Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Offrets sista ord innan han föll ihop: ”Han högg mig”

En man har åtalats efter mordet i februari.
Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO

I slutet av februari knivhöggs en man till döds i Trollhättan.

Innan offrets svåra skador gjorde honom medvetslös så lyckades han ta sig till en av sina vänner för att slå larm.

– Ett av vittnena ser hur han kommer tillbaka från slänten och säger något i stil med att ”den fittan högg mig” eller ”han högg mig” och sen segnar han ner och svimmar, säger åklagaren Robert Beckard. 

På fredagen åtalades en man för mordet.

Under natten mellan den 23 och 24 februari i år hittades en man svårt skadad vid en bostad i Trollhättan.

Enligt åklagaren var det vid baracker som byggts om till bostäder som händelserna den aktuella natten ägt rum. 

Ett antal personer befann sig på platsen. 

– Några bor där, och några har kompisar som hälsar på den här natten i slutet på februari, säger åklagaren Robert Beckard. 

Det finns uppgifter i förundersökningen om att det blir bråk mellan två grupperingar under natten, om vad är inte klarlagt. Men det finns uppgifter om inköp av narkotika, en skuld och ett lån av en mobiltelefon, enligt åklagaren.

Under den aktuella kvällen berättar vittnen om konfrontationer grupperna mellan och fysiskt våld. 

Bland annat ska den som senare åtalas för mord ha skadats. 

Robert Beckard är åklagare i målet.
Foto: HENRIK JANSSON

Bråk mellan två grupperingar 

– Det uppstår i vart fall osämja mellan två grupperingar kan man säga. Sen påstår jag att det som händer lite senare är att den som är åtalad är den aggressive och den pådrivande, han lockar fram och vill ha kontakt med den man som senare dör. Och mellan två av de här barackerna så hugger han ihjäl honom, säger Robert Beckard. 

På fredagen åtalades mannen i 30-årsådern misstänkt för mord.

Han har enligt åtalet huggit offret i bröstkorgen och i båda låren, ett knivhugg gick in i hjärtat och orsakade mannens död. 

– Ett av vittnena ser hur han kommer tillbaka från slänten och säger något i stil med att ”den fittan högg mig” eller ”han högg mig” och sen segnar han ner och svimmar, säger åklagaren Robert Beckard. 

Nekar till misstakarna 

Enligt åklagaren finns teknisk bevisning, men det är oklart exakt vad som är mordvapnet, då det är oklart om det hittats.

– Vi har hittat en kniv och ett par andra föremål men det finns en risk att han fått med sig mordvapnet och gjort sig av med det, säger Beckard. 

Personerna på platsen påbörjade hjärt- och lungräddning och ringde ambulans men mannens liv gick inte att rädda och han dödförklarades på sjukhus. 

Den åtalade nekar till brottsmisstankarna framgår det i åtalet. 

– Han hävdar nödvärn och menar att han bara har försvarat sig från ett angrepp och har tagit ett knivliknande föremål från mannen som senare dör och gör utfall mot honom. 

Menar att han själv attackerades

I förhör berättar den misstänkte om de tidigare bråken och att han menar att han avvärjde sig från en attack. 

– Han står ju och vevar med den här den här kniven då han gör tre utfall emot mig som jag uppfattade som, säger den misstänkte.

Förhörsledaren: Och varför backar du inte undan då i såna fall?

– Eh ... de gör jag ifall jag inte väljer att springa därifrån de hade väl vart de bästa så här i efterhand men som sagt allt går ju ganska fort och han attackerar mig, jag backar bak. Han siktar ju mot överdelen av kroppen på mig mot ansiktet och mot bröstet här i magen jag vet inte riktigt, jag ser inte där och då att ett alternativ ska vara att springa därifrån men de är klart att de hade ju vart en möjlighet jag väljer att försvara mig så gott det går. 

Malin Wassén Kjellberg är den mordmisstänktes advokat, hon vill inte kommentera åtalet närmare men säger:

– Det enda jag kan svara att han förnekar brott, han har agerat i självförsvar. Det är hans inställning. 

Inledningsvis misstänktes ytterligare två personer för mordet.

– Jag kan inte bevisa att de varit delaktiga i det här mordet, jag har lagt ner förundersökningen mot dem, säger Robert Beckard.