Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan och kvinnan släpps fria av rätten

Misstänkta pojkvännens pappa och kvinnan släpps fria av rätten.
Wilma Andersson, 17, är misstänkt mördad.Foto: PRIVAT/MISSING PEOPLE
Häktningsförhandling mot pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern äger rum i Uddevalla tingsrätt under måndagen.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wilma Andersson, 17, är död. Hennes pojkvän, en 22-årig man, är häktad misstänkt för att ha begått mordet.

Ytterligare två personer är misstänkta för inblandning i brottet – pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern.

I helgen begärde åklagaren att de båda skulle häktas, men på måndagen beslutade Uddevalla tingsrätt att försätta dem på fri fot.  

– De är alltjämt misstänkta, sa åklagare Jim Westerberg i en kommentar till Ttela

Wilma Andersson, 17, försvann i från Uddevalla i mitten av november. Innan hon återfunnits greps hennes 22-åriga pojkvän misstänkt för att ha mördat henne. Han omhäktades i fredags.

Efter nästan två veckors intensivt sökande efter Wilma gjorde polisen ett kroppsdelsfynd som grusade allt hopp om att hitta 17-åringen vid liv.

Utöver pojkvännen misstänks även pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern, även hon med koppling till pojkvännen, för inblandning i brottet. De anhölls i förra veckan och under söndagen beslutade åklagaren i fallet, Jim Westerberg, att begära dem häktade.

– Jag har begärt båda personerna häktade på sannolika skäl misstänkta för skyddande av brottsling, grovt brott, samt brott mot griftefriden, sa han i ett pressmeddelande.

Riskerar att skada utredningen

Som skäl för häktningen anförde Westerberg så kallad kollusionsfara. Åklagaren befarar således att det finns en risk att personerna, om de befinner sig på fri fot, riskerar att skada utredningen eller att de försöker fly.

Häktningsförhandlingarna hölls i Uddevalla tingsrätt under måndagseftermiddagen. Först ut var kvinnan. Rätten beslutade dock att skälen för att häkta henne inte var tillräckligt starka och hon försattes på fri fot. 

Efter domstolens beslut valde åklagaren att häva anhållandet av pappan varpå hans häktningsförhandling ställdes in.

– Det är samma omständigheter som åberopas i de båda fallen och då innebär det att jag häver det anhållandet och återkallar mitt häktningsyrkande för mannen, sa åklagare Jim Westerberg, till Ttela.

Tommy Nilsson, pappans advokat, kommenterade tingsrättens beslut:

– Jag var inte med på den förhandlingen men jag kan bara dra slutsatsen av vad som framgick där, att det inte fanns några hållbara grunder att begära min klient häktad och det är rätt att ta det beslutet.

Enligt åklagare Westerberg är pappan och kvinnan fortsatt misstänkta i ärendet. Han säger att det finns en oro för att de kan komma att förstöra bevisning. 

Häktningsförhandling mot pojkvännens pappa och en kvinna i 40-årsåldern äger rum i Uddevalla tingsrätt under måndagen.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Wilma-fallet: Detta har hänt

14 november. Det sista datumet Wilma Andersson ses i livet. Polisen misstänker att hon mördades samma dag. 

17 november. Wilma Anderssons anhöriga kontaktar polisen och anmäler henne försvunnen.

19 november. Wilma Anderssons pojkvän grips, misstänkt för mord. Han häktas senare. Wilma Andersson är alltjämt försvunnen. 

28 november. Polisen hittar en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson fortfarande är vid liv.

1 december. Pojkvännens pappa anhålls, misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Samma dag släpps han på fri fot.

6 december. Pappan anhålls på nytt, enligt hans advokat är misstankarna desamma. Ytterligare en person, en kvinna i 40-årsåldern, anhålls. 

6 december. Den mordmisstänkte pojkvännen omhäktas. Han har konsekvent nekat till brott.

8 december. Åklagaren begär de två anhållna personerna häktade. Brottsmisstankarna är grovt skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. De båda nekar till brott. 

9 december. Häktningsförhandlingen mot pojkvännens pappa och kvinnan i 40-årsåldern hålls i Uddevalla tingsrätt. Rätten beslutar att det inte finns tillräckliga skäl att häkta personerna, varför de släpps på fri fot. Enligt åklagaren är personerna fortsatt misstänkta.

Här hedrades Wilma på torget

Under en minnesceremoni i Uddevalla i förra veckan hedrades Wilma Andersson.