Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt bedrägeriliga sprängd i Västsverige

Så många brott anmäldes i Västsverige förra året.
Polisen utreder händelsen som grovt fordringsbedrägeri.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Polisen har fått in en mängd anmälningar om misstänkta bluffakturor.
Foto: Marcus Ericsson/TT

Polisen har fått ett stort antal anmälningar om misstänkta bluffakturor den senaste tiden.

Anmälningarna har kommit från hela landet – men nu tycks polisen ha sprängt den liga som misstänks ligga bakom bluffen.

– Vår största framgångsfaktor i det här ärendet var att polisen kunde agera snabbt tack vare de inkomna anmälningarna, säger Fredrick Boström, biträdande chef på bedrägerisektionen i Region Väst som utreder brotten, i ett pressmeddelande.

Polisen har den senaste tiden fått in många anmälningar från hela landet om bluffakturor. De falska fakturorna har dessutom haft med en bifogad kopia av en stämningsansökan som påstås ha lämnats in till tingsrätten. 

Anmälningarna som lämnats in har fått polisen att inleda en förundersökning om grovt fordringsbedrägeri.

– Vår största framgångsfaktor i det här ärendet var att polisen kunde agera snabbt tack vare de inkomna anmälningarna. Hittills har vi lyckats stoppa bedrägerierna utan att någon oskyldig drabbats ekonomiskt, säger Fredrick Boström, biträdande chef på bedrägerisektionen i Region Väst som utreder brotten, i ett pressmeddelande.

Fyra personer frihetsberövade 

Tre personer har anhållits och ytterligare en person är häktad i ärendet som utreds av åklagare vid Göteborgs åklagarkammare. Polisen kommer också att vidta ytterligare utredningsåtgärder, skriver man i pressmeddelandet.

Polisen skriver vidare att de kriminella ofta riktar in sig på äldre personer, men att vem som helst kan drabbas av ett bedrägeriförsök. Till exempel kan en pensionär bli av med hela pensionen. 

Lotta Mauritzson, vid polisens nationella bedrägericenter.
Foto: LARS HEDELIN / POLISMYNDIGHETEN

Att bli utsatt för bedrägerier kan orsaka enorma ekonomiska följder för den som drabbas. 

– Polisen arbetar hela tiden med att informera allmänheten om olika typer av bedrägerier, och hur man kan skydda sig. Men vi vill också uppmana alla som har äldre i sin närhet att prata med dem för att stärka deras förmåga att stå emot olika bedrägeriförsök, säger Lotta Mauritzson, vid nationellt bedrägericenter, i pressmeddelandet.


Så ska du agera om du misstänker en bluffaktura

Du ska inte betala en faktura om du inte har beställt något, eller som du tycker innehåller något annat allvarligt fel. Kontakta omedelbart företaget som skickat fakturan om du tycker att något verkar felaktigt.


Gör en polisanmälan om du får en faktura som du uppfattar som vilseledande eller blir utsatt för påtryckningar att betala fakturan. Du kan polisanmäla fakturabedrägeri via telefon 114 14, eller genom att besöka en polisstation.

Källa: Polisen 

Se också: