Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mannen misshandlade kvinnan som var höggravid

Så många brott anmäldes i Västsverige 2019.
Den höggravida kvinnan misshandlades av barnets pappa, bara dagar innan födseln.Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN

Mannen tog strypgrepp på kvinnan, slog henna flera gånger i ansiktet och skrattade sedan åt henne.

Detta hände bara dagar innan den höggravida kvinnan skulle föda mannens barn.

I Alingsås tingsrätt döms mannen till fängelse för tolv brott mot kvinnan som skett både före och under graviditeten, skriver Göteborgs-Posten.

Mannens våld mot kvinnan pågick i flera år. 

Februari i fjol var kvinnan höggravid och hade bara en vecka kvar till beräknat sin födsel. Med anledning av mannens tidigare våld mot kvinnan ville hon inte träffa honom så tätt inpå förlossningen.

När mannen kom hem till henne några dagar innan förlossningen bad hon honom att gå, men det hela urartade. 

Mannen tog strypgrepp på kvinnan, puttade ner henne i sängen och satte sig över henne. Samtidigt som mannen satt på henne fick hon motta flera slag i ansiktet. 

– Efteråt ställde han sig upp och skrattade åt mig, säger kvinnan i förhör som GP tagit del av.

”Jag kände en ren skräck”

Kvinnan valde att polisanmäla men tog tillbaka sin anmälan bara några dagar senare. Hon ville fokusera på sin förlossning och kände att utredningen stressade henne.

Men några månader efter händelsen återvände mannen till kvinnan igen, för att få träffa sin son – som han inte hade umgängesrätt med.

Också då ville kvinnan att mannen skulle lämna, men i stället tog han sig in genom ett toalettfönster och gick till barnet som han lyfte upp.

– Jag kände en ren skräck, har hon berättat i förhör, skriver GP.

Mannen döms till fängelse

Till slut valde kvinnan att polisanmäla mannen och delta i utredningen, kvinnan berättar att hon samlade kraft när hon födde sin son.

Mannen dömdes mot sitt nekande för grov kvinnofridskräkning till fängelse i ett och ett halvt år. Han ska också betala skadestånd på drygt 96 000 kronor.

I domen konstaterar tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till tolv fall av brott, där flera av dem skett när kvinnan var höggravid.