Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesceremoni hålls för de omkomna i kväll

Från årsdagen 2018: "Det sägs att tiden läker sår, men inte de här såren"
De unga männen bestämde sig för att avbryta festen och följderna blev katastrofala.Foto: ROLF ANDERSSON
Varje år hålls en minnesceremoni på platsen.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Utanför lokalen står ett monument för att hedra de omkomna.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

På torsdagen är det årsdag av katastrofen i Backa som tog 63 ungdomars liv. 

Händelsen är ett ärr i den nutida Göteborgshistorien och under kvällen hålls en minnesceremoni – men med restriktioner. 

Som vanligt infaller en tyst minut klockan 23.46. 

Tiden går, men för många människor är kvällen, den 29 oktober 1998, för alltid fastetsad i minnet. Kvällen som skulle fortgå i glädjens tecken i Makedoniska föreningens lokaler vid Backaplan i Göteborg, blev en av Sveriges största katastrofer i närtid. 

Inne i lokalen den kvällen befann sig mellan 375 och 400 ungdomar, trots att lokalen bara var godkänd för 150. Det hade kallats ”en födelsedagsfest”, men affischerats och marknadsfördes i flera dagar. 

På plats togs inträde och under kvällen ville många komma dit. 

I trapphuset till en av nödutgångarna i lokalen där diskot hölls förvarades stolar som stod staplade på varandra. De 92 stolarna hade plockats bort från lokalen för att ge plats åt de dansande ungdomarna. 

Fyra killar som kommit dit ville komma in utan att betala entréavgiften, vilket de nekades att göra. De bestämde sig för att stoppa festen som hämnd och anlade en brand i stolarna i trapphuset för att sätta i gång brandlarmet och få brandkåren till platsen. 

Rökdykaren: ”Det tystnade” 

Branden spred sig explosionsartat. Första larmet nådde SOS 23.46. Klockan 23.49 var den första styrkan från Lundby på plats. En av de första rökdykarna på plats har tidigare berättat: 

– Jag insåg snabbt att det var ett inferno. Människor sträckte sina händer efter mig och skrek på hjälp. 

Under kvällen dog 63 ungdomar mellan 12 och 20 år och mångdubbelt fler skadades. 

På platsen står i dag ett monument över de avlidna och efteråt bildades Brandoffrens anhörigförening. Föreningen har för många anhöriga och överlevande en viktig roll. 

– Nu för tiden handlar det inte så mycket om sorg och förtvivlan utan om mångfald. Jag tror inte att vi bevarar ett trauma eller en tragedi. Tolka mig rätt, det finns så mycket symbolik, styrka och skönhet bakom den här händelsen, sa ordföranden Rozbeh Aslanian till GP 2018. 

Branden anlades i stolarna i trapphuset och spred sig sedan explosionsartat i lokalen.Foto: TOMMY HOLL

Minnesceremoni i år också

De fyra männen fälldes 8 juni 2000 i Göteborgs tingsrätt för grov mordbrand och senare även i hovrätten. Straffen i hovrätten blev sju och åtta års fängelse för de tre äldsta och tre års ungdomsvård för den yngsta.

Ulf Norén var åklagare i ärendet när det togs upp i domstol. 

– Slutresultatet innebar att vi fick klarlagt genom domstolarnas avgörande, såväl i tingsrätten som i hovrätten, vad som verkligen hade hänt. På så sätt slapp vi någon efterdebatt, som inträffade i vissa andra tragedier, som Estonia, eller efter Palmemordet, om vad som egentligen hände. Det slapp vi här, och det var i all tragedi ett positivt fenomen, sa han i samband med 20-årsdagen av branden. 

I dag infaller årsdagen av Backabranden.Foto: MIKAEL SJÖBERG

Årets minnesceremoni ser annorlunda ut på grund av den rådande pandemin. Minneslokalen står dock öppen både under torsdagskvällen och fredagen och den officiella ceremonin hålls vid minnesmonumentet under torsdagskvällen. 

Det blir både ljuständning och poesiläsning och den tysta minuten hålls i vanlig ordning 23.46. På sin Facebooksida skriver Brandoffrens anhörigförening: 

Under omständigheterna kommer vi att kunna vara max 50 personer som samlas i Minneslokalen under kvällen och vi får försöka att hjälpas åt med att hålla detta. Överlevare och anhöriga har naturligtvis företräde. Vi hoppas på att få kramas extra mycket nästa år”. 

 

Se också: 

Räddningstjänstens film om diskoteksbranden