon berättar i skrivelsen genom att advokaten att de ”skulle börja dricka förevarande drycker när polisen kom och grep dem”.

I tingsrättens handlingar finns uppgifter om att kvinnan är eller varit flickvän till den misstänkte mördaren. Hon, och advokaten, menar dock att det är en vänskapsrelation medan åklagaren klassar relationen som ”oklar”. 

Advokaten menar att det är en olycklig slump att den misstänkte mördaren kontaktade just henne efter det misstänkta brottet.

– Hon hade oturen att han kontaktade just henne, men hon har inget med detta att göra, säger advokaten Payam Hatami. 

I kvinnans överklagande framgår att hon tillsammans med den misstänkte rört sig på stan både femte och sjätte mars, dagarna efter det misstänkta mordet. De ska tillsammans ha ”gått tillsammans i flera butiker, däribland Stadium”. Både den femte och sjätte mars ska de ha handlat på Systembolaget. 

Misstanken: Skyddande av brottsling

Advokaten skriver:

”Hade (kvinnans namn) haft för avsikt att gömma (misstänkte mördarens namn) hade hon knappast låtit honom lämna hennes lägenhet, låtit honom göra henne sällskap när hon befunnits på offentliga platser eller låtit honom följa henne till (namnet på kliniken)”.

Åklagaren Thomas Willén delar inte den uppfattningen.

– Misstanken gäller skyddande av brottsling, grovt brott, men jag vill inte gå in närmare på vad det är hon är misstänkt för. 

Han säger sig inte känna till exakt vilken relation de båda har till varandra. 

– Hennes relation till den misstänkte är lite oklar. Jag kan inte ha någon direkt uppfattning kring det. Det är deras egna uppgifter.

HITTADES I LÄGENHETEN. Småbarnsmamman hittades död i sin lägenhet nära Mariaplan i Majorna i GöteborgFoto: Google maps

Såväl advokaten som åklagaren är dock kritisk till att åklagaren inte fick tillfälle att yttra sig formellt kring kvinnans överklagande om att häktas. Det innebar att hovrätten, som tar beslutet, enbart beslutade utifrån befintliga häktningshandlingar. 

– Jag fick faktiskt inte ens chansen att yttra mig, men hovrätten avslog ju överklagandet så det är ju en tydlig signal om hur de ser på det. Det är lite ovanligt att åklagaren inte får yttra sig. Men det finns ju häktningspromemoria och annat material så det räckte för dem, säger Thomas Willén.

Även den misstänkte mördaren nekar bestämt till brott. 

Enligt åklagaren är han och den döda kvinnan bekanta med varandra.

Dömd flera gånger

GT har tidigare berättat om den misstänkte mördarens omfattande brottshistorik och återfallsrisk.

”Han har varit frihetsberövad stora delar av sitt vuxna liv”, konstaterar Kriminalvården i en personutredning av mannen från i somras.

”Utifrån tidigare historik och aktuell situation bedöms risken för återfall i brott som förhöjd, sannolikt avseende allvarligare våldsbrott”.

Hans advokat Mats Dahlgren säger:

– Jag kan inte kommentera någonting mer än att han förnekar brott.

På måndag går åtalstiden ut och alla parter väntar sig att de båda misstänkta omhäktas.

– Om det är så att åklagaren fortsätta rikta misstankar mot min klient kan man förvänta sig att åklagaren begär en förlängning. Och då kommer min klient att ha samma inställning till den, säger Mats Dahlgren.