Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstanken: Tonåring våldtog flicka vid sjö

Tonårspojken åtalas nu vid Jönköpings tingsrätt misstänkt för grov våldtäkt mot barn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

En tonårspojke misstänks ha våldtagit en flicka grovt i en skogsdunge invid en sjö.

Övergreppet avbröts av flickans kompis.

Nu åtalas tonårspojken för grov våldtäkt mot barn.

”NN använde våld för att genomföra de sexuella handlingarna”, står i åtalet.

Händelsen inträffade en sommarkväll i juni förra året. Flickan, som var under 15 år, befann sig då vid en sjö i Jönköpings län tillsammans med en kompis.

Där var också några killar – och enligt polisens misstankar våldtog en av dem flickan grovt i en skogsdunge intill sjön.

Den misstänkte gärningsmannen, en pojke i äldre tonåren, åtalas nu för grov våldtäkt mot barn vid Jönköpings tingsrätt.

”Målsäganden, som inte deltog frivilligt, uttalade upprepade gånger att hon inte ville, uppmanade NN att sluta, försökte knuffa och slå bort honom. NN använde våld för att genomföra de sexuella handlingarna”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Visade särskild råhet

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt, bland annat eftersom den åtalade ”visat särskild hänsynslöshet eller råhet”.

I förhör har flickan berättat att övergreppet stoppades av hennes kompis som hon menar troligtvis hade sett vad som hände.

– Då kom min kompis och putta bort honom och sen så drar vi därifrån. Och sen så hör vi att NN skriker: ”Du säger inte det här till nån” när vi går därifrån, berättar hon för polisen.

Den unga flickan fick efter händelsen skjuts till det HVB-hem där hon bor. Efter att ha berättat för personalen skickades en polispatrull till området runt den aktuella sjön.

Var hotfull mot polispatrullen

Där kunde den misstänkte tonårspojken gripas.

”Han svamlar väldigt mycket och pratar osammanhängande, han pendlar kraftigt i sitt humör och stundtals är han mycket hotfull mot mig samt mina kollegor”, skriver en polisman senare i en avrapportering.

Senare samma natt anhölls han.

Tonårspojken har i förhör medgett delar av händelseförloppet, men förnekar brott.

Bland bevisningen finns bland annat ett foto från Instagram som styrker att tonårspojken kände till att den unga flickan var yngre än 15 år, men också vittnens iakttagelser under och efter gärningen.

Åklagaren yrkar även på att den åtalade mannen ska utvisas från Sverige.