Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstanken: Rättsläkare ljög om uppgift kring dikesmord

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019
Ibrahim Dahir dömdes till 18 års fängelse för dikesmordet.
Foto: POLISEN
Den mördade mannen hittades under hösten 2017.
Foto: HENRIK JANSSON

Efter det uppmärksammade målet där Ibrahim Dahir dömdes till 18 års fängelse för dikesmordet i nordöstra Göteborg 2017 har nu en rättsläkare åtalats.

Rättsläkaren misstänks för grovt osant intygande i samband med att målet överklagades till Högsta domstolen.

Åklagaren menar att läkaren felaktigt sagt att han fått ta del av allt material, något han påstod sig inte ha haft i hovrätten. 

Ibrahim Dahir dömdes till 18 års fängelse av hovrätten under våren 2019 för ett uppmärksammat mord i nordöstra Göteborg där en man hittats död i ett dike i oktober 2017. Mannens kropp var svårt skadad och bränd.

Rätten konstaterade senare att offret blivit bortrövat från sitt hem, tejpad och dödad innan kroppen eldades. 

Nu har en rättsläkare i privat regi som vittnade för försvarets räkning – och som hade delvis andra slutsatser om mordet än rättsläkaren som obducerat kroppen och hördes som åklagarens vittne – åtalats misstänkt för grovt osant intygande.

Sa att han inte sett bilderna i rätten 

Ibrahim Dahir dömdes mot sitt nekande. I överklagan till Högsta domstolen, som inte tog upp fallet, skrev rättsläkaren i ett yttrande att han haft tillgång till allt material och att det som stod i hovrättens dom inte stämde. 

I stämningsansökan skriver åklagaren att rättsläkaren i ett yttrande ”uppgivit att han inför hovrättsförhandlingen haft samma underlag och samma möjligheter att göra bedömningar om sannolika händelseförlopp som rättsläkare NN” 

Men i förhöret i hovrätten sa rättsläkaren, som vittnade under ed, att han sett bilder från platsen där offret hittades, men att han inte sett bilderna från obduktionen, vilket alltså då citerats korrekt i domen. 

Läkaren förnekar brott 

”Brottet är att bedöma som grovt med hänsyn till yttrande använts i en brottmålsprocess i domstol avseende mord och att det avgivits av honom som rättsläkare och specialist i rättsmedicin” skriver åklagaren i stämningsansökan.

Mia Sandros försvarar rättsläkaren som nekar till anklagelserna.

– Han förnekar gärningen, han har inte medvetet lämnat någon osann uppgift. Det han intygar i yttrandet är sant, säger hon.

Sandros menar att det spända läge som rådde i rättssalen mellan åklagaren och försvaret samt att läkaren hamnade under hård press gjorde att han sa fel i förhöret, men det han intygar i yttrandet är inte osant. 

Hon menar också att hennes klient har den aktbilaga som han åtalats för att ha lämnat osanna uppgifter om.

– Jag har i en erinran i samband med att vi delgavs förundersökningen informerat om att han har fått den aktuella aktbilagan i januari det året och att den fortfarande finns på hans dator, säger Mia Sandros.  

”Har ett högt förtroende” 

Åklagaren i ärendet, Ove Jäverfelt, säger att händelsen han har åtalat för är ovanlig, men att det är allvarligt.

– Det anser jag då jag bedömt det som grovt. Det är i en rättegång som handlar om mord, de här rättsläkarna som antingen jobbar för staten eller privat har ett högt förtroende, säger han.

Han säger också att mannen i förhör inte har kunnat komma ihåg hur han fick aktbilagan.

– Nej, han har förklarat att han inte kommer ihåg hur han fick det. Det har inte funnits någon dator han har kunnat visa upp. 

Jäverfält säger också att det är ny information för honom att läkaren har aktbilagan på sin dator. 

– Det är ingenting som framkommit i utredningen, säger han och tillägger att om det stämmer får man kolla på ärendet på nytt. 

Det var åklagaren som hade ärendet gällande dikesmordet som gjorde polisanmälan mot läkaren. Åklagaren kommer att höras som vittne i detta fall.

Ibrahim Dahir dömdes för mord: 

Hovrätten sänkte straffet från livstids fängelse till 18 år