Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänkte julmördarens tid – innan kvinnan dödades

Mannen är i 50-årsåldern och misstänks för mord på en kvinna i Kungsbacka och för att förberett att mörda ytterligare en person.
Mannen ringde till polisen strax efter mordet natten mot annandag jul och greps i anslutning till villan i Kungsbacka.Foto: JOAKIM ERIKSSON
Polisen grep mannen strax efter mordet natten mot annandag jul i anslutning till villan i Kungsbacka.Foto: JOAKIM ERIKSSON

Sms-hoten som kvinnan mottog på juldagen fick henne att frukta för sin säkerhet. Hon larmade polisen som ryckte ut – men tre timmar senare var kvinnan ändå ihjälskjuten i sin egen villa.

Och mordet på kvinnan var inte det enda som den misstänkte mördaren planerade att genomföra, enligt åklagaren. 

Sent på juldagskvällen tog sig mannen i 50-årsåldern hem till kvinnan i Kungsbacka.

När klockan precis passerat midnatt sköt han henne i hennes villa, enligt misstankarna. Strax senare ringde han polisen och anmälde sig själv.

Men mannen hade ytterligare våldsdåd i tankarna den julen. Enligt åklagaren så planerade han att begå ännu ett mord.

– Fast jag går ännu inte in på vem denne målsägande är, men det finns relationer i botten här, säger åklagare Ewa Lotta Swahn.

Var tidigare ostraffad

Mannen som misstänks för kvinnomordet var ostraffad. Han har fram till månaderna innan mordet varit en till synes helt normal svensk man med fast arbete. Han hade en fast anställning som upphörde i höstas och de senaste månaderna verkar han ha tappat fotfästet.

– Han har uttalat livsleda och alkoholproblem och allt. En julhelg gör ju inte saken bättre, sa Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, initialt.

Under häktningsförhandlingen i Varbergs tingsrätt den 27 december valde den misstänkte mördaren att inte yttra sig. Men redan vid larmsamtalet och i förhör inför förhandlingen har han erkänt att han dödade kvinnan. Däremot bestrider han mord ”på grund av bristande uppsåt”, enligt protokollet från häktningsförhandlingen.

Åklagare Ewa-Lotta Swahn. Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN

Planerade ett mord till

Men förundersökningsledaren, åklagare Ewa-Lotta Swahn, arbetar utifrån att det handlar om mord. Det vill säga att mannen planerade att döda kvinnan.

– Dessutom hävdar jag att han planerade ytterligare ett mord. Vem denne målsägande är går jag inte in på i detta skede av utredningen.

Swahn uppger dock att det fanns någon form av relation mellan den nu häktade mannen, den mördade kvinnan och den person mannen ska ha planerat att mörda.

Enligt häktningsframställan skedde mordet hemma hos offret i Kungsbacka fyra minuter efter midnatt mot annandag jul. Förberedelserna till det andra mordet som mannen misstänks ha planerat ägde rum någon gång mellan klockan 15.30 på juldagen och 00.15 på annandagen, på en adress runt en mil från mordplatsen enligt samma dokument.

Exakt hur förberedelserna har gått till är åklagaren ännu förtegen om.

Polis utreds för tjänstefel

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson i Region Väst, berättar att den misstänkte mannen under kvällen skickade ett hotfullt sms till kvinnan. Det ledde till att hon runt klockan 21 larmade polisen.

En patrull åkte hem till kvinnan, men körde från platsen utan att gå vidare på de uppgifter kvinnan lämnade.

Polisen har upprättat en anmälan om tjänstefel eftersom kvinnan runt tre timmar senare misstänks ha dödats av mannen. Denna anmälan ligger hos avdelningen för särskilda utredningar.

– Jag håller på med utredningen, men kan inte säga när den blir klar. Jag har ännu inte hört poliserna som var på plats, säger förundersökningsledaren Bengt Åsbäck vid särskilda åklagarkammaren i Malmö.

– Vi kommer naturligtvis att utreda detta noggrant för att ta reda på vad som hänt och om poliserna gjort det man ska göra i sådana här fall.

Om Åsbäck kommer fram till att poliserna begått tjänstefel kan en förundersökning mot dem inledas.

JULMORDET

25 december

Kvinnan som bor i Kungsbacka kommun känner sig starkt hotad av en man. Detta får henne att ringa polisen. En patrull anländer till hennes bostad runt klockan 21.20.  Ingen anmälan skrivs och polisen vidtar såvitt det är känt ingen åtgärd. Senare under kvällen kommer mannen som hotat kvinnan hem till henne.

 

26 december

Några minuter efter midnatt tar mannen livet av kvinnan. Uppgifter gör gällande att han skjutit henne. Mannen ska senare under natten ringt polisen och anmält sig själv. Han grips av polis och ska enligt uppgifter från polis redan på brottsplatsen ha erkänt att han dödat kvinnan. Kvinnans hem spärras av och två tekniska undersökningar genomförs under annandagen.

 

27 december

En häktningsförhandling skedde i Varbergs tingsrätt bakom lyckta dörrar. Mannen häktades, på sannolika skäl misstänkt för mordet på kvinnan och på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på en annan person.

Den misstänkte inte förhörd

Förundersökningen kring mordet och förberedelse till mord har nu pågått i drygt två veckor.

– Vi väntar på provsvar från tekniska undersökningar och resultatet av obduktionen, men arbetar också vidare på andra sätt.

Har du hört mannen efter häktningsförhandlingen?

– Nej, jag har valt att vänta med det. Vi har fram till 21 februari på oss att väcka åtal, säger Ewa Lotta Swahn.

Personen mannen ska ha planerat att mörda har blivit förhörd en gång än så länge, uppger hon vidare.