Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

70-tal bilar sattes i brand – bara en ungdom döms

På måndagen faller tingsrättens dom efter bilbränderna.
Foto: PRIVAT
Ett 70-tal bilar stod i lågor i augusti förra året.
Foto: LÄSARBILD

Ett 70-tal bilar sattes i brand i Västra Frölunda förra sommaren.

Totalt åtalades sex ungdomar misstänkta för inblandning i bränderna – men bara en, en 17-åring, döms för att ha haft del i det.

– Tingsrätten gör inte samma bevisvärdering som vi, säger åklagaren Mats Ihlbom.

Den var på kvällen den 13 augusti förra året som ett hundratal bilar sattes i brand på flera ställen i Västsverige. I Västra Frölunda i Göteborg, som var värst drabbat, handlade det om ett 70-tal bilar.

I början av oktober inleddes rättegången mot sex unga män, mellan 16 och 21 år gamla.

Tre av dem var då misstänkta för grov skadegörelse och våldsamt upplopp. De andra tre var misstänkta för medhjälp till grov skadegörelse genom att de, enligt åklagaren, var med och planerade attacken och även tillverkade brandbomber.

Men den bevisning som funnits är inte tillräcklig mot majoriteten av ungdomarna, anser Göteborgs tingsrätt.

Fem av sex frias för inblandning

De friar fem av de sex för inblandning i bilbränderna och bara en, en 17-årig kille, döms och det till ungdomstjänst i 130 timmar, för grov skadegörelse. I ett pressmeddelande skriver Göteborgs tingsrätt att ”hans blod fanns på flera av de skadade bilarna”.

Man utvecklar i själva domen:

”Tingsrätten har kommit fram till att en av de åtalade personerna, NN, kan bindas till bilbränderna, men endast vid Norra Dragspelsgatan. Han döms för grov skadegörelse på den platsen. För de övriga åtalade personerna har tingsrätten kommit fram till att åklagarens bevisning inte räcker till för att binda dem till bränderna. De frikänns därför från åtalen för grov skadegörelse och medhjälp till grov skadegörelse”.

Åklagaren Mats Ihlbom säger att han ska läsa igenom domen ordentligt innan han fattar beslut om den ska överklagas eller inte.

– Tingsrätten gör inte samma bevisvärdering som vi, säger han.

Den dömde 17-åringens advokat Anders Lindstrand är besviken på domen.

– Jag är ganska besviken på hur de bevisvärderat, han har lämnat godtagbara förklaringar till blodet som har avsatts. Jag ska träffa min klient senare i veckan och diskutera ett eventuellt överklagande, säger han. 

Tingsrätten skriver dock att berättelsen om att mannen misshandlats och därför började blöda, tvingades putta upp en kundvagn med stenar och sedan flytt och gömt sig bland bilarna inte är trovärdig. 

Får betala drygt en halv miljon kronor

Mia Sandros har varit försvarare till en av männen som frias, han döms till ett fängelsestraff för andra brott som inte är relaterade till bilbränderna.

– Det är intressant att bara en person döms men att det är han som lämnat rätt så mycket spår så det är inte överraskande. Men jag kan konstatera att tingsrätten lyssnat på det jag fört fram när det gäller identifikationsbevisning, säger hon.

I åtalet låg de sammanlagda skadeståndskraven på närmare 2,5 miljoner kronor. Summan som den dömde 17-åringen ska betala är lägre än så, 530 000 kronor. Rådmannen Cecilia Ahlström, som dömt i målet, förklarar:

– Den som döms, döms bara för händelsen på Norra Dragspelsgatan och där uppgår skadestånden till 1,9 miljoner kronor.

Men med anledning av 17-åringens ålder jämkas summan som han måste betala. De personer vars bilar han döms för att ha förstört kommer få tillbaka den självrisk de betalt, enligt rådmannen. Det är försäkringsbolagen som inte får fullt så mycket som det yrkats på.

Mats Ihlbom är åklagare i ärendet.
Foto: HENRIK JANSSON

Motivet har inte fastställts

Motivet bakom bränderna har inte kunnat fastställas i den omfattande polisutredningen, trots att runt 1 000 förhör har hållits.

– Vi har inte lyckats bena ut motivet. Vi har arbetshypoteser, men jag kan inte spekulera i det när jag inte kan belägga det, har Mats Ihlbom tidigare sagt.

En dryg timme före larmet om bränderna i Frölunda skickades en filmsekvens till GT/Expressen där en maskerad person i svart luvtröja gick till attack mot ”polisen, politikerna och samhället”. 

Samtliga misstänkta nekade. Flera av de som frias för inblandning i bilbränderna döms däremot för andra brott som de stått åtalade för.