Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst fyra kriminella gäng förhandlade på Posthotellet

Ett antal skottlossningar under kort tid har fått polisen att larma om en upptrappad gängkonflikt mellan två grupperingar i Göteborg.
Flera polisenheter befann sig utanför hotellet där de kriminella gängen möttes för att förhandla.Foto: Viktor Nordblad
Polisens tekniker på platsen i Hisings Backa där en man hittats skadad efter larm om skottlossning den 20 augusti.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bildbrand i Frihamnen som kopplats samman med den pågående gängkonflikten.Foto: Jens Adamik. / Jens Adamik, Jens Adamik

Skottlossningar och beväpnade män med masker som kontrollerat infarter i nordöstra Göteborg.

Det är spåren av en eskalerande gängkonflikt i Göteborg mellan två kriminella nätverk.

Under ett möte på Posthotellet i centrala Göteborg möttes minst fyra kriminella nätverk för att förhandla, rapporterar Göteborgs-Posten.

Det hela började på en bensinstation i Göteborg för några veckor sedan.

Två män, båda i 20-årsåldern, avlossade flera skott mot en grupp människor. Bara några dagar kom hämnden och då skottskadades en man i 20-årsåldern. Ytterligare en skottlossning inträffade i Göteborg bara dagar efter det, men ingen person skadades då.

Till följd av detta satte personer, som enligt polisuppgifter har kopplingar till Ali Khan-nätverket, upp vägspärrar i nordöstra Göteborg. Enligt uppgifter till GP ska personerna ha varit beväpnade och maskerade.

För att sluta fred träffades, enligt uppgifter till GT, företrädare från Ali Khan-nätverket och det rivaliserande Backagänget på Posthotellet i Göteborg. Mötet slutade med att 16 personer fick ledas ut av polisen.

Minst fyra kriminella nätverk förhandlade

Göteborgs-Posten rapporterar att de två kriminella nätverken inte var ensamma på mötet utan att de också hade sällskap.

– Det var mer än fyra olika nätverk som var med i samband med det mötet, säger kommenderingschef Dan Windt till GP.

Vad som sades på mötet och vilka de andra kriminella nätverken var, kan Dan Windt inte svara på.

– Vi vet inte säkert vad de kom fram till. Vi får information från många håll om det, från människor som vi träffar på gatan, i förhör och i samtal med kriminella. Vår underrättelseverksamhet jobbar med att för att försöka sammanställa informationen för att vi ska få en så klar bild som möjligt om vad man kom fram till. Samtidigt är det en dialog mellan personer som är kopplade till kriminella nätverk och vi kan inte bygga upp hela vår verksamhet efter deras överenskommelser utan vi försöker göra en egen bedömning, säger Dan Windt till GP.

Hela Göteborg drabbat

Ett dokument från stadsledningskontoret som GT tagit del av visar hur stark påverkan konflikten fått på invånare över hela Göteborg. 

I Hammarkullen i nordöstra Göteborg vittnas i dokumentet om att gator under perioder varit folktomma och öde sedan invånare i området uttryckligen uppmanats av kriminella att hålla sig inomhus. 

Erik Nord, polischef för Storgöteborg.

Även i detta dokument finns alarmerande uppgifter om beväpnade och maskerade män med skyddsväst som bevakat infarter till Hammarkullen, Hjällbo, Lövgärdet och Gårdsten. Bland de som stoppats i vägkontrollerna finns också kommunanställda, som där blivit kontrollerade av kriminella. Det uppges över hela Göteborg att det finns en allmän oro bland personal i kommunala verksamheter.

– Jag vänder mig mot det resonemanget. De flyr när vi kommer. Men däremot är det en maktdemonstration från deras sida och det ska man inte förringa. De vill visa på territoriell dominans, men den sträcker sig inte längre än att när vi kommer dit så flyr de eller så omhändertar tar vi dem, har Erik Nord, polischef för Storgöteborg tidigare sagt.